Олександр БратченкоСвого часу наші завзяті «миролюбці» розвалювали Збройні Сили України, твердячи, що епоха воєн в Європі вже залишилася позаду, тож нам немає з ким воювати, що Україні вистачить маленької сучасної мобільної армії з високотехнологічним озброєнням. Навіть головним гаслом виборчої кампанії деяких політичних сил став вислів «Без призовів та дідівщини!». Тож такі псевдопатріоти, разом з Януковичем, майже остаточно розвалили армію, а слова про сучасні мобільні високотехнологічні збройні сили залишилися порожньою передвиборчою обіцянкою.

Та життя завжди вносить свої корективи. Недаремно ж кажуть, що розумні вчаться на уроках історії та чужих помилках, а решта - знову і знову наступають на одній і ті ж граблі. Майже 100 років тому українські патріоти-соціалісти Грушевський, Винниченко та інші діячі УНР також вважали, що Україні вже немає з ким воювати, адже світова війна закінчилася, та й російські брати-соціалісти нікому не дозволять образити братів-українців. Якою трагедією це обернулося для України - відомо.

Сучасна Росія оголосила себе спадкоємницею Радянського Союзу, значно примноживши агресивну суть цієї держави. Впродовж останньої чверті століття вона відзначилася як явною, так і прихованою агресією в країнах Балтії, Середньої Азії, в Молдові, на Кавказі. Та й здатність нашої держави протистояти агресивним діям вони вже раніше перевіряли, зокрема під час провокацій в районі Тузли. Але наші політики поводили себе, як глухі і сліпі, не бажаючи помічати, що Україна має під боком злого і агресивного сусіду, який ненавидить увесь світ. І тільки неприхована агресія проти країни, цілісність і недоторканість території якої гарантувало  світове співтовариство, відкрила очі на справжню суть цього сусіди. Довелося ціною неймовірних зусиль, великої крові патріотів майже з нуля відновлювати військо, всю оборонну інфраструктуру.

Не так давно, згідно з рішенням на найвищому державному рівні, знову відновлено Петрівський районний військовий комісаріат. Про завдання, покладені на нього, його поточну діяльність спілкуємось з військовим комісаром, підполковником Олександром Володимировичем Братченком.

- Товаришу підполковнику, як створювався військкомат, які проблеми довелося вирішувати, аби він отримав можливість повноцінної діяльності?

грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ- Рішення про створення Петрівського районного військового комісаріату було прийняте в липні 2015 року. Почав діяти комісаріат 1 жовтня. Наприкінці жовтня ми отримали в оренду приміщення, в якому раніше знаходилося управління соціального захисту населення райдержадміністрації. Воно потребувало значного ремонту, бо було у жахливому стані. Але завдяки допомозі районних органів влади та керівників сільгосппідприємств: ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» - О.Поворознюка, ПП «Дружба» - В.Волкова, СФГ «Роксолана» - Віктора і Юрія Больботів, ТОВ «Фортуна» - Л.Назарука, СВК «Агрофірма «Маріампольська» - К.Міщаніна, ТОВ «Маяк» - В.Кузнєцова, ПСП «Богнер» - А.Нероди, ТОВ «Овен» - С.Лисенка, ПСП «Зарічне» - А.Давидовського, багатьох інших підприємців вдалося у стислі терміни провести ремонтні роботи. Тож хочу всім, хто допоміг відремонтувати і облаштувати приміщення, висловити щиру вдячність.

- Які головні напрямки роботи військового комісаріату?

- Підготовка громадян до військової служби;

- Підготовка громадян до вступу у вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи;

- агітація і залучення громадян до військової служби за контрактом;

- організація та проведення призову громадян на строкову військову службу;

- підготовка та проведення мобілізації;

- участь у військово-патріотичному вихованні громадян, особливо молоді;

- здійснення заходів щодо організації територіальної оборони;

- забезпечення соціального і правового захисту військовослужбовців, громадян, звільнених з військової служби, ветеранів війни та військової служби, пенсіонерів з числа військово-службовців та членів їхніх сімей.

