директор школи Людмила Ганжа з Тетяною Волосянко, ученицею 5 класу, Марією Шульгіною, ученицею 9 класу, нагородженими районною стипендією «Обдарованість» (червень 2015 року)Народна мудрість – це мірило людського життя. Саме у ній утілений життєвий досвід поколінь. Щодня переконуєшся у справедливості кожної перлини фольклору.

І дійсно так: велике починається з малого. Швидко плине час. Ще недавно немовля на руках гойдали – а вже час до школи йти. Саме тут роблять свої перші кроки у життя майбутні учені, політики, спортсмени, лікарі, співаки, художники… Школа – це колиска, у якій народжуються, розвиваються здібності і таланти дітей. І не важливо, який це навчальний заклад: гімназія, ліцей, колегіум чи звичайна сільська школа. У містах жителів не здивуєш різноманітністю «альма матер». А для села школа – це не тільки осередок освіти, а й той невидимий стержень, який тримає саме село під бурями «сучасних» реформ, змін влади.

Саме такою колискою здібностей і талантів для багатьох її і нинішніх учнів, і випускників стала Богданівська загальноосвітня школа І –ІІ ступенів, яку з любов’ю у селі називають «Школа над Інгульцем». Хоча навчальному закладу вже більше сімдесяти років, тут створені всі умови для навчання і виховання дітей: затишні класні кімнати, комп’ютерний клас, підключений до мережі Інтернет, оновлена їдальня, облаштований внутрішній туалет, поповнений спортивний інвентар. Щороку, за активної підтримки батьків і спонсорів, школа оновлюється, змінюється на краще.

Але не тільки інтер’єром підкорює ця невелика шкільна родина. Найбільший скарб – то наші діти. Отримавши міцні знання, вони стають студентами (державна форма) навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації: технікумів, училищ. За останні п’ять років їх показник становить майже 60 %.

Фундамент високих навчальних досягнень закладається у стінах школи. Так за попередній навчальний рік дві учениці – Тетяна Волосянко, учениця 5 класу, та Марія Шульгіна - учениця 9 класу, – нагороджені районною стипендією «Обдарованість».

І цей навчальний рік багатий досягненнями як на районному рівні, так і на обласному. Призові сходинки (І, ІІ місця) у районному етапі Всеукраїнської олімпіади з української мови здобули учні 5 класу Тетяна Волосянко та  Роман Хоменко. У районному етапі Всеукраїнського конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика Тетяна Волосянко виборола ІІ місце, а Дар’я Шелест, учениця 3 класу, – ІІІ місце. Переможними є результати участі у районних етапах Всеукраїнських конкурсів «Вчимося заповідувати», «До чистих джерел», Всеукраїнської трудової акції «Плекаємо сад», Всеукраїнського заочного конкурсу юних фотоаматорів «Моя Україно!», Всеукраїнського фестивалю «Українська паляниця». З перемогою повернулися гурт «Василички» зі свята народно-мистецьких традицій «Благослови, мати» і танцювальний колектив «Перлинка» з фестивалю дитячої творчості «Інгулецька росинка».

Призові місця вибороли в обласних етапах Всеукраїнських конкурсів «Гуртуймося, братове-українці» (І місце), «Птах року» (ІІ місце), «Україно моя мила!» (дипломи І та ІІ ступеня), «Український сувенір» (ІІ місце), «Новорічна композиція» (ІІІ місце).

Це ще не повний перелік вагомих досягнень нашої невеликої сільської школи. Сухі факти, але за ними напружена розумова і творча діяльність учнів та їх педагогів. Ці перемоги – яскравий приклад натхненої, результативної навчальної діяльності школи, її спроможності розвивати таланти і здібності кожної дитини.

У неспокійний час змін, реформування кожному з нас потрібно повернутись до нашої історії і переконатись у мудрості попередніх поколінь: з малого зерна великий колос родить, адже багато відомих сучасників починали свій життєвий шлях саме з маленької школи. Тому варто підтримати тисячі маленьких шкіл-зерняток, щоб заслужити велику повагу і вдячність наступних поколінь.

Юлія Тороп, голова ради Богданівської ЗШ І – ІІ ступенів

На знімку: директор школи Людмила Ганжа з Тетяною Волосянко, ученицею 5 класу, Марією Шульгіною, ученицею 9 класу, нагородженими районною стипендією «Обдарованість» (червень 2015 року)