Звернення до батьків 

Найвідповідальніша місія людини на землі, на мою думку, - бути батьками. Виховуючи дітей, ми прагнемо дати їм усе найкраще, оточити любов’ю й турботою, відвести від них будь-яку біду. Разом з тим, пам’ятаймо, що ми не можемо бути повсякчас поряд з нашими дітьми, тож маємо докласти максимум зусиль, щоб підготувати їх до самостійного життя: навчити малечу відрізняти хороше від шкідливого й небезпечного, застерегти від необачних вчинків, пояснити, як поводитись, щоб не потрапити в біду, та як зарадити собі у різних екстремальних ситуаціях.

Частіше спілкуйтесь з дитиною на теми безпеки, зокрема про користь води, газу, вогню, електричного струму та негативні наслідки необережного поводження з ними, давайте чіткі поняття і формуйте навички, як діяти в тій чи іншій надзвичайній ситуації. На власному прикладі демонструйте обережну поведінку біля водойм, під час грози, при виявленні  вибухонебезпечних предметів, у поводженні з вогнем тощо.

Будьте уважними, терплячими, розсудливими у ставленні до дітей, любіть і оберігайте їх!

В.Г.Миронюк, начальник Управління ДСНС України у Кіровоградській області, полковник служби цивільного захисту

 

* * *

Шановні мешканці  району!

Впродовж січня-березня 2016 року на території району виникло 10 пожеж. Тож хотів би звернутись до мешканців Петрівського району: будьте обережні з вогнем, не зловживайте простими правилами пожежної безпеки. Це може завдати шкоди довкіллю, господарству чи призвести до трагічних наслідків. Не розводьте багаття в лісах та у не відведених для цього місцях. Пам’ятайте: навіть маленький недопалок може призвести до великої пожежі. Мешканцям району, керівникам сільськогосподарських підприємств, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування треба вжити заходів для недопущення спалювання сухої трави. Усвідомте, що продукти горіння на великих площах забруднюють навколишнє середовище, а вогонь може перекинутись на лісові масиви, житлові будинки тощо. До того ж, згідно з чинним законодавством, за умисне чи необережне спалювання сухої трави на угіддях та вздовж доріг передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.

Також хотів би акцентувати увагу мешканців району ще на одній небезпеці: під час весняно-польових робіт збільшується небезпека знаходження боєприпасів. Тож потрібно знати, що робити в таких випадках: при виявленні невідомого предмета – не чіпайте його; не кидайте в такий предмет каміння, не бийте їх різними речами; помітьте місце знаходження такого предмета будь-яким чином: палицею, клаптиком паперу, тощо; про виявлення невідомого предмета повідомте в місцеві органи самоврядування, міліцію або службу порятунку «101».

Дотримання цих нехитрих правил дозволить Вам уникнути надзвичайних ситуацій, які можуть призвести до трагічних наслідків.

Разом з тим, повідомляємо, що в Петрівському РС У ДСНС України у Кіровоградській області працює «телефони довіри» 9-73-02. В разі виникнення будь-яких проблемних питань, телефонуйте за вищевказаним номером телефону. А у випадку виникнення пожежі чи іншої небезпеки телефонуйте 101.

Якщо ж Ви стали свідком героїчного вчинку, або Вам відома людина, що виявила відвагу під час порятунку людини, повідомте про неї за телефоном (022) 22-15-42, 22-09-90 до Управління ДСНС України у Кіровоградській області, або за адресою: вул. Пашутінська,1, м. Кіровоград, 25015. Всеукраїнська акція «Герой-рятувальник року». Україна повинна знати своїх героїв.

Володимир Малюта, начальник Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

 * * *

Цивільний захист - це не жарти!

З 4 по 8 квітня 2016 року в дошкільних та загальноосвітніх закладах району відбувся Тиждень знань з безпеки життєдіяльності на тему: «Цивільний захист – це не жарти, треба всім про нього знати!» У ході проведення Тижня основна увага приділялася навчанню дітей теорії попередження випадків виникнення пожеж, правилам користування пічним опаленням та електронагрівальними приладами, а також користуванням газом в побуті, правилам безпечного поводження у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, правилам поводження біля води, попередження дитячих пустощів з вогнем тощо. В рамках тижня знань проводилися загальношкільні лінійки, уроки знань, години спілкування, виховні тематичні заходи, бесіди з дітьми відповідно до вікових груп, конкурси малюнків, аплікацій, кросвордів, ребусів, плакатів, стіннівок та інше. Перед учнями загальноосвітніх шкіл з бесідами про дії в разі виникнення надзвичайних ситуацій виступили співробітники Петрівського РС та ДПРЧ-32 У ДСНС України в області.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС в області