В.Заїка контролює хід робіт по заміні каналізаційних мереж будинків №60 та 72 по вулиці Лесі Українки у Новому Стародубі, які проводять Л.Шокал та В.БарабухаЗріз життя новостародубської громади

Сказати, що у Новому Стародубі все чудово, звичайно, не можна. Кращі часи села, яке колись було одним з най-більших в Україні, далеко позаду. Втім, сьогодні ці слова стосуються всієї держави, бо ж не може такого бути, щоб в окремо взятому регіоні запанували мир, спокій і Божа благодать, тоді, коли навкруги розруха і злидні. Побачене в Новому Стародубі, як, зрештою, і в усіх територіальних громадах району, наштовхнуло на певні роздуми.

Поки що виходить, що «жити по-новому» – значить жити у злиднях, щодня бути упослідженим державою, яка взяла на озброєння єдиний засіб – вичавлювати з простих людей останню копійку, аби залатати хоча б частину дірок. Забирають останнє саме у простих людей, бо можновладці-олігархи тільки багатіють і жирують. Причому, безсоромно, нахабно, демонстративно. Варто лише подивитися телепрограми типу «Світське життя» або звернути увагу на ціни в найбільших супермаркетах та інтернет-магазинах. Чи може, наприклад, собі уявити проста людина, що пляшка міцного алкогольного напою коштує… 460 тисяч гривень? 460 тисяч (!!!) за пляшку – що це, як не відверте хизування неправедно нажитими статками, цинічний плювок в обличчя простому народу? Здається, в одному зі старих радянських кінофільмів колись пролунали слова: «Якщо зірки загоряються, значить це комусь потрібно». Тож, якщо продається пляшка напою за майже півмільйона гривень, то цей товар хтось купує. За вкрадені у нас з вами гроші, бо той, хто заробляє чесною працею, не стане їх демонстративно викидати на вітер.

Все, сказане вище, стосується кожного з нас, хто змушений виживати на мізерну пенсію чи зарплату, стосується воно і Нового Стародуба. Тут, як і скрізь, обмаль можливостей для того, щоб заробити бодай якусь копійчину, як і скрізь, існують екологічні проблеми, як і скрізь дороги та вулиці у такому стані, як і сто років тому (а, може, і в гіршому?), як і скрізь, чимало людей, особливо молоді, які не усвідомлюють  понять «порядність» та «вихованість», бо ж впродовж десятиліть вихованням молоді на державному рівні ніхто не займався, як не займається і сьогодні, бо вся виховна робота – суцільна «показуха» і окозамилювання. Не хочу, аби ці слова сприйняли на свій рахунок педагоги і працівники, які нібито повинні опікуватися молоддю. Бо винні не вони, адже насправді не існує чіткої продуманої державної стратегії виховання, ще й досі в освіті і вихованні молоді відчувається дух Табачника, який ціле-спрямовано руйнував систему патріотичного виховання, і проблема саме у цьому.

завідуюча ДНЗ №1 «Дзвіночок» В.Хлистун та вихователі Т.Манжос і Т.Алієва зі своїми вихованцямиЯк говорить Новостародубський сільський голова Віктор Заїка, він намагається зробити населені пункти сільської ради впорядкованішими, чистішими. Продовжується робота щодо збільшення кількості освітлених вулиць, благоустрою, ремонту доріг, зокрема по маршруту руху шкільного автобуса – вулицями Гагаріна, Богдана Хмельницького, Набережною (на це поки що запланували 47 тисяч гривень), ліквідації стихійних сміттєзвалищ. Але якісь покидьки вже за кілька днів після встановлення ліхтарів, зокрема в районі мосту через Інгулець, їх побили, до того ж, незважаючи на те, що в селі встановлено достатню кількість урн і ємкостей для порожніх пляшок, мало хто ними користується, викидають просто під ноги та на дорогу. Важко боротися з тими підприємцями, які не хочуть належним чином наводити порядок на прилеглій території – надто мало засобів впливу на них має сільський голова.

Та територія населених пунктів після зими впорядковується, аби до Великодня і травневих свят був наведений належний лад. Скрізь у людних місцях висять листівки із закликом сільського голови до мешканців сіл і підприємців активно включитися в цю роботу. Будуть задля цього проводитися і суботники, і громадські толоки.

службу Божу проводить настоятель церкви Олександра Невського отець ВасильЯкимись масштабними проектами Віктор Григорович поки що похвалитися не може, займаються повсякденною роботою щодо благоустрою, виконання різноманітних заходів, ліквідації певних проблем, які з’являються щодня. Найсуттєвішу допомогу сільській раді надає ПСП «Зарічне», активну участь в житті громади бере ТОВ «Маяк», посильну допомогу надають ТОВ «Верес» і «Овен», співпрацює сільська рада і з фермерами та підприємцями. Якщо ж говорити про ситуацію в територіальній громаді загалом, то, незважаючи на негаразди, притаманні всій Україні, вона стабільна.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

безробітні О.Іванченко, Н.Федченко, С.Козак, М.Берест, О.Кійло та В.Щур за направленням РЦЗ беруть участь у тимчасових оплачуваних роботах по благоустрою

На знімках: В.Заїка контролює хід робіт по заміні каналізаційних мереж будинків №60 та 72 по вулиці Лесі Українки у Новому Стародубі, які проводять Л.Шокал та В.Барабуха; завідуюча ДНЗ №1 «Дзвіночок» В.Хлистун та вихователі Т.Манжос і Т.Алієва зі своїми вихованцями; службу Божу проводить настоятель церкви Олександра Невського отець Василь; безробітні О.Іванченко, Н.Федченко, С.Козак, М.Берест, О.Кійло та В.Щур за направленням РЦЗ беруть участь у тимчасових оплачуваних роботах по благоустрою.