фото тих часів27 років тому, 15 лютого 1989 року, остання колона радянських військ була виведена з Афганістану.У бойових діях в Афганістані брали участь 165 000 українців, з яких загинуло 3500 воїнів, 9000 отримали поранення. Голова Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану Сергій Куніцин заявив, що у зоні АТО за минулий рік, загинули близько 100 ветеранів-афганців.

«Ми, ветерани, тоді вважали, що більше ніколи не будуть гинути українці. Ми ніколи не думали, що нам доведеться ховати наших братів, які знову змушені були взятися за зброю, захищаючи рідну землю. Біля сотні ветеранів Афганістану загинули в АТО, близько 400 поранено, тисячі зараз захищають Україну від терористів на Сході», - зазначив Сергій Куніцин.

Нелегка військова служба в мирні повоєнні роки

Наприкінці 70-х років минулого століття Політ-бюро ЦК КПРС офіційно прийняло рішення про введення радянських військ в Афганістан і надання Радянським Союзом Афганістану військової допомоги. 25 грудня 1979р. в Афганістан були введені радянські війська у складі 40-ї армії під командуванням генерал-лейтінанта Юрія Тухарінова.

Захищати завоювання революції 1979 року в Демократичній республіці Афганістан (ДРА) були направлені понад 160 тисяч українців. Більше трьох тисяч із них загинули під час цієї війни, дев’ять тисяч повернулися в Україну поранениним або інвалідами, близько 60 вважаються полоненими і без вісті зниклими.

Всього за 9 років війни в Афганістані загинуло понад 14 тисяч радянських солдат, більше 30 тисяч з них були поранені; з афганського боку втрати були ще жахливіші — біля 1.5 мільйона загиблих і майже 5 мільйонів біженців, що знайшли притулок в сусідніх Пакистані та Ірані.

І все ж більш ніж дев’ятирічна військова інтервенція Радянського Союзу в сусідню державу, в якій і сьогодні ще тривають збройні заворушення, закінчилась.

Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця.

Неодноразово ризикуючи своїм життям, ветерани чесно виконували присягу, забезпечували спокій та стабільність у багатьох країнах, чим заслужили визнання і вдячність їхніх народів. Тисячі вихідців з України пройшли крізь вогонь Афганської війни, що принесла нашій країні численні трагедії та біль утрат.

«Відзначення в Україні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав свідчить про глибоку повагу суспільства до людей, яким довелося в мирні повоєнні роки нести нелегку військову службу в гарячих точках світу», - зазначає Президент України Петро Порошенко.

Доля знову перевіряє воїнів «афганців» на міцність

І в наш час ветерани Афганістану (учасники бойових дій) виявляють свою мужність та відвагу. Вони одними з перших вийшли на Майдан під час Революції Гідності та доклали багато зусиль для її перемоги. Кілька тисяч членів Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану з усіх регіонів України зараз боронять Вітчизну в складі підрозділів Збройних Сил України та добровольчих формувань безпосередньо в зоні проведення АТО. Як уже зазначалося, більше сотні з них віддали своє життя, захищаючи Україну від ворога.

«Війна на Сході України дуже різниться від класичних військових дій часів Великої Вітчизняної війни. Вона – гібридна, подібна до війни в Афганістані. Саме тому способи боротьби теж мають бути відповідними», - вважає Валентин Депто - підполковник запасу ЗСУ, ветеран-афганець.

Тож доля знову перевіряє воїнів-«афганців» на міцність, країна цінує їх самовіданність, вміння долати труднощі та досягати поставленої мети. Глава держави переконаний, що разом ми вистоїмо та подолаємо всі виклики, що постали сьогодні перед Україною.

А ми пам’ятаємо і завжди пам’ятатимемо про кожного нашого загиблого співвітчизника. Дякуємо усім ветеранам-інтернаціоналістам за їх вірне служіння Батьківщині та готовність до її захисту і вміння перемагати, за піклування про  родини загиблих побратимів і патріотичне виховання молодого покоління. Ми впевнені, що ви й надалі будете взірцем патріотизму, високого професіоналізму, лицарства і благородства. Бажаємо міцного здоров’я і мирного неба. Щастя вам і вашим рідним, здійснення усіх задумів та нових досягнень на благо України.

Анна ОСІПОВА, студентка.