Т.Сакара і С.Завалій відкривають семінарНаприкінці минулого тижня відбувся семінар-навчання для сільських та селищних голів, який проводили райдержадміністрація та районна рада. Відкрили його і звернулися з короткими зверненнями керівники району Сергій Завалій і Тамара Сакара, закликавши учасників до активної роботи та відкритого діалогу.

Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра виступила з інформацією «Спрощений порядок оформлення субсидії на житлово-комунальні послуги та здійснення розрахунків з організаціями надавачами послуг». З огляду на суспільну важливість, це питання визначили  головним, хоча і решту другорядними назвати важко.

Валентина Григорівна докладно, з демонстрацією слайдів та роздачею паперової продукції з прикладами розрахунків, пояснила порядок нарахування субсидій. Підкреслила, що нині усунуто ряд перепон, які ускладнювали одержання субсидій. Здійснення, зокрема, покупки на 50 і більше тисяч гривень, докладне інформування про свої доходи тощо. Зауважила, що далеко не завжди вдається вкластися в терміни, визначені для нарахування субсидій, бо буває, що громадянин забув вказати якесь джерело доходу, тому доводиться чекати відповіді від всіх органів – фіскальної, податкової, міграційної служб. Та й навантаження на працівників досить велике, з яким просто фізично впоратися неможливо.

доповідає О.ПавлюкРаніше субсидію можна було оформити тільки на власника житла, нині – на особу, яка в ньому реально проживає.

В.Сибіра зауважила, що дехто думає, що необхідно використати увесь ліміт газу, визначений у розрахунку. Це не так, газ варто економити. Пояснила також, у яких випадках вноситься так звана обов’язкова плата.

У присутніх виникло багато запитань, тож виступ В.Сибіри перетворився у жваве обговорення проблеми.

Про посилення взаємодії органів місцевого самоврядування та районного центру зайнятості при організації оплачуваних громадських робіт доповіла директор РЦЗ Ольга Павлюк. Вона повідомила, що з безробітними проводяться різні види інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо участі в оплачуваних громадських та тимчасових роботах. З органом місцевого самоврядування підписується відповідний договір, сільський голова визначає – хто буде брати участь у роботах і види робіт, які необхідно виконати для громади. Але безробітні не завжди охоче беруть участь у роботах, хоча, здавалося б, це зайва можливість заробити певні кошти.

Г.Кім: «Допоможіть утримувати ФАПи і лікарські амбулаторії»Цю ситуацію прокоментувала Т.Сакара. Вона зауважила, що серед безробітних нерідко спостерігаються відверто споживацькі настрої. Люди не хочуть працювати, не докладають зусиль до пошуків роботи, задовольняючись допомогою, яку отримують від держави. Цьому, на жаль, сприяє і законодавство. Думку Тамари Вікторівни підтримали і керівники органів місцевого самоврядування, навівши багато прикладів небажання безробітних працювати, отримуючи за це платню.

Дійсно, з цим неможливо не погодитися, бо нерідко і від роботодавців доводилося чути, що важко знайти добросовісних робітників, багато людей обирають шлях отримання мінімальної соціальної допомоги замість можливості власною працею заробити значно більші кошти. Однією з причин такої ситуації є намагання народних обранців загравати з електоратом, бути «добрими дядями», відстоюючи часто не виправдані здоровим глуздом соціальні пільги і гарантії. Економістами ж уже давно підраховано, що для забезпечення всіх пільг, передбачених законодавством, навряд чи вистачить державного бюджету. Тож варто ставити перед народними обранцями питання щодо адекватного коригування законів, відмови від безмежного популізму.

Керівники медичної галузі району Геннадій Кім та Микола Яновський говорили про виділення субвенцій для ФАПів, лікарських амбулаторій та центральної районної лікарні. Під час обговорення їхніх виступів стало ясно, що сільські, селищні голови розуміють проблеми медиків, роблять і будуть робити все можливе, щоб забезпечити людей нормальними медичними послугами. Разом з тим лунали на рікання на деяких працівників медичних установ, як місцевих, так і районних, які не належним чином ставляться до своїх обов’язків, з вимогою навести порядок. Цю думку підтримав і С.Завалій, зауваживши, що сільські голови, беручи на себе вагому частку утримання медичних установ, мають право контролювати їхню роботу.

Радник голови райдержадміністрації з питань допомоги учасникам АТО Сергій Полтавець виступив з пропозицією взяти активну участь в поздоровленні з Новим роком земляків, які перебувають на військовій службі, зокрема в зоні АТО. Нагадав, що в посилки необхідно класти продукти, які довго не псуються, не забувати про дитячі поздоровлення і малюнки.

Жваве обговорення викликала інформація «Про надання комунальних послуг з централізованого збирання та вивезення твердих побутових відходів в населених пунктах району», з якою виступив начальник ККП Володимир Колісник. Він зазначив, що вивезення сміття здійснюється в 16 населених пунктах десяти сільських та селищних рад. Договори на вивезення сміття укладені лише з 16,2% населення району. Розрахункові збитки від цього виду діяльності складають 622,4 тис. грн. Для того, щоб хоча б не мати збитків, потрібно або втричі підняти тариф на цей вид послуг, або втричі збільшити кількість абонентів.

Т.Сакара зауважила, що у кожному домоволодінні в процесі життєдіяльності неодмінно виникають побутові відходи, які не діваються десь безслідно. Тому варто активізувати діяльність адмінкомісій, ретельно відпрацювати якусь конкретну територію, щоб відстежити реальний стан речей. Пора нарешті покінчити з безжальним забрудненням довколишнього природного середовища.

Сільські і селищні голови вимагали також чіткого виконання графіку вивезення побутових відходів.

Наостанок С.Завалій нагадав керівникам органів місцевого самоврядування про передбачені законодавством заходи з декомунізації – перейменування вулиць населених пунктів, названих на честь діячів комуністичного режиму та кому-ністичних організацій і дат календаря. За невиконання положень законодавства про декомунізацію передбачена кримінальна відповідальність.

На завершення семінару ряд його учасників, зокрема Чечеліївський сільський голова Сергій Дяченко, висловив вдячність організаторам, зауваживши, що давно вже не було такого продуктивного і ефективного заходу.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: Т.Сакара і С.Завалій відкривають семінар; доповідає О.Павлюк; Г.Кім: «Допоможіть утримувати ФАПи і лікарські амбулаторії».