церемонія прийняття козацької присягиВід сотворення світу ми вкушали і вкушаємо солодкий плід пізнання, не зважаючи ні на що, всупереч утискам і заборонам, волелюбивий пагін нації відроджується до життя, щоб явити всьому світу незаперечне: «...а правда вас вільними зробить!» (Ів. 8.32).

На величезному просторі від Сяну до Дону замешкав і панує понині священний дух непокори. Осідлати і приручити його досі не вдається жодному поневолювачу, бо його джерело невичерпне — «...де Дух Господній, — там воля» (2 Кор. 3.17).

Від Сяну до Дону на величезному етнотворчому полігоні випробовується людина на свою відповідність великій літері, щоб живити інші народи здоровим духом і кров’ю, для самореалізації вічного через смертне. Від Сяну до Дону наша козацька вольниця — Гуляйполе, наш біль — Холодний Яр і наша надія — Майдан.

Наш характер самобутнього замісу, в якому воля уособлена в конкретне та осяжне благо. Наш порядок тримається не на примусі і страху, а делегується суспільству через волевиявлення кожного його члена. Сильну націю формують сильні особистості, а тому наш демократичний централізм є істинним.

Насамперед тому, що в антропогенезі інстинкт самовідтворення є первинним, а самозбереження і стадний інстинкт — вторинні. Це розуміли просвітителі минулого, розуміють і сучасники. Меланхолійний Куліш, ностальгійний Шевченко не лише оспівували вольницю, а й самі вживалися в її обранців. Ось пророцтво поета:

- Бо в день радості над вами

Розпадеться кара,

І повіє огонь новий

З Холодного Яру.

сьогодні юні патріоти, а завтра - надійні захисники рідної земліХіба не принциповою видається визивна позиція І. Богуна: «Шапку я знімаю лише перед Богом»? Праведна і демократична, вищою мірою ци-вілізована козацька вольниця. «Вони боролися за чистоту і славу дідівської віри, проповідуючи не словом, а ратними діяннями настання Божого Царства, яке вже поселилося в їхніх душах» (Р. Багдасаров).

Вагомою складовою морального виховання молоді є патріотичне виховання, головна мета якого - усебічний і гармонійний розвиток учнів шкіл - молодих патріотів незалежної Української держави, готових у будь-який момент стати на захист своєї Батьківщини, свого народу, його свободи, мови та культури.

Українське козацтво, його славні традиції невмирущі! Доказ тому - їх відродження в умовах сучасної України. Спираючись на свої власні сили та досвід, послуговуючись авторитетом і повагою серед народу, козацькі організації в Україні сьогодні тісно співпрацюють із державними органами та місцевим самоврядуванням, політичними та громадськими організаціями.

Українська держава сприяє відродженню українського козацтва, популяризації серед молодого покоління козацьких ідеалів і принципів, вихованню молоді на славних традиціях наших предків.

Сьогодні ми багато згадуємо про героїчні часи козацтва та покладаємо великі надії на його відродження, сподіваючись, що саме воно врятує сьогоднішню Україну, її державність та незалежність... Козацтво для нас - це символ всього самого найгероїчнішого, найсвітлішого, що було в історії України - Символ України.

Виховання козаків, які були природними професійними воїнами, починалося з дитинства.

Чудово розуміючи всю важливість виховання нових поколінь сучасної української молоді у волелюбних та глибоко патріотичних традиціях запорозького козацтва у Володимирівській ЗШ І – ІІІ ступенів велику увагу приділяють розвитку козацької освіти. В процесі відродження найкращих рис козацької педагогіки сучасне козацтво спирається на досвід своїх історичних попередників.

З метою формування та розвитку повноцінної особистості, гармонійної людини, патріота Батьківщини у Володимирівській ЗШ І – ІІІ ступенів з листопада 2013 року почав працювати гурток козацько – лицарського спрямування «Джура». Усі заняття гуртка спрямовані на поглиблення знань учнів, розширення їх кругозору, виховання загальнолюдських християнських цінностей, формування світогляду громадян незалежної демократичної держави, сповнених національної гідності та поваги до інших народів, використання елементів козацької педагогіки, використання досвіду наших предків по вихованню підростаючого покоління, виконання законів кодексу «лицарської честі», який передбачає:

- любов до батьків, рідної мови, вірність у коханні, дружбі, побратимстві, віддане ставлення до Батьківщини України;

- готовність захищати слабших, молодших;

- шляхетне ставлення до дівчини, Матері, Жінки, Бабусі;

- непохитна відданість ідеям, принципам народної моралі, духовності;

- відстоювання повної свободи і незалежності особистості, народу, держави…

Здається це було зовсім недавно…

13 листопада 2015 року, втретє у нашій школі відбулося грандіозне свято – посвята учнів 5 – 6 класів у джури. Володимирівська школа радо вітала гостей, що завітали на цей захід.

