На виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (від 24.12.2015 №911-VIII) Урядом 25.12.2015 року схвалено постанову Кабінету Міністрів України №1181 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою з 1 січня поточного року змінено порядок призначення допомоги дітей одиноким матерям та тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

Як визначається розмір допомоги з 1 січня 2016 року?

Допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Станом на 1.01.2016 року прожитковий мінімум становить:

– для дітей віком до 6 років – 1167 грн;

– для дітей віком від 6 до 18 років – 1455 грн;

– для дітей віком від 18 до 23 років (за умови навчання) – 1378 грн (у розмірі як для працездатних осіб).

Тимчасова допомога надається на дітей у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї у розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Станом на 1.01.2016 року 50% прожиткового мінімуму становить:

– для дітей віком до 6 років – 583,50 грн;

– для дітей віком від 6 до 18 років – 727,50 грн.

Як визначається середньомісячний сукупний доход сім’ї?

Середньомісячний сукупний доход сім’ї у розрахунку на одну особу визначається як сума доходів всіх членів сім’ї за 6 місяців, поділена на 6, та на кількість членів сім’ї. При цьому до сукупного доходу сім’ї не включається розмір допомоги, на який визначається право.

Хто включається до складу сім’ї?

До складу сім’ї отримувачів допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, включаються: чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації і не мають власних сімей, незалежно від місця проживання або місця реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом із батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом із ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей. До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

Які документи подаються?

Для визначення права на призначення вказаних допомог до територіального управління праці та соціального захисту населення подаються наступні документи:

заява та декларація про доходи та майновий стан;

довідки про доходи усіх членів сім’ї (крім довідок про розмір пенсії та державних допомог).

Залежно від виду допомоги додатково подається:

– для допомоги на дітей одиноким матерям – довідка про проживання дитини з матір’ю, видана за місцем проживання сім’ї;

– для тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, – довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини та одержувача допомоги.

Наголошуємо, що урядовим рішенням збережено право на отримання з 1 січня 2016 року допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, особам, які звернуться за її продовженням за новими умовами у період з січня по березень 2016 року включно. Такі громадяни повинні заповнити декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, на підставі довідок про доходи за 6 місяців (липень-грудень 2015 року).

Особам, які звернуться за призначенням допомоги вперше, допомога призначається з місяця звернення, розмір допомоги визначається з урахуванням доходів за 6 місяців, що передують місяцю звернення.

За детальнішою інформацією звертайтесь до уповноважених представників сільських, селищних рад за місцем проживання та до управління соціального захисту населення, що розташоване за адресою:

смт Петрове вул. Центральна (Ілліча), 32, телефон „гарячої лінії” - 9-63-33

Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації