між сільським головою Віктором Заїкою та керівниками місцевих сільгосппідприємств (у даному разі В.Кузнєцовим та В.Осовським) давно налагоджено тісну й продуктивну співпрацюНаше чергове знайомство з сьогоденням Новостародубської сільської ради розпочалося з бесіди з сільським головою Віктором Заїкою. Віктор Григорович не новачок на цій посаді, очолював місцеву громаду впродовж попередньої каденції, тож коротко зупинився на тому, що вдалося зробити за цей період.
На перший погляд, ця робота і непомітна, але дуже важлива, бо від неї залежить якість життя людей. Це благоустрій населених пунктів, організація вивезення сміття, поліпшення стану доріг на території сільської ради і вулиць в селах, підвезення людей. Суттєво поліпшена матеріальна база дошкільних навчальних закладів, встановлено нову огорожу біля церкви, відремонтовано її покрівлю, відремонтовано ганок загальноосвітньої школи, розчищено парк, який вже був схожий на непролазні хащі. Всі ці питання допомогли вирішити місцеві підприємства, з якими налагоджена тісна співпраця: ПСП «Зарічне», яким керує А.Давидовський, ТОВ «Маяк» (В.Кузнєцов), ТОВ «Верес» (В.Осовський), ТОВ «Овен» (С.Лисенко).

