З колегії районної державної адіміністрації

На порядку денному засідання колегії районної державної адміністрації, яке відбулося на цьому тижні, значилися шість питань: «Про виконання зведеного та районного бюджетів за 2015 рік» (інформувала начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій), «Звіт про виконання програми економічного і соціального розвитку Петрівського району за 2015 рік» (з ним ознайомив начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадій Горбанець), «Про стан захисту прав дітей в районі у 2015 році» (доповідала Ірина Лугова – начальник служби у справах дітей райдержадміністрації), «Про роботу архівних установ району в 2015 році» (інформувала начальник архівного відділу райдержадміністрації Людмила Бабенко), «Про стан виконання актів і доручень Президента України, Кабінету Міністрів України, розпоряджень голів обласної та районної державних адміністрацій за 2015 рік» (звітувала Наталія Козюрак – завідуюча сектором контролю загального відділу апарату райдержадміністрації) і «Про стан роботи зі зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації та сільських, селищних рад упродовж 2015 року» (доповідала завідувач сектору роботи зі зверненнями громадян та юридичних питань апарату райдержадміністрації Наталія Костюкова).

Слід зазначити, що на звітній колегії вперше було використано методику супроводу інформації доповідачів демонстрацією тематичних слайдів. Тобто, звичайно, не зовсім вперше – в окремих випадках, коли виникала необхідність супроводити зміст виступу візуальним контентом, до такої технології вдавалися й раніше. Однак вперше скористатися технічними засобами при підготовці своїх виступів запропонували усім, без винятку, промовцям. І в цілому, здається, такий експеримент можна вважати успішним, хоча, звичайно, не став би стверджувати, що усім доповідачам вдалося однаково вдало передати з допомогою технічних засобів оптимальний масив інформації. Скажімо, якщо в деяких виступах демонстраційні слайди справді доречно доповнювали текст виступу візуальними графіками, діаграмами, ілюстраціями тощо, то в інших вони, фактично, просто дублювали те, що було щойно озвучено з трибуни. Втім, звичайно, це лише авторське суб’єктивне враження – можливо, й таке дублювання, до певної міри, має сенс, адже хтось, напевне, краще сприймає інформацію на слух, тоді як інші навпаки – більше схильні засвоювати візуальний компонент того чи іншого виступу.

Як вже зазначалося, порядок денний колегії був доволі обширним, а кожен виступ, безумовно, вартий окремого інформаційного відображення, чого, на жаль, неможливо зробити в короткому звіті. Тож зосередимося більш детально на одному з найважливіших – інформації начальника фінуправління Галини Овдій «Про виконання зведеного та районного бюджетів за 2015 рік».

Зокрема, Галина Тарапонівна зазначила, що цього разу детальніше загострить увагу на виконанні саме зведеного бюджету, оскільки звіт про виконання районного бюджету буде, у відповідності до вимог Бюджетного Кодексу України, зроблений шляхом публічного представлення до 20 березня поточного року.

Отож виконання бюджетів у 2015 році здійснювалося в умовах проведення бюджетної децентралізації та реформи міжбюджетних відносин, зміни до Бюджетного та Податкового Кодексів та сприяли посиленню фінансової самодостатності місцевих бюджетів. У 2015 році всі бюджети місцевого самоврядування забезпечили виконання і перевиконання затверджених опцій. У цілому до бюджету району надійшло 149 млн 326,8 тис. гривень при плані 140млн 707,9 тис. грн., що складає 106,1%, у тому числі: власні і закріплені доходи – 64млн 564,6 тис грн., стабілізаційна дотація – 506 тис.грн., субвенція з державного бюджету 84млн 186,2 тис грн., із неї – пільги й субсидії 11млн 385,2 тис грн., допомоги населенню – 24млн 568,4 тис. грн., освітня субвенція 29млн 69,5 тис грн., медична – 16 млн 255,1 тис грн. На соціально-економічний розвиток – 1 млн 639,9 тис. грн., різниця в тарифах – 111 тис.грн, проведення виборів 1млн 160,7 тис. грн., субвенція з обласного бюджету – 70 тис. грн. Питома вага трансфертів займає в загальному обсязі надходжень 56,8%.