- Давайте докладніше зупинимось на темі здобуття юнаками і дівчатами військової освіти. Що для молоді і їхніх батьків може бути спонукальним мотивом для цього? Які критерії відбору кандидатів на навчання у військових навчальних закладах?

- Критерії прості – бажання, придатність за станом здоров’я, рівень знань. Слід сказати, що кількість балів по ЗНО, які необхідно набрати для вступу у військові навчальні заклади, дещо нижча, ніж в інші навчальні заклади – 100, навіть по профільних предметах.

У військових навчальних закладах достатньо широкий вибір спеціальностей, тож люди з різними нахилами можуть знайти для себе те, що їм до вподоби. Всі випускники, крім військової, отримують ще й цивільну спеціальність, відповідний диплом. Навчання безкоштовне, курсанти користуються речовим забезпеченням, триразовим харчуванням, отримують стипендію.

Для батьків важливим є той фактор, що їхні діти під наглядом, привчаються до дисципліни, суттєво обмежені від негативного впливу асоціальних елементів.

На відміну від випускників цивільних навчальних закладів, які, як правило, не мають гарантій працевлаштування, молоді офіцери не мають цих проблем. Якщо ж виявиться, що молода людина помилилася з обранням професії і не має наміру продовжувати військову кар’єру, то після п’яти років служби вона може звільнитися і шукати своє місце в цивільному житті. З детальним переліком навчальних закладів і умовами вступу можна ознайомитися у військкоматі.

- А тепер, Олександре Володимировичу, давайте поговоримо про військову службу за контрактом.

- Я планую дати згодом розширену інформацію про цей вид служби для публікації на сторінках районної газети, а поки що скажу, що нещодавно змінені терміни контрактів, які можуть укласти бажаючі. Згідно з Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» встановлено мінімальний термін військової служби за контрактом - 6 місяців для військовослужбовців строкової служби та військово-службовців за призовом з мобілізації, які відслужили 11 місяців. (Передбачена можливість дострокового припинення контракту у разі закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію). Також врахована можливість продовження військової служби за контрактом у разі закінчення строку контракту (і незавершення особливого періоду на термін до 6 місяців).

Особи, які не проходили військову службу, в обов’язковому порядку проходять відповідну підготовку перед направленням у військові частини. Військовослужбовці-контрактники забезпечуються безкоштовним харчуванням або грошовою компенсацією.

Після закінчення терміну першого контракту військовослужбовець має право стати на квартирний облік для отримання житла. Крім того, вони мають право вступати у вищі військові навчальні заклади та навчатися безкоштовно.

За учасниками АТО впродовж всього терміну проходження військової служби зберігається місце роботи і середня заробітна плата (до оголошення кінця особливого періоду або демобілізації).

- Ну що ж, як Ви зазначили, згодом подасте більш детальну інформацію про військову службу за контрактом для публікації на сторінках «Трудової слави». А той, хто хоче її отримати особисто, може звернутися за телефоном 9-70-29, або у військкомат за адресою: смт. Петрове, вул.. Садова, 45.

А наостанок, в порядку знайомства жителів району з військовим комісаром, скажіть кілька слів про себе.

- Я народився в с.Головківці Олександрійського району, у 1996 році закінчив Одеський інститут сухопутних військ. Одружений, маю трьох дітей. До 2008 року проходив службу в 24-й Залізній механізованій бригаді (м. Яворів Львівської області) на командних посадах, після чого був переведений для проходження служби в структурі військових комісаріатів. Після прийняття рішення про створення Петрівського районного військового комісаріату був призначений військовим комісаром названого комісаріату.

- Дякую, Олександре Володимировичу, за розмову і бажаю успіхів на цій посаді.

Інтерв’ю Анатолія РЯБОКОНЯ.