Забезпечення своєчасної та гідної заробітної плати, ліквідація таких ганебних явищ як заборгованість по зарплаті та по внесках до Пенсійного фонду України – пріоритетні питання при реалізації державної політики Президентом України, Урядом та іншими органами влади.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання. Кожний громадянин має право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати не нижче від визначеної законом. Винагорода за виконану роботу є основним джерелом формування доходів працюючих громадян та основою при розрахунку розміру пенсії.

Виплата заробітної плати нижче встановленого державою мінімального рівня та “у конвертах” є грубим порушенням конституційних норм, що призводить до гальмування соціального розвитку суспільства та позбавляє найманих працівників права на забезпечене майбутнє.

Легальна робота, належним чином оформлені трудові відносини між найманим працівником та роботодавцем – це лікарняні листки, відпускні нарахування, належна виплата допомоги по догляду за дитиною; допомога у разі отримання травми на виробництві, права на допомогу по безробіттю, права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань; права на зарахування виробничого стажу; права на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості та гідна пенсія.

Внесеними з 1 січня 2016 року змінами до Податкового кодексу України передбачено значне зниження навантаження на фонд оплати праці (доходу), адже запроваджено двократне зниження ставки нарахування єдиного соціального внеску та скасування утримання із заробітної плати (доходу) найманих працівників.

Аналіз отриманих звітів платників за січень 2016 року по області свідчить, що 6,7 тис. застрахованих осіб, отримують заробітну плату менше мінімальної, що становить 3,5% від загальної кількості застрахованих осіб (191,1 тис.осіб). Кожен 4-й із працездатних громадян області не має офіційних джерел доходу.

Фактично 1,3 тисячі роботодавців економію від застосування зниженої ставки податку не спрямували на підвищення заробітної плати до мінімального рівня, встановленого законодавством, а використали для самозбагачення. Їх працівники змушені займати мовчазну погоджувальну позицію, боячись втратити місце роботи і зарплату.

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко під час апаратної наради 21 березня 2016 року наголосив, що питання економічного розвитку територій та зростання добробуту громадян – це ключові завдання чинної влади.

У результаті податкових змін та відповідного прийнятого державного бюджету, вважає керівник області, ми отримали унікальну можливість нарощувати заробітну плату. Сергій Кузьменко доручив фіскальній службі вже найближчим часом поінформувати громадськість про реакцію підприємців на податкові нововведення.

Фонд оплати праці є основним джерелом формування бюджету Пенсійного фонду України. Також від рівня заробітної плати найманих працівників прямо пропорційно залежить надходження податку з доходів фізичних осіб – основного джерела наповнення місцевого бюджету, відповідно від величини грошових потоків якого залежить утримання місцевої інфраструктури.

Представники органів Пенсійного фонду України, спільно з іншими контролюючими органами, беруть участь в діяльності робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати, детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення.

Мета органів влади – дійти до кожного громадянина і роботодавця, що, у свою чергу, забезпечить фінансову стабільність пенсійної системи. Проблеми легалізації заробітної плати можливо вирішити лише спільними зусиллями, тому органи влади постійно спрямовують діяльність на ліквідацію заборгованості з виплати заробітної плати, з метою реалізації ефективного державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, забезпечення конституційного права громадян на своєчасне одержання заробітної плати.

Шановні роботодавці! Державою зроблено крок назустріч з метою фінансової підтримки вашої діяльності. Тож закликаємо скористатися зазначеними перевагами, офіційно оформляючи трудові відносини з найманими працівниками та легально виплачуючи заробітну плату в повному обсязі, без використання тіньових схем. Такими діями ви сприятимете соціальному захисту та гідному пенсійному забезпеченню працюючих у майбутньому!

Наймані працівники! Будьте уважні! Не дайте себе ошукати! Вимагайте від роботодавця офіційного оформлення трудових відносин та декларування вашої заробітної плати у повному обсязі (не менше мінімального розміру), а також навіть підвищення її рівня, виходячи з кваліфікації та складності виконуваних обов’язків. Не дайте позбавити себе соціальних благ, забезпечте собі майбутнє, не сприяйте порушенням трудового законодавства!

Управління Пенсійного фонду України в Петрівському районі