Н.Цапенко - одна з найуспішніших керівників органу місцевого самоврядування(Зріз життя Ганнівської територіальної громади)

Ганнівська сільська рада – одна з самодостатніх та найуспішніших в районі. Її очолює Ніна Степанівна Цапенко, яка користується неабияким авторитетом серед членів чималої громади, що налічує 3015 жителів Ганнівки, Володимирівки, Сергіївки і Рядового. Тому на останніх місцевих виборах вони вже повторно довірили їй посаду сільського голови.

- Серед депутатів минулого скликання було багато шанованих в громаді людей поважного віку. На останній сесії сільської ради я їм висловила подяку за небайдужість, енергію і невтомну працю, а вони прийшли до спільної думки, що запропонують собі на зміну кандидатури достойних молодих людей, які повинні балотуватися у депутати, вони ж всі будуть працювати для громади, як члени виконкому. Тому я, як сільський голова, тепер можу спертися на досвід і авторитет людей, які впродовж багатьох років служили громаді, і енергію та завзяття молодших їхніх колег, – говорить Н.Цапенко.

- Надзвичайно велику допомогу сільській раді надає генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександр Григорович Поворознюк, – продовжує вона. - Я цілком поділяю його визначальне гасло: «З людьми і для людей», а також принцип його діяльності: «Влада, бізнес і громада». Всі справи у нас робляться спільно. Будували, наприклад, дитячі ігрові майданчики – обладнання для них придбавали за кошти місцевого бюджету, необхідні матеріали для будівництва надала агрофірма, а силами громади вони були встановлені. Дитячі майданчики маємо в усіх населених пунктах.

сільський Будинок культури – подарунок ганнівчанам від О.ПоворознюкаЯкби не підтримка агрофірми, то ми не змогли б придбати і висадити майже тисячу саджанців дерев, якими прикрасили всі населені пункти сільради.

Вже впродовж п’яти років автобус агрофірми регулярно, щосереди, здійснює поїздки в Петрове, тож наші люди мають змогу відвідати райлікарню, побувати в райцентрі в інших справах.

Серед справ, виконаних впродовж попередньої каденції і часу, що пройшов після останніх місцевих виборів, Ніна Степанівна називає впорядкування населених пунктів, ліквідацію багатьох стихійних сміттєзвалищ, облаштування автобусних зупинок, встановлення лавочок, побудову кладок в Ганнівці та Сергіївці, встановлення металопластикових вікон в Ганнівській та Володимирівській школах, ремонт спортивного залу у Володимирівській школі (з допомогою агрофірми), встановлення у Володимирівці вуличних спортивних тренажерів, встановлення освітлення на п’яти вулицях (на черзі – ще три в Ганнівці та Рядовому, на які вже замовлена документація). В обох загальноосвітніх школах є вода, каналізація, для 250 тисяч гривень виділено на амбулаторію – встановлення металопластикових вікон, дверного блоку, покриття підлоги лінолеумом, ремонт системи водовідведення, в ФАПах завершено першу чергу встановлення вікон і дверей, в Сергіївському ДНЗ «Казка» встановлено двері і 9 металопластикових вікон. В першу чергу, займалися об’єктами соціальної сфери, в приміщенні сільської ради тільки розпочинаємо деякі ремонтні роботи, бо тут ще й досі немає туалету, води, газу.

завідуюч Сергіївським ФАПом Л.ОвчинніковаЯк вже згадувалося вище, знаходимо взаєморозуміння як з депутатським корпусом, так і з громадою. Депутати ніколи, образно кажучи, не тягнуть ковдру на себе, не намагаються зробити щось, передусім, лише для свого округу, розуміють, що одночасно все зробити не можна, потрібно діяти у відповідності з визначеними планами та пріоритетністю завдань для усієї громади. Така ж ситуація з громадою. Нещодавно провели збори в загальноосвітніх школах з приводу харчування дітей. Батьки погодилися з пропозицією фінансування харчування дітей у пропорції 60% - сільська рада, 40% - батьківська частка.

Є і проблеми, які поки що важко вирішити. Скажімо, дороги, як і скрізь, у поганому стані. Частину дороги на Петрове відремонтував за власні  кошти О.Поворознюк (хоча це дорога і не місцевого значення), в сільському бюджеті на це коштів немає. Для забезпечення частини Ганнівки водою, в тому числі сільського Будинку культури та приміщення сільради, потрібно побудувати свердловину. Документація готова, на її виготовлення витрачені чималі кошти, але коли з’являться гроші на будівництво, а це майже 3 млн.грн., невідомо.

світлиця в ДНЗ «Казка»Багато клопоту додала стихія. Зрозуміло, що левова частка робіт по розчищенню від снігу доріг і вулиць лягла на плечі агрофірми, за що величезна вдячність виконавчому директору господарства Віталію Козловському. Допомагали і Володимир Деркач і Віктор Больбот. Разом з тим, у цій ситуації яскраво проявився людський фактор. Якщо пенсіонер Мандрика, який живе на околиці, поряд з лісом, зателефонувавши і  поцікавившись, як справи з розчищенням вулиць, побажав успіхів і терпіння,  запевнивши, що він зможе перечекати кілька днів, то були й такі, що вимагали в першу чергу розчищати саме їхні вулиці, телефонували на «гарячу лінію», скаржилися. Тому Н.Цапенко каже, що таких людей їй просто шкода, бо вони, мабуть, забули, що до оточуючих слід ставитися так, як хочеш, щоб вони ставилися до тебе.

Добрим словом згадала Ніна Степанівна своїх активних помічників. Це люди старшого покоління - Лідія Іванівна Зуєнко, подружжя Петра Григоровича і Тамари Панасівни Гладченків. Серед молоді відзначила Тетяну Гордієнко з Сергіївки, яка вміє згуртувати громаду на добрі справи. Тут облаштували дитячий майданчик, розбили сквер на честь Героїв Небесної Сотні, підготували своєрідний сюрприз, створивши цілу галерею малюнків на огорожі дитячого майданчика, для молоді організували чудовий новорічний вечір. Всі вулиці села освітлені. Для того, щоб масова робота велася успішніше, сільська рада виділила 20 тис.грн. на придбання апаратури, а Олександр Поворознюк пообіцяв придбати стільці.

Всі сесії сільської ради розпочинаються з години спілкування, під час якої депутати і члени виконкому обговорюють зроблене і плани на найближче майбутнє. Під звуки пісні «Плине кача» вшановують пам’ять Небесної сотні та загиблих в АТО. Сесії проходять у конструктивному дусі, немає жодного протистояння. Бо всі розуміють, що інтереси громади – понад усе.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

дитячий майданчик в Сергіївці прикрашений зображенням героїв популярних мультиків стадіон у Володимирівці не пустує і взимку – саме на момент зйомки в рамках турніру «Кубок Придніпров’я» тут змагалися команди «Олександрія» і «Кривбас».

 

Володимирівка

На знімках: Н.Цапенко - одна з найуспішніших керівників органу місцевого самоврядування; сільський Будинок культури – подарунок ганнівчанам від О.Поворознюка; завідуюч Сергіївським ФАПом Л.Овчиннікова: лікувальний заклад має все необхідне; світлиця в ДНЗ «Казка»; дитячий майданчик в Сергіївці прикрашений зображенням героїв популярних мультиків; стадіон у Володимирівці не пустує і взимку – саме на момент зйомки в рамках турніру «Кубок Придніпров’я» тут змагалися команди «Олександрія» і «Кривбас».

Фото автора.