профілактичний захід до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом24 березня 2016 року працівниками Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області, спільно з завідуючою інфекційним відділенням Петрівської центральної районної лікарні, лікарем-інфекціоністом Катериною Сергіївною Мервою, за участю підоблікових осіб, проведено профілактичний захід до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом. Підобліковим була доведена інформація, яка допоможе людині своєчасно прийняти рішення, від якого залежить здоров’я і навіть життя. Лікар розповіла про хворобу, її симптоми, як захистити себе та своїх близьких, до кого звернутися, коли помітиш схожі на туберкульоз симптоми. Під час бесіди було підкреслено, що в даний момент ця хвороба набула великого поширення і в Україні та несе багато смертей. Незважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання їй, щогодини туберкульозом заражаються троє жителів нашої країни, щогодини вмирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення. З’явилась нова форма хвороби – хіміорезистентний туберкульоз, тобто не чутливий до дії лікарських препаратів. Він розвивається у тих, хто перервав лікування. Причому той, хто заражається від такого хворого, одразу хворіє на важку форму.

Найважливіше пам’ятати про те, що ми самостійно в змозі захистити себе! Обстеження та лікування туберкульозу в Україні безкоштовне. Якщо своєчасно звернутися і провести повний курс ефективного лікування, то туберкульоз можна вилікувати.

Ваше здоров’я у ваших руках!

Г.А. Лось, фахівець з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області