У 1988 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією по ВІЛ / СНІДу, оголосила день 1 грудня Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом.

Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) набув масштабу пандемії. В усьому світі в цей день говорять про СНІД як загрозу існуванню людства. Боротьба зі СНІДом об’єднала зусилля сотень країн, мільйонів небайдужих людей. Уже зараз є певні успіхи щодо продовження життя хворих на СНІД, намічаються тенденції позитивного ставлення до людей, що живуть з ВІЛ/ СНІДом.

Україна також має значні досягнення у питанні подолання епідемії - знизився рівень приросту ВІЛ-інфікування в країні, зменшено кількість нових випадків інфікування серед молоді, а також у такій групі ризику, як споживачі ін’єкційних наркотиків, послуги з консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію стали ближчими до населення.

Перші випадки дивної хвороби, яка цілком позбавляє людину імунітету й призводиті до смерті, вчені виявили ще 1980 року в Америці. Попри активні заходи медиків та гуманітарних організацій, швидкість поширення епідемії СНІДу залишається великою. Зараз на Землі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 30 мільйонів хворих. Щодня на нашій планеті інфікується близько 16 тисяч людей.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом - це можливість дізнатися факти про ВІЛ-інфекцію та втілити знання в практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти і усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ - вони можуть за допомогою цих знань піклуватися про власне здоров’я та здоров’я інших і допомогти тим, хто живе з ВІЛ.

У 2003 році Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ, виступила з ініціативою змінити назву Дня 1 грудня з «Дня боротьби зі СНІДа» на «День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми» з метою підвищення рівня толерантного ставлення суспільства до людей, які живуть з ВІЛ-СНІДом.

Перед країною в майбутньому стоїть ще низка нелегких завдань, виконання яких неможливе без допомоги наших громадян, усвідомлення ними високої цінності власного здоров’я і турботи про здоров’я близьких, поваги й толерантності до людей, яким не вдалося уникнути захворювання та у яких вистачає мужності з нею боротися.

Темпи зростання захворюваності в Україні є одними з найвищих у світі, і, починаючи з 1994 р., щороку збільшуються на 33%. Фахівці прогнозують, що за таких умов до 2014 р. ВІЛ-позитивний статус матимуть 820 000 громадян, тобто 3,5% дорослого населення України.

Поширення ВІЛ-інфекції все ще пов’язано з соціальними чинниками - розвитком ін’єкційної наркоманії, високим рівнем інфікованості серед жінок у сфері секс-бізнесу, у місцях позбавлення волі. Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих відноситься до вікової групи 20-39 років, постійно також зростає частка підлітків 15-17 років.

Низький рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію залишається у західному регіоні (Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька області). Спостерігається зростання поширення ВІЛ серед жінок фертильного віку, в тому числі вагітних, а відтак - росту числа дітей, народжених ними. Вірус все частіше вражає людей, які не входять у групи ризику.

Підтримка людей, які вже стали ВІЛ-інфікованими, попередження нових захворювань і пропагування здорового способу життя - основні засоби запобігання розповсюдженню інфекції. Мало людей у нашій країні, навіть ВІЛ-позитивних, знаюті про те, що необхідно робити, щоб ВІЛ не перейшов у СНІД.

Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка була задумана навесні 1991 року. Її ідея належить художнику Франку Муру. Проект «Червона стрічка» було офіційно почато на 45-ій щорічній церемонії вручення нагород «Tony Awards» 2 червня 2000 року. Усім номінантам і учасникам було запропоновано одягти такі стрічки. Згідно з прес-релізом, що анонсує проект «Червона стрічка»: «стрічка (обернене «V») стане символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу. Найбільша надія, пов’язана з цим проектом, - це те, що до 1 грудня, до Міжнародного дня боротьби зі СНІДом, ці стрічки носитимуть у всьому світі».

Світлана Соляр, лікар Петрівської ЦРЛ.