під час дослідницької роботиПро шкідливість солодких газованих напоїв

Наприкінці минулого року у Центрі дитячої та юнацької творчості відбулася науково-дослідницька конференція «Учнівська творчість-2015». У ній взяла участь учениця Петрівської початкової школи Поліна Діброва, яка представила свою дослідницьку роботу. З огляду на важливість і актуальність порушеної в дослідженні теми, пропонуємо її до уваги широкому загалу наших читачів.

З кожним роком вживання людьми газованих солодких напоїв зростає. Особливо до вподоби вони дітям. Лікарі констатують зростання захворюваності населення, пов’язане з надмірним вживанням солодких газованих напоїв. У зв’язку з цим збільшується кількість серцево-судинних захворювань, гастритів, остеопорозу. Спостереження лікарів доводять пряму залежність виникнення цих хвороб від вживання людиною (тим більше дитиною) солодких газованих напоїв. Батькам дуже важко протистояти бажанням своєї дитини; особливо, коли вживання цих напоїв нав’язується шляхом реклами, різних акцій.

У будь-якій газованій воді як консервант використовується вуглекислий газ. Існує думка, що саме за рахунок бульбашок газована вода добре вгамовує спрагу. Сам по собі вуглекислий газ не шкідливий, але він викликає відрижку, здуття живота і метеоризм, що може спричинити захворювання органів шлунково-кишкового тракту при бродінні. У газованій воді міститься дуже велика кількість цукру (іноді до 5 ложок на склянку). Це негативно впливає на функціонування підшлункової залози та ендокринної системи людини. Крім того, велика кількість цукру призводить до ожи-ріння, цукрового діабету та атеросклерозу. Доведено, що газована вода погано тамує спрагу і викликає звикання, призводить до алергії і зниження зору. Всі барвники та ароматизатори, що містяться в газованій воді, розщеплюються в печінці і перевантажують її, не виключаються і алергічні реакції організму, висипи, бронхіальна астма. Стоматологи також закликають до меншого споживання газованої води, тому що вона може призвести до виникнення карієсу. Як тонізуючий засіб до деяких газованих напоїв додається кофеїн. Це викликає додаткове збудження нервової системи; в деяких випадках викликає залежність.

Доведено, що найкраще втамовує спрагу звичайна вода, проте деякі люди по-стійно купують пляшечку з шипучою водичкою, намагаючись саме нею при кожному позиві втамувати спрагу. А дарма! Якщо  бажаєте втамувати спрагу не водою, а іншою рідиною, то приготуйте:

компот із свіжих чи сухих фруктів з мінімальною кількістю цукру; хлібний або ягідний квас; яблучник, що готується з яблук і груш; морс із журавлини; калинник; узвар (із сухофруктів); холодний або гарячий чай без цукру.

Ці напої чудово втамовують спрагу, підживлюють організм людини корисними вітамінами та мікроелементами. Готувати їх дуже легко, а всі інгредієнти пропонує нам сама природа: це фрукти, ягоди, мед, солод.

У жовтні 2015 року я провела анкетування своїх однокласників для того, щоб виявити їхнє ставлення до різних солодких газованих напоїв. З цією метою ми, разом з вчителькою, склали анкету, яка містить 4 запитання. Анкетування провели на класній годині. Зібравши 26 анкет з відповідями, провели їх статистичну обробку.

Перше питання звучало так:

- Чи любите ви солодкі газовані напої? Виявилось що: 20 дітей люблять солодкі газовані напої; 4 дітей ставляться до них байдуже; 2 дітей не люблять солодких газованіих напоїв.

На друге запитання:

- Як часто ви їх вживаєте? - мої однокласники відповіли так:

2 - кожного дня; 4 - раз у тиждень; 2 - лише на свята; 2 - майже ніколи.

Відповіді на третє запитання:

- Чи корисні вони для вашого здоров’я? - були  такими:

0 дітей вважають ці напої корисними; 18 дітей вважають їх шкідливими, 8 дітей не знають відповіді на запитання.

Найпопулярнішими солодкими газованими напоями серед моїх однокласників виявились: «Кока-кола», «Пепсі-кола», «Живчик зі смаком вишні», «Спрайт». Висновок: значна більшість моїх однокласників люблять вживати солодкі газовані напої;

вживають діти ці напої рідко, багатьох з них стримують батьки – кілька разів на місяць;

2% учнів нашого класу майже ніколи не п’ють солодких  газованих напоїв;

переважна більшість дітей знають, що ці напої шкідливі для організму дитини;

ніхто з моїх однокласників не вважає ці напої корисними;

30% дітей не знають, як відповісти на запитання про користь чи шкідливість солодких  газованих напоїв; 74% учнів нашого класу дуже люблять солодкі газовані напої;

жодна дитина не може відмовити собі в задоволенні споживати ці напої, коли їх п’ють всі оточуючі; вимагають від батьків систематично купувати їм улюблені напої.

А чи знаєте ви, наскільки вони шкідливі? Ці напої є справжнім отруйним хімічним «букетом» із цукру, ароматизаторів, барвників, вуглекислого газу та води сумнівної якості.

У багатьох країнах заборонено вживання та продаж солодких газованих напоїв у дошкільних дитячих закладах, школах, центрах дитячої творчості.

Втім, для дорослих людей солодкі газовані напої  менш загрозливі, ніж для дітей.

Пийте чисту якісну воду, домашні компоти, соки, узвари, кисілі, морси, відвари, витяжки тощо – вони корисні як для дітей, так і для дорослих.

Поліна Діброва, учениця 3-В класу Петрівської ЗШ І ступеня,

Тетяна Люта, керівник, вчитель вищої категорії, вчитель-методист.

На знімку: під час дослідницької роботи.