Кілька днів тому на території Новостародубської сільської ради сталася жахлива пригода: неповнолітній покінчив життя самогубством через повішення.

На сьогодні питання вчинення самогубства серед неповнолітніх стало надзвичайно актуальним в Україні.

Причиною самогубств  підлітків можуть служити самотність, неможливість бути зрозумілим, переживання, пов’язані з розлученням, відходом батьків із сім’ї, нерозділене кохання, сімейні конфлікти і сімейне неблагополуччя, прагнення підлітків привернути до себе увагу батьків. Проблема дитячих суїцидів властива як неблагополучним сім’ям, так і сім’ям із зовнішніми ознаками соціального та фінансового благополуччя.

Підлітки, які вчиняють самогубство, зазвичай, страждають від сильного душевного болю, перебувають у стані стресу, а також відчувають неможливість в інший спосіб подолати свої проблеми.

Якщо дитина прямо або побічно говорить про бажання померти або вбити себе, різко змінила свою поведінку, або у підлітка тривалий час спостерігається пригнічений настрій і знижений емоційний фон, проявляється дратівливість - слід розуміти, що це ті основні ознаки поведінки дитини, які повинні насторожити батьків.

Не слід забувати, що діти у віці з 6 років мають дуже слабку психіку, і тому будь-який сторонній вплив на них може нести руйнівний характер.

Батькам необхідно звернути увагу на такі небезпечні ситуації, як сварка або гострий конфлікт зі значимими для них дорослими, нещасне кохання, відторгнення однолітків, цькування (в тому числі в соціальних мережах), втрата близької людини, розлучення батьків, конфлікти.

Майже кожен, хто серйозно замислюється про самогубство, так чи інакше дає зрозуміти оточуючим про свої наміри. Суїциди не виникають раптово, імпульсивно, непередбачувано, вони стають останньою краплею в чаші ситуації, що поступово погіршується.

Якщо батьки виявили хоча б одну з перерахованих вище ознак - це вже достатній привід для того, щоб приділити увагу своїй дитині і поговорити з нею. Не ігноруйте ситуацію навіть якщо ваш син або донька відмовляються від допомоги. Якщо дитина висловлює бажання померти, до ситуації потрібно ставитися уважно, сприймаючи загрозу всерйоз. Дитина може виказувати бажання померти, коли щось складається всупереч її бажанням (якщо ви не купуєте їй те, що вона просить, або не відпускаєте на дискотеку).

Спроба вчинення суїциду у підлітків є часто криком про допомогу, неможливістю самостійно розв’язувати проблеми. Все це пояснюється тим, що молоді люди, не маючи достатнього життєвого досвіду, не можуть правильно визначити мету свого життя.

Тому поговоріть з дитиною про її почуття та про самогубство. Спробуйте проникнутися її почуттями і проведіть розмову так, щоб дитина сама направила свої думки на вирішення проблем. Щоб не сталося, вірте в свою дитину, в її найкращі риси та намагайтеся виявляти до неї ніжні почуття, турботу. Якщо у вас є сумніви або невирішувані питання, зверніться до психолога, психотерапевта, психіатра, який спеціалізується на дітях та підлітках, та попросіть професійної допомоги.

Пам’ятайте! Постійне спілкування зі своєю дитиною, збереження з нею контакту, а також позитивне світосприйняття батьків допоможе не допустити спроб суїциду і впоратися дитині з неминучими для неї труднощами.

Галина Зеленюк, прокурор Петрівського відділу Олександрійської місцевої прокуратури.