П’ятнадцять хлопчиків і дівчаток під гучний козацький марш ввійшли до зали, виконуючи елементи стройової підготовки. Трепіт огорнув дитячі душі, коли настав момент прийняття присяги та посвяти. Дитячі руки тремтіли, коли вони схиляли коліно під козацькою шаблею та коли цілували малиновий прапор. Школярі одержали свої посвідчення – джур. Їх обличчя сяяли гордістю (і якимось давно забутим нами торжеством)…

Наставники наших джур – козаки Жовтоводського козацького товариства ім. І. Сірка на чолі з генерал – майором Дідиком М.І. щиро вітали юних джур запальною козацькою піснею, а майор Бережний О.Г. подарував вірша разом із збіркою своїх творів.

17 листопада 2015 року відбулися демократичні вибори ройового 5 класу. Запекла боротьба розгорнулася між трьома претендентами на цю посаду. Після бурхливого обговорення в наслідок відкритого, прямого голосування ройовим 5 класу було обрано Тоняна Владислава.

Збудись, могутня Україно,

Козацьке плем’я, стань на змаг,

Туди, де сонце, де вершини

До перемоги йде твій шлях.

Готуйся у бойові лави,

Козацьке плем’я молоде.

До перемоги і до слави

Нас кошовий всіх поведе.

Козаки в українській історії стали такою суспільною верствою, яка захоплювала дослідників своєю унікальністю організації життя, політичною і військовою діяльністю. Тож нам є кого і що наслідувати.

Під час будь-яких соціальних потрясінь у суспільстві найбільш незахищеною його частиною залишаються діти. У результаті з’являються багато антигуманних тенденцій у суспільно-політичному житті держави. Губляться життєві цінності, які раніше були основою для виховання дітей і підлітків. Батьки, зайняті вирішенням економічних проблем сім’ї, часто надають дитині право самостійно приймати рішення, чим зайнятися після уроків. Духовна деградація покоління, вихованого на серіалах і бойовиках, низький рівень міжособистісних стосунків дітей та їх агресивність примушують задуматися про те, що сучасне українське суспільство стоїть перед реальною загрозою втрати величезного прошарку своїх громадян, на який у майбутньому ми повинні покладатися.

Події останнього десятиліття змінили ставлення суспільства до військової служби, зробили її непрестижною для молоді. Відзначається зниження якісних характеристик випускників загальноосвітніх закладів, збільшилася кількість дітей, які мають обмеження за станом здоров’я, знижується рівень освіченості молоді.

У світлі вищесказаного, виховання захисників Вітчизни - це сьогодні, в значній мірі, проблема соціальна, яка вимагає вирішення на державному рівні.

В організації виховної роботи у Володимирівській ЗШ І – ІІІ ступенів патріотичне виховання школярів завжди мало пріоритетний характер. У наших учнів сьогодні збільшений потяг до того, щоб захищати Батьківщину. Вони розуміють, що зараз ще не можуть цього зробити, але дуже хотіли б долучитися до цього. Взірцем для них є їхні пращури - козаки. Саме через патріотичне виховання загартовування сили та духу для майбутніх кроків для учнів дуже важливе.

Живе Україна в боях і повстаннях,

У славі козацькій, у лавах УПА,

В геройському чині, в кривавих змаганнях

Живе незнищенна, міцна і свята.

 

Душею і тілом живемо для неї,

У жертві всесильній всевічна вона.

Безсмертний є Дух і безсмертна Ідея, -

Живе Україна, - в ній наша душа.

 

У наших походах, у силі іскристій

Наш Прапор і Тризуб сіяє в віках, -

І небо блакитне, і день золотистий,

І юність, і радість і Вічність Життя.

Неля Дудник, учитель історії Володимирівської ЗШ І ступеня.

На знімках: церемонія прийняття козацької присяги; сьогодні юні патріоти, а завтра - надійні захисники рідної землі.