серед волонтерів багато молодіДнями в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації пройшов круглий стіл, присвячений Міжнародному дню волонтера під назвою: «Бути волонтером: добра воля, поклик серця чи запит сучасності?», в якому взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, заступник голови РДА Тетяна Панета, радник голови РДА з питань допомоги учасникам АТО Сергій Полтавець, голова волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» Алла Горністова, голова громадської організації учасників АТО «Захисник Петрівщини Сергій Савченко, голова районної організації Червоного Хреста Ганна Шейнфайн, найактивніші волонтери (як дорослі, так і юні) та працівники структурних підрозділів РДА, які опікуються волонтерським рухом.

Як зазначила ведуча заходу Галина Бискуб, варто замислитися, який саме зміст закладений в слові «волонтер». Вважається, що це людина, яка займається суспільно корисною діяльністю, не отримуючи за це грошової винагороди. Насправді ж волонтер - значно глибше поняття. Бо це, в першу чергу, людина з великим серцем, яка сприймає чужі проблеми, як власні, допомагає їх подолати, вселяє надію і віру в людей, які потрапили в біду.

С.Завалій і Т.Сакара вручають нагороду Н.КорнієнкоВ Україні добровільна, часто жертовна підтримка людей, які потребують допомоги, практикувалася здавна. Цих небайдужих доброчинців називали благодійниками, альтруїстами, меценатами. Серед найвідоміших благодійників згадують князів Володимира і Ярослава Мудрого, гетьманів Петра Сагайдачного і Мазепу, приватних доброчинців Терещенків, Семеренків, Бороцьких.

Події, які розпочалися 22 листопада 2013 року на Євромайдані, початок АТО і російська агресія проти України перетворили на волонтерів мільйони українців. Сучасний волонтерський рух увійде в історію України, як одна з найвизначніших її сторінок.

Про це говорив і С.Завалій, вітаючи учасників зібрання. Він нагадав, що слово «волонтер» означає доброволець. Добровільно, за покликом серця, небайдужі люди займаються проблемами екології, допомоги хворим і знедоленим, виховання дітей. А майже два роки тому на перший план вийшла проблема захисту Вітчизни. Волонтери у найтяжчий час підставили своє плече Українській Армії і добровольцям, які зупинили ворожу навалу, не  дозволивши чумі сепаратизму розповзтися Україною. Волонтери збирали кошти на придбання зброї і амуніції, засобів зв’язку і бронежилетів, допомагали воїнам продуктами харчування, підтримували їх морально.

загальне фото учасників круглого столуСергій Володимирович висловив подяку А.Горністовій, яка об’єднала навколо себе небайдужих людей та зробила надзвичайно багато для земляків-фронтовиків, відзначив, що приємно бачити серед волонтерів і молодь, яка, завдяки участі у волонтерській діяльності, виросте справжніми патріотами Батьківщини. Він побажав учасникам зібрання усього найкращого, а насамперед - мирного неба, щоб якнайшвидше відпала необхідність волонтерської допомоги армії, і щоб вони могли, нарешті, спрямувати свої зусилля на мирні справи.

Т.Сакара зізнілася, що хоче низько вклонитися волонтерам за те, що роблять надзвичайно важливу справу. Вони стали тією силою, яка об’єднала Україну не на словах, а на ділі, показала агресору, що нас не здолати.

Тамара Вікторівна побажала цим людям терпіння, бо волонтерство – нелегка робота.

- Нехай ніколи не згасне вогник любові і доброти у ваших серцях, – промовила вона.

Т.Панета приєдналася до поздоровлень, висловила подяку учасникам зібрання і всім волонтерам за велике серце, безкорисливу допомогу воїнам. Додала, що працівників соціальних служб також можна вважати волонтерами, адже вони перебувають на передовій лінії роботи з людьми, які зі своїми проблемами йдуть до них і знаходять підтримку, допомогу і добре слово. Вона побажала всім миру, достатку, щастя, щоб у серцях ніколи не згасало те, що спонукає йти до людей з добром.

І звичайно ж, не обійшовся захід і без нагород. Подякою райдержадміністрації та районної ради нагороджені представники волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» Анна Безмогорична, Любов Комарчук, Таміла Ясковець, Валерія Пилипенко, представники волонтерського руху шкільної молоді Руслана Демиденко, Надія Корнієнко, Вікторія Ющенко, Юлія Стець, Олександра Балдьонок, Катерина Мусульбес, Анна Лугова, Марина Красілова та волонтери районної організації Червоного Хреста Ганна Махненко, Валентина Щур, Ганна Масовець.

Учасники заходу переглянули слайд-фільм про діяльність волонтерів Петрівщини.

А.Горністова і юні волонтери поділилися розповідями про свою діяльність. Алла Павлівна нагадала, що в минулому році успішно пройшла акція «Поділись душевним теплом з воїнами у новорічну ніч», повідомила, що подібна акція пройде і в нинішньому році, тож закликала всіх небайдужих людей до неї долучитися.

Т.Сакара і С.Завалій підтримали цей заклик, запевнивши, що допоможуть координувати цю роботу, а С.Савченко поділився згадкою про те, як приємно було на передовій отримувати вісточку від земляків, відчути, що вони турбуються про воїнів.

Знаковими були завершальні слова С.Завалія, який сказав, що вся громада району, образно кажучи, дивиться в одному напрямку, тож разом ми все подолаємо, все зробимо якнайкращим чином.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: серед волонтерів багато молоді; С.Завалій і Т.Сакара вручають нагороду Н.Корнієнко; загальне фото учасників круглого столу.

Фото автора.