Йдучи на вибори, В.Заїка не обіцяв односельцям золотих гір і негайного покращення життя. Казав, що просто буде продовжувати сумлінно виконувати свої обов’язки, робити малопомітні, але потрібні буденні справи. А роботи залишається багато. Тим більше, що на горизонті вже маячить процес об’єднання громад, до якого слід готуватися належним чином.
Серед найближчих завдань на майбутнє - завершення роботи по втіленню в життя мікропроекту в рамках програми «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який передбачає заміну вікон в школі. Планують також підключити один з багатоквартирних будинків до загальної мережі водовідведення, збільшити кількість абонентів Петрівського ККП в рамках угоди на вивезення сміття.
Зважаючи на все це, громада знову висловила Віктору Григоровичу довіру, тож він серед шести кандидатів на посаду сільського голови знову набрав найбільше голосів підтримки.
лікар-стоматолог Ю.Гасанов користується повагою сільчанСаме під час нашого візиту до сільської ради завітали керівники ТОВ «Маяк» та «Верес» В.Кузнєцов та В.Осовський, котрі, користуючись нагодою, розповіли про стан справ у своїх господарствах. На запитання щодо того, наскільки важким виявився минулий сільськогосподарський рік для аграріїв, відповіли, що кожен рік має свою специфіку, тому до примх природи ставляться спокійно.
У «Маяку» вже закінчили підготовку грунту. Оскільки господарство входить в корпорацію «Агродар ЛТД», то стратегію визначає керівництво корпорації. Раніше, наприклад, планували всі площі ТОВ «Малинівське» засіяти озиминою, але погода внесла свої корективи: на землях інших господарств корпорації, що на території інших областей України, цього року виявилися більш сприятливі умови для озимини, тож тут внесли корективи в сівозміну, вирішивши площі відвести під сою.
У «Вересі» посіяли пшеницю, на даний час 60-70% посівів зійшли, сподіваються, що погодні умови дадуть змогу рослинам нормально розвиватися і перезимувати.
І «Верес», і «Маяк» стовідсотково розрахувалися з па-йовиками, видають безплатно солому, оранка городів – також безплатна, надають допомогу на лікування, поховання.
Всі новостародубські підприємства і приватні підприємці надають суттєву допомогу воїнам АТО. Здебільшого це безпосередня адресна допомога, а також співпраця з волонтерськими організаціями. «Маяк» співпрацює з волонтерами з Олександрії, «Верес» - з ГО «Допоможемо воїнам Петрівщини». Про конкретні обсяги цієї допомоги говорити не стали, але можна сказати, що вони у грошовому виразі обчислюються вже мільйонами гривень. Це продукти харчування, військова форма, бронежилети, прилади нічного бачення, тепловізори, ремонт військової техніки, багато іншого.
О.Володарський бере активну участь у житті громадиБагато хороших слів В.Заїка сказав і про співпрацю з ПСП «Зарічне», але, на жаль, через хворобу керівника господарства А.Давидовського поспілкуватися з ним не вдалося, тож матеріал на цю тему за-плануємо на майбутнє.
Завідуюча Новостародубською амбулаторією О.Тарасенко розповіла, що сільська рада допомагає амбулаторії чим може, хоча після того, як лікувальний заклад був переданий у підпорядкування Петрівському Центру первинної медико-санітарної допомоги і має для цього мінімальні можливості. Зокрема, сільська рада і ПСП «Зарічне» допомагають у придбанні ліків.
Сільська рада і ПСП «Зарічне» допомагають також утримувати обидва дошкільні навчальні заклади, забезпечуючи, зокрема, ремонт приміщень, придбання меблів, інвентаря, харчування дітей, інші потреби. В дитсадках тепло, затишно, діти доглянуті, добре розвинені. В ДНЗ «Малятко», зокрема, вони наввипередки читали вірші, розповідали, що їм дуже тут подобається.
Не могли ми, звичайно, обійти увагою і місцеву школу. Її директор, а віднедавна - депутат районної ради Лариса Бурлак розповіла, що їхня школа – друга в районі за кількістю учнів, їх 298. Школа не тільки одна з найбільших, а й одна з найкращих за рейтинговими показниками, її вихованці беруть участь в предметних олімпіадах, конкурсах, акціях, мають на своєму рахунку загалом 17 перемог і призових місць. Нещодавно відзначили дату, знакову для Нового Стародуба – 50 років тому була збудована будівля школи, яка і сьогодні залишається окрасою села. З цього приводу від ПСП «Зарічне» отримали подарунок – нову гарну огорожу у сучасному стилі (про це ми розповіли в минулому номері. - Ред.), а з допомогою ТОВ «Верес» були відремонтовані вхідні східці. Серед спонсорів школи і ТОВ «Маяк». Матеріальна база непогана, хоча приміщення і потребує ремонту, в першу чергу – каналізація. Виховна робота ведеться на належному рівні, проводяться зустрічі з земляками - учасниками АТО, на щопонеділкових лінійках учнів знайомлять з актуальною інформацією, патріотичному вихованню приділяється значна увага на годинах спілкування. Учні і педагоги беруть активну участь в сільській художній самодіяльності, масових заходах.
А завершилося наше перебування в Новостародубській сільській раді візитом в ПП «Володарський», керівник якого Олександр Нахімович Володарський розповів про напрямки роботи підприємства, співпрацю з сільською радою. Підприємство спеціалізується на переробці сільськогосподарської продукції (здебільшого давальницької сировини). Як і решта підприємців, допомагає воїнам АТО. Як свідчить Віктор Заїка, О.Володарський, коли до нього звертаються за допомогою, каже, щоб брали усього, що є в наявності стільки, скільки потрібно.
Головним враженням від візиту в Новий Стародуб стало усвідомлення, що, громада згуртована, націлена на те, щоб всі проблеми вирішувати разом. Не в останню чергу цьому сприяє вміння сільського голови В.Заїки знайти спільну мову з підприємцями, від успішної співпраці з якими залежить успішне вирішення всіх проблем.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

вихователь ДНЗ «Малятко» Н.Корж зі своїми вихованцями пам”ятник воїнам-визволителям завжди доглянутий

парк раніше був схожий на дикий ліс місцева церква - це колишній маєток С.Степняка-Кравчинського

В.Гончарук проводить урок інформатики директор школи Л.Бурлак демонструє експозицію шкільного музею

На знімках: між сільським головою Віктором Заїкою та керівниками місцевих сільгосппідприємств (у даному разі В.Кузнєцовим та В.Осовським) давно налагоджено тісну й продуктивну співпрацю; лікар-стоматолог Ю.Гасанов користується повагою сільчан; О.Володарський береактивну участь у житті громади; вихователь ДНЗ «Малятко» Н.Корж зі своїми вихованцями; пам”ятник воїнам-визволителям завжди доглянутий; парк раніше був схожий на дикий ліс; місцева церква - це колишній маєток С.Степняка-Кравчинського; В.Гончарук проводить урок інформатики; директор школи Л.Бурлак демонструє експозицію шкільного музею.