У порівнянні з показниками 2014 року, спостерігаємо найбільший ріст надходжень по субвенції з державного бюджету – в основному це соціальна субвенція, а також освітня і медична – 45,3 млн. В минулому році ці субвенції були в дотації з державного бюджету. Іншими словами, ці кошти з одного кошика перейшли до іншого, фактичні ж зміни – незначні. В цілому ж доходи збільшилися на 46,6 млн. грн., або на 39,9%, за рахунок власних і закріплених – на 21,2 млн. грн. або 49%. До загального фонду бюджету району надійшло 146,425,4 тис. грн. Власні і закріплені доходи – 61 млн. 733,1 тис. грн. при плані 53 млн. 212,9 тис.грн., що становить 116% виконання. Темп зростання в порівнянні з 2014 роком склав 138,7% або більше на 17 млн. 240,1 тис. грн. Це сімнадцятий показник серед районів області. Трансферти склали 84 млн. 692,2 тис. грн. Доходи загального фонду районного бюджету склали 110 млн.884,3 тис. грн., із них власні і закріплені 26 млн. 388 тис. грн., що становить 115,2% затвердженого обсягу та 127,3% або плюс 5 млн. 662,9 тис. грн. у порівнянні з надходженням 2014 року.

Далі Галина Тарапонівна навела ще низку статистичних показників, що характеризують параметри виконання бюджетів за минулорічний період, після чого відповіла на ряд запитань членів колегії. Зокрема, голова районної ради Тамара Сакара поцікавилася, чи залишаються ще невикористані резерви для поповнення районного бюджету, і якщо так, то які саме?

- Резерви, безумовно, є, - переконана Галина Овдій. – Однак скористатися ними повною мірою поки що доволі складно через недосконалість законодавства, зокрема в частині недостатніх можливостей результативного впливу на випадки «тіньової» зайнятості, через не зовсім прозорі принципи господарювання в сільськогосподарських приватних підприємствах так званих «одноосібників» та ще ряд прикладів, коли приховуються показники реальної заробітної плати. Водночас, робота по виявленню таких резервів ведеться, тож потенціал для зростання бюджетних надходжень ще залишається доволі значущим.

Доволі цікавою, хоча й не зовсім оптимістичною інформацією був позначений виступ начальника управління економіки райдержадміністрації Геннадія Горбанця зі звітом про виконання програми економічного та соціального розвитку району за 2015 рік. Отож головним показником, що викликає стурбованість, залишається невтішна демографічна ситуація: вже котрий рік поспіль показники народжуваності в нашому районі відчутно поступаються показникам смертності. Щоправда, за минулий рік дещо скоротилися і навіть мають позитивний баланс показники міграційного приросту населення. Тобто, вперше за останні пару десятиліть в район більше прибуло громадян, аніж виїхало з нього. Та, на жаль, ця тенденція зумовлена не якимось об’єктивними економічними чинниками, а тією трагічною ситуацією, що два роки тому почала розгортатися на Сході нашої країни. Тож говорити про якийсь незворотний процес, звичайно ще зарано.

Не сприяє позитивному балансу й один з найнижчих в області рівень заробітної плати в сільському господарстві. Як зазначив головуючий на колегії керівник районної державної адміністрації Сергій Завалій, за цим показником район займає ганебне для себе двадцяте місце (з 21-го районів області). І хоча сьогодні органи державної влади позбавлені прямих важелів впливу на керівників сільгосппідприємств, все ж ми зобов’язані «достукатися» до їх свідомості, переконаний Сергій Володимирович, з тим, щоб вони переглянули своє ставлення при визначенні розміру заробітної плати своїх працівників.

З усіх питань, розглянутих на колегії, були прийняті відповідні рішення.

Наостанок Сергій Завалій подякував усім доповідачам за змістовні повідомлення та побажав присутнім продуктивної і конструктивної праці.

Володимир Кіфенко.