Cтаном на листопад місяць 2015 на обліку в Петрівському відділенні поліції Долинського відділу поліції в Кіровоградській області перебувають декілька десятків осіб, які пов’язані з незаконним обігом наркотичних речовин. Ускладнюється ситуація тим, що в таких сім’ях проживають діти. Сьогодні вони відвідуються за місцем мешкання працівниками Петрівського відділення поліції, які проводять з ними профілактичні та застережні бесіди на тему, як не стати жертвою наркоманії, дізнаються про наслідки вживання наркотиків, кримінальну та адміністративну відповідальність (від штрафу – до позбавлення волі батьків за втягнення неповнолітніх в наркоманію або іншу злочинну діяльність), про наслідки за невиконання батьківських обов’язків щодо виховання дітей.

І все ж, перш за все, авторитетами для своїх дітей є батьки, яких вони й наслідують. Багато батьків уникають розповідати своїм дітям про алкоголь, наркотики і куріння, сподіваючись, що чим пізніше дітвора почує про ці шкідливі звички, тим менше шанс, що вона почне виявляти цікавість до них. Проте дорослі глибоко помиляються. Справа в тому, що школярі вже до 9 років прекрасно знають все про сигарети та спиртні напої,  мачи уявлення про дію алкоголю і нікотину на організм людини. А до 13 років кожна друга дитина вже пробувала затягнутися сигареткою або випити келих вина. Крім того, школярі щодня стають свідками сцен, де дорослі розпивають алкогольні напої, палять, оскільки на екранах телевізора майже в кожному фільмі трапляються такі епізоди. Не секрет, що дитина в підлітковому віці хоче самоствердитися як особистість і також відчути себе дорослим, тож наслідуючи кіногероїв, починає пити, вживати наркотики і курити. Відтак основний тягар в тому, щоб пояснити підліткові хибність таких «цінностей» покладається на батьків.

Чи можна вилікувати наркоманів?

Так, але вилікувати дорослого наркомана легше, а підліток несформований психологічно. Проте це не означає, що допомогти підліткові неможливо. Йому потрібно приділяти більше уваги. Причина, через яку вилікувати дитину складніше, та ж сама, що й при алкоголізмі, - у дітей деградація протікає в 4 рази швидше, ніж у дорослих. Скажімо, людина, яка вперше спробувала наркотики після 20 років, до 30 стане невиправним наркоманом, але збережеться при цьому як особистість, а дитина, яка почала колотися в 13 років - до 23 як особистість повністю деградує.

Отже, шановні батьки, допоможіть дитині сказати «ні» наркотикам та шкідливим звичкам! Шановне молоде покоління, озирніться та оберіть правильний шлях для свого майбутнього! Шановні продавці тютюну, алкоголю та інших шкідливих товарів, – пам’ятайте про відповідальність за реалізацію вказаної продукції дітям! Вивісіть таблички з написом на вітринах своїх магазинів: «Ми не продаємо спиртні  напої та тютюнові вироби дітям до 18 років. Це - закон!» Шановні представники органів влади, державних та приватних підприємств, розважальних закладів - не забувайте про заборону зовнішньої реклами алкогольних напоїв та тютюнових виробів, про заборону розташування закладів торгівлі алкогольними та тютюновими виробами поблизу навчальних закладів. Пам’ятаймо: відповідальність починається персонально з кожного з нас!

Катерина Образок, інспектор Петрівського відділення поліції