хлібороби господарства: Сергій Безверхий, Микола Літвінов, Олег Рак, Віталій Ганжа та Віталій СитникГосподарство на новому етапі розвитку

Відтоді, як розпочалися кардинальні процеси реформування у сільському господарстві, вже минуло більше двох десятиліть. За цей час суттєво змінилися форми господарювання та трудові відносини. Завдяки сучасній потужній техніці та новітнім технологіям потреба зайнятості працівників у сільськогосподарському виробництві значно знизилась. Зменшилося у рази і поголів’я сільськогосподарських тварин та птиці. Така доля спіткала багато сільгосппідприємств. ПСП «Зарічне» - одне з небагатьох, яке продовжує здійснювати інтенсивний розвиток обох основних галузей сільгоспвиробництва.

Завітавши на територію токового господарства, ми побачили вражаючі ознаки дбайливого господарювання. Тут знаходиться чимало нової сільськогосподарської техніки, а на нещодавно установлених зерносушильних комплексах ведуться роботи для підвищення їх продуктивності. Головний агроном сільгосппідприємства Євген Максімов зазначив, що через токове господарство за рік проходить більше 25 тисяч тонн зернових і технічних культур. За добу очищувальні комплекси доводять до кондиції 500-700 тонн збіжжя. Це дає змогу в період жнив забезпечити безперебійну роботу п’ятьом зернозбиральним комбайнам класу «Джон-Дір». трактористи, які обслуговують МТ - Григорій Царенко і Володимир П’ятаченко

А оскільки завдяки новітнім технологіям врожайність щороку зростає - і проводиться ця реконструкція. На ланах орендованої землі (а це більше 6 тисяч гектарів) сільгосппідприємство вирощує п’ять основних зернових і олійних культур: пшеницю, кукурудзу, ячмінь, соняхи і ріпак, а оскільки тут інтенсивно розвивається і тваринницька галузь, то до сівозміни обов’язково входять ще й кормові культури. Для посіву використовують високоякісний  посівний матеріал як вітчизняних, так і зарубіжних селекцій. Також є і свої ділянки для вирощування високорепродуктивного зерна. Агротехнічні заходи здійснюються з дотриманням усіх важливих елементів вирощування, з обов’язковим внесенням мінеральних і органічних добрив та застосуванням засобів захисту рослин. Агрономічна служба постійно в пошуку підбору нових сортів і гібридів, адже головне завдання - знайти оптимальний варіант вирощування культур зернової групи. Здійснюється також диференційований підхід задля отримання максимального врожаю. Основним показником землеробства є рентабельність виробництва, яка суттєво підвищилася за рахунок названого комплексу агрономічних заходів. Звичайно, досягнення не прийшли самі по собі. Це сталося завдяки професійності та наполегливості спеціалістів і трудового колективу, дотриманню сівозмін та наукових рекомендацій з вирощування сільськогосподарських культур.

Трохи раніше проти минулого року вийшли в поле хлібороби. Вже підживлено озимі культури на площі 2,5 тисяч гектарів, а на 3,5 тисяч гектарах було здійснено закриття вологи. Механізатори вже посіяли 184 гектари ярого ячменю, 50 - вівса і 92 - люцерни. На комплексі цих робіт сумлінно потрудилися Микола Літвінов, Сергій Безверхий, Олег Рак, Віталій Ситник, Анатолій Барабаш, Олег Чумаченко, Анатолій Глухота, Михайло Бабець та Микола Ворона.

головний ветеринарний лікар Роман Романенко з працівниками МТФ  Андрієм Базилевським, Оленою Кормільченко та Світланою Калмиковою.Розвитку тваринництва у господарстві також приділяють значну увагу. Наша зустріч з ветеринарним лікарем Романом Романенком відбулася на фермі, безпосередньо у молочному блоці. У цей час Роман Геннадійович, разом з завідуючою МТФ Оленою Кормільченко і обліковцем Світланою Калмиковою, здійснювали аналіз роботи за минулий тиждень. За допомогою комп’ютерної програми утримання поголів’я ВРХ вони відслідковують проведення комплексних заходів виробничого характеру. Слід зазначити, що за подібною програмою контролюють роботу і свинотоварного комплексу. Наше спілкування перервав телефонний дзвінок, тож ми разом пішли оглянути щойно народжене теля та його маму. Коли підійшли до тваринницького приміщення, працівники ферми вже напували молозивом новонароджену теличку, яка в майбутньому має стати високопродуктивною коровою. «Ми тепер нарощуємо дійний гурт за рахунок штучного запліднення високо-продуктивних тварин, необхідний матеріал для чого отримуємо із спеціалізованої фірми аж із США. Для запліднення свиней придбали двох племінних кнурів м’ясного напрямку продуктивності. За рахунок оснащеної спеціальної лабораторії запліднення свиней проводиться штучно. Також на обох тваринницьких комплексах створені досить комфортні умови для працівників та утримання тварин», - розповів Роман Геннадійович. На моє запитання, як йому тут працюється, молодий спеціаліст відповів: «Робота подобається, бо тут працює злагоджений, дружний колектив, крім того, з розумінням і відповідальністю налагоджено виробничий процес. Я маю відповідну профільну освіту, тож сподіваюся реалізувати тут свої знання сповна».

Сергій АНДРУСЕНКО.

оператори машинного доїння Наталія Калмикова, Олена Гнучих та Оксана Пискун 

На знімках: хлібороби господарства: Сергій Безверхий, Микола Літвінов, Олег Рак, Віталій Ганжа та Віталій Ситник; трактористи, які обслуговують МТ - Григорій Царенко і Володимир Пятаченко; оператори машинного доїння Наталія Калмикова, Олена Гнучих та Оксана Пискун; головний ветеринарний лікар Роман Романенко з працівниками МТФ  Андрієм Базилевським, Оленою Кормільченко та Світланою Калмиковою.

Фото автора.