сучасна техніка розчищає вулиці ПетровогоДавно вже ми не бачили таких снігопадів, як нинішньої зими. Практично, за півтори доби, а особливо в ніч з 17 на 18 січня, кілька областей України, в тому числі і Кіровоградська, потрапили у сніговий полон, а в наступні дні ситуація ще більше ускладнилася. Рух дорогами державного, обласного та місцевого значення був паралізований. Тому служби життєзабезпечення були переведені на режим посиленого цілодобового чергування.

Працівники районної дорожньої служби кинули всі свої сили на розчищення доріг. Їм допомагали, практично, усі сільгосптоваровиробники, а також працівники Петрівського кар’єру, але вітер зводив нанівець їхні зусилля, заново замітаючи щойно розчищені ділянки. Через це багато людей опинилися в сніговому полоні на дорогах. Як повідомив начальник пожежно-рятувальної частини №32 А.Панченко, із заметів було визволено 23 вантажних і 18 легкових автомобілів.

Слід сказати, що впродовж всіх цих днів на Петрівщині зберігається морозна погода, що мало певні позитивні наслідки. Адже там, де морози чергувалися з відлигою, зокрема на Одещині, на Запоріжжі та й в деяких районах нашої області, дерева і дроти мереж електропостачання обмерзали, не витримуючи ваги льоду обламувалися і обривалися. Багато населених пунктів залишилися без світла. Нас ця біда не зачепила, стихія не пошкодила ліній електропередач.

замело…Центральна районна лікарня працює у штатному режимі, розчистити її територію від снігу допомогли селищна рада, Петрівський ККП (начальник - Володимир Колісник) та підприємці Леван Цандеков і Віталій Вертелецький. Володимир Деркач допоміг доставити ліки в с.Зелене для хворої дитини, а крім того, направив два трактори з лопатами для розчищення вулиць в Петровому. З обмороженням до лікарні звернувся один громадянин, який отримав необхідну допомогу.

Як повідомив начальник відділу освіти РДА Григорій Москалець, в загальноосвітніх школах на кілька днів було призупинене навчання. Разом з тим, навчальні заклади опалюються і готові прийняти учнів, як тільки дозволять погодні умови і якщо не станеться карантинних обмежень, пов’язаних з епідемією грипу.

У Петровому були оперативно очищені від снігу головні вулиці, розчищення решти триває. Розчищенням прибудинкових територій і пішохідних доріжок в мікрорайонах райцентру займалися працівники комунальних служб (яким у ці дні особливо дісталося), магазинів та інших установ, зокрема магазинів у районі фонтану, аптеки, ощадбанку, дитячої музичної школи, управління соціального захисту населення, податкової та РЦЗ, районного Будинку культури, інших установ. Водночас, дехто цим не займався, мотивуючи це тим, що власники об’єктів проживають за межами району, а працівники не мають навіть лопат, тож, якби і хотіли, не мають змоги очистити прилеглу територію від снігу.

житель райцентру Олег Лунін, усвідомлюючи всю серйозність випробувань, що випали на плечі комунальників, за власною ініціативою очистив не лише подвір’я власного багатоквартирного будинку, але й прочистив близько сотні метрів доріжок на алеї вздовж колишнього розарію та по вулиці Комінтерну, - гідний приклад для наслідуванняЗагалом же райцентр пережив удар стихії нормально. Було світло, вода, вивозилося сміття. Щоправда, деякий час в магазини не привозили хліб та інші продукти, а місцеві пекарі розвозили хліб сумками на санчатах до найближчих магазинів, бо їхній автомобіль просто не зміг виїхати.

За оперативними даними районного штабу з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій станом на 21 січня продовжувалося розчищення автодоріг Петрове – Кіровоград через Новгородку, Петрове – Кривий Ріг через Луганку (на сьогодні транспортне сполучення за цими напрямками вже відновлено). На решті напрямків рух автотранспорту поки що обмежений. Завершуються роботи по відновленню сполучення з райцентром Водяного, Маловодяного, Йосипівки, Іскрівки, Рядового, населених пунктів у напрямку на Луганку, околиць окремих населених пунктів. Штаб нагадує, що не рекомендує автомобілістам без нагальної потреби покидати населені пункти.

Варто додати, що, крім названих вище керівників підприємницьких структур В.Деркача, Л.Цандекова і В.Вертелецького, до розчищення доріг і територій населених пунктів від снігу активно долучилися ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» (О.Поворознюк), СВК «Агрофірма «Маріампольська» (К.Міщанін), СВК «Росія» (В.Максімов), ПСП «Зарічне» (А.Давидовський), ТОВ «Агрофірма «Маяк» (В.Кузнєцов), ТОВ «Верес» (В.Осовський), ТОВ «Чечеліївське» (С.Даценко), ТОВ «Малинівське» (В.Мірошниченко), СФГ «Сім вітрів» (Н.Велика), ПП «Дружба» (В.Волков), фермери Ю.Тороп та В. Галяс.

Розгул стихії показав, що є ще над чим працювати, аби в майбутньому бути готовими ефективніше протистояти подібним викликам. Зрозуміло, що слід набагато краще забезпечити комунальників і дорожників технікою (над цим питанням органи влади на місцях, як нам відомо, уже працюють), а також провести роботу з власниками торговельних та інших об’єктів щодо готовності їхніх працівників до ефективних дій в умовах  надзвичайних ситуацій.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

доступ до приміщення управління соціального захисту населення забезпечено за дві доби на Петрівщині випала така кількість опадів, яка не завжди буває навіть упродовж усієї зими

На знімках: сучасна техніка розчищає вулиці Петрового; замело…; житель райцентру Олег Лунін, усвідомлюючи всю серйозність випробувань, що випали на плечі комунальників, за власною ініціативою очистив не лише подвіря власного багатоквартирного будинку, але й прочистив близько сотні метрів доріжок на алеї вздовж колишнього розарію та по вулиці Комінтерну, - гідний приклад для наслідування; доступ до приміщення управління соціального захисту населення забезпечено; за дві доби на Петрівщині випала така кількість опадів, яка не завжди буває навіть упродовж усієї зими.

Фото автора, Максима Харланова і Віктора Білоуса.