Лохнеський монстр – витвір рекламістів

Кожен з нас зустрічався з повідомленнями про те, що в шотландському озері Лох-Нес живе якесь чудисько, яке дехто називав представником давно зниклого виду динозаврів, що якимсь дивом вижив. Лохнеський феномен щороку приваблював тисячі туристів, там побували десятки самодіяльних і солідних наукових експедицій, та жодного разу не вдалося отримати достовірні дані, що чудисько дійсно існує.

Тому коло скептиків, які піддавали сумнівам існування монстра, ставало все ширшим. І ось, нарешті, світ дізнався правду: він (монстр) виявився плодом вигадки рекламістів. До народження цієї легенди причетний піарщик Джордж Дігбі Гереті, який мав псевдонім Стівен Лістер. У своєму автобіографічному творі, який вийшов у 1950 році, він пише, що монстр був вигаданий винахідливим рекламним агентом в одному з лондонських пабів. До нього на початку 30-х років звернулися власники отелів з міста Лоссімут, які намагалися залучити побільше клієнтів. Автор вигадки отримав винагороду у розмірі 150 фунтів стерлінгів.

Легенда виявилася вдалою, місцевість навколо озера мала неабиякі прибутки від туристів. Тож, як свідчить ця історія, жаргонне слово «лох» дуже вдало асоціюється з лохнеською вигадкою.

 Нечудесне «воскресіння»

Одна з родин китайського міста Хендянь святкувала повернення додому своєї доньки, яку вже давно вважали померлою. 10 років тому дівчинка зникла, і її наполегливі пошуки не дали жодного результату. Виявилося, що після сварки з матір’ю вона втекла з дому і впродовж усього цього часу жила по підробленому посвідченню особи, мандруючи з одного Інтернет-кафе до іншого, майже неперервно граючи в онлайн-ігри. Жила за рахунок жебрацтва. Її випадково виявили поліцейські, виписали штраф за підроблені документи і зателефонували рідним.

Ще у 2008 році Китай став першою країною, де Інтернет-залежність офіційно визнана хворобою. Тоді від неї страждали 17% підлітків, нині ж ця кількість, напевне, значно зросла. Скільки Інтернет-залежних в Україні - поки що ніхто не знає.