У зв’язку з непростою ситуацією з прийняттям  Верховною Радою України Державного бюджету органи місцевого самоврядування опинилися в стані цейтноту, тож змушені були ще раз повернутися до розгляду  проблеми наповнення місцевих бюджетів. 29 січня відбулася сесія Петрівської селищної ради, на якій розглядалися питання «Про внесення змін та доповнень до рішення Петрівської селищної ради від 25 грудня 2015 року №11/7 «Про селищний бюджет на 2016 рік», «Про внесення змін у рішення селищної ради від 15.05.2015 року №1885/6 «Про встановлення місцевих податків на території Петрівської селищної ради на 2016 рік» та додатків №1, 2 до цього рішення», «Про затвердження Програми першочергових природоохоронних заходів територіальної громади Петрівської селищної ради на 2016-2017 роки та Положення про селищний фонд охорони навколишнього природного середовища», «Про затвердження порядку встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги на території Петрівської селищної ради» та інші.

Як і на минулій сесії, депутати вирішили спочатку провести спільне засідання постійних комісій, на якому визначитися щодо рішення, яке слід прийняти на сесії.

Петрівський селищний голова Світлана Тилик зазначила, що питання встановлення ставок місцевих податків досить непросте, відноситься до непопулярних, тож вона покладається на мудрість і здоровий глузд депутатів, адже слід враховувати як інтереси людей – жителів територіальної громади, так, водночас, і проблему наповнення селищного бюджету, аби мати певні ресурси для розвитку.

В результаті досить гарячого обговорення було прийнято оптимальні зважені рішення.

Подаємо витяг з додатку до рішення селищної ради, що стосується оподаткування житлової площі.

«3. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно, виходячи із загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.

Пільги із сплати податку

База оподаткування об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

а) для квартири (квартир) незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку (будинків), незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири (квартир) та житлового будинку (будинків), у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової нерухомості для фізичних осіб визначаються, виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не надаються на:

- об’єкт (об’єкти) оподаткування, якщо площа такого (таких) об’єкта (об’єктів) перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування;

- об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються в залежності від майна, яке є об’єктом оподаткування.

Встановити пільги з податку, який  сплачується на території Петрівської селищної ради з об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб за 0 ставкою за такі об’єк-ти, які віднесені до:

-  спортивно-оздоровчих об’єктів, що використовуються на безоплатній основі;

- об’єктів релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями);

- вбиралень, погребів, навісів, котелень, бойлерних, хліви, сараї, літні кухні.

  1. Встановити ставки податку:

- для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб у розмірі, 1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування;

- для об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб у розмірі, 0,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування».

Прийнято рішення щодо затвердження ставки оподаткування і на інші види місцевих податків. Ми на 2-й сторінці (в минулому номері 10 від 10 лютого) подали повідомлення КП «Петрівське» про нові тарифи на водопостачання і водовідведення для бюджетних та інших установ. У наступному номері воно буде ще раз продубльоване.

З рішенням сесії ви можете ознайомитися на офіційному сайті Петрівської селищної ради.

Анатолій РЯБОКОНЬ.