Смаколики - власними руками

Кожен з нас полюбляє поласувати чимось смачненьким, та не завжди на це вистачає ресурсів сімейного бюджету. На свято, звичайно, знаходяться можливості прикрасити стіл небуденними стравами та ласощами, але ж і в будні дні щось солоденьке не зіпсує смак чаю чи кави. І не обов’язково витрачати на ласощі гроші, адже можна обійтися мінімумом затрат, варто лише докласти певних зусиль, щоб приготувати ласощі власними руками.

Пропонуємо сьогодні вашій увазі кілька рецептів цукатів, які багатьом до вподоби.

 З мандаринових шкірок

Інгредієнти на 6 порцій: мандаринові шкірки (варені) – 300 г; цукор – 300 г; вода – 120 г.

Приготування (14 годин).

Підійдуть товстошкірі мандарини, апельсини, або лимони. Цитрусові помити і почистити, шкірки залити водою і залишити на 6 годин. Воду злити, залити свіжу і залишити ще на 6 годин (щоб шкірки не спливали, слід придавити їх чимось, наприклад, блюдцем. Ще раз злити воду, залити свіжу і поставити на вогонь. Довести до кипіння і проварити впродовж 5 хвилин. Окріп злити, шкірки викласти на рушник, видалити зайву вологу і зважити. Взяти таку ж кількість цукру по вазі, води – приблизно втричі менше, ніж цукру, зварити сироп. Покласти в сироп нарізані смужками шкірки, довести до кипіння, потім варити 1 годину на слабкому вогні до википання сиропу. За 5 хвилин до кінця варіння можна додати пару столових ложок лимонного, або апельсинового лікеру. Готові цукати можна підсушити в духовці чи біля батареї, можна залишити м’якими. Зберігати слід в міцно закритому контейнері чи іншому посуді.

Морковці

Інгредієнти на 10 порцій: морква (краще велика) – 500 г; цукор – 250 г (+ трохи для обвалювання); вода – 1 склянка; лимон (сік) – 1/2 шт., або лимонна кислота на кінчику ножа.

Приготування (7 годин)

Помиту і почищену моркву наріжте кубиками чи пластинками. З цукру і води зваріть сироп, прокип’ятіть його на повільному вогні, допоки він стане злегка густуватим (10 – 15 хвилин). Покладіть в сироп моркву і вимкніть вогонь. Залиште її на кілька годин, знову прокип’ятіть і залиште настоюватися. Повторіть всю процедуру 2 – 3 рази – допоки морква не стане майже прозорою. Під час останнього кип’ятіння додайте лимонний сік або лимонну кислоту. Шматочки моркви відкиньте на друшляк, щоб сироп стік, а потім цукати обваляйте в цукрі або цукровій пудрі. Для цього їх можна покласти в миску, посипати цукром і перемішати. Для просушування покладіть цукати на деку з пергаментом, залиште біля батареї або підсушіть в духовці при температурі до 100 градусів близько 30 хвилин. Зберігатися цукати можуть в щільно закритій банці чи контейнері впродовж кількох тижнів.

З гарбуза

Інгредієнти на 20 порцій: гарбуз – 1 кг; цукор – 500 г; цукрова пудра – 1 ст.л.; лимонна кислота – 2 ч.л.

Приготування (37 годин).

Наріжте гарбуз кубиками, покладіть в каструлю шарами, посипаючи кожен невеликою кількістю цукру та лимонної кислоти (на кінчику ножа). Доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Потім на 12 годин залиште холонути. Знову доведіть до кипіння, трохи проваріть і знову 12 годин охолоджуйте. Якщо гарбуз дуже щільний і сухуватий, можливо, потрібно буде ще раз це повторити. Після цього злийте сироп, гарбуз викладіть на деку з пергаментним папером і – в духовку (при температурі 100 – 120 градусів). Час сушки залежить від розміру цукатів, щільності гарбуза, його соковитості тощо. Зніміть цукати з паперу ще теплими, допоки вони не прилипли. Охололі цукати обваляйте в цукровій пудрі.

Апельсиновий експрес-метод

Інгредієнти на 5 порцій: шкірки з апельсинів – 5 шт; цукор – 2 ст.л.; сіль – 2 ч.л.; сік лимона – з 1 шт; вода – 10 л; цукрова пудра – 1 ст.л.

Приготування – 35 годин.

Очистіть апельсини, покладіть шкірки в каструлю, налийте 2,5 л холодної води, доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин. Після цього відкиньте шкірки на друшляк і поставте під холодну воду. Знову залийте шкірки 2,5 холодної води, додайте чайну ложку солі, доведіть до кипіння, зваріть, злийте гарячу воду і поставте під холодну. Повторіть процедуру третій раз. Після цього нарізаємо шкірки на шматочки, в каструлі розчиняємо дві склянки цукру в склянці гарячої води, доводимо сироп до кипіння і кладемо в нього цитрусові шкірки. Варити від 40 хвилин до години, допоки сироп не увариться майже повністю. Ближче до закінчення варки видавити в сироп лимонний сік, а коли шкірки стануть майже прозорими, а сиропу залишиться зовсім мало, відкинути цукати на друшляк, щоб видалити зайву вологу. До речі, сироп після варки по консистенції нагадує мед, його також можна споживати як ласощі, наприклад,  до млинців.

Цукати розкладіть на деці, застеленій папером для випічки, поставте в тепле місце і підсушіть, але можна і не підсушувати, якщо так вам більше до смаку. Через дві години готові цукати обваляйте в цукровій пудрі. Зберігати краще у скляній посудині в холодильнику.