фрагменти святкових урочистостейПожвавішали люди й природа,

Ось і музика вже загула…

Веселися, славетний народе,

Бо, нарешті, прийшов День села!

Споконвіків було заведено восени підводити підсумок зробленого. Ось і в нашому селі стало доброю традицією щоосені святкувати День села.

Цілий рік всі старанно трудилися на благо своїх родин та своєї маленької Батьківщини, тож заслужили на свято. І нехай добро та достаток завітають у кожну оселю наших трударів. Нехай святковий настрій не покидає нас всіх цілий рік.

На початку урочистостей зі словами привітання до присутніх звернувся Іскрівський сільський голова Микола Борисович Платошин, розповівши про історію створення сіл Іскрівської сільської ради, після чого побажав сім’ям та трудовим династіям добробуту, благополуччя і процвітання.

Затим присутніх привітала керівник ФГ «Катрич» Юлія Григорівна Тороп, в привітальному слові  побажавши, щоб природа давала добру погоду та гарні врожаї, завдяки чому і люди б жили краще - в достатку та процвітанні.

вітання від жительки селаПісню «Я бажаю Вам добра» гостям свята подарували працівники Іскрівського дошкільного навчального закладу: Тетяна Дмитрівна Овдій, Наталія Борисівна Старова та Світлана Анатоліївна Сімкович.

Кого ж не хвилюють вранішні роси в рідному селі, сонцесяйна калина за вікном, рожеві барви світанкові та соловейка ніжний спів?

Сільський голова повідомив учасникам святкових урочистостей, що в 2015 році іскрівчанку Олену Леонідівну Путь було нагороджено медаллю «Мати – героїня». А ця нагорода, як відомо, не дається просто, а лише тим сім’ям, які не тільки народили, а й гарно виховали та створили умови для розвитку творчих здібностей п’ятьох прекрасних дітей.

Говорять: якщо людина талановита, то вона талановита у всьому. Олена Леонідівна та її донечка Юлія Володимирівна підтвердили цей постулат: подарували присутнім пісню «Родина». Їм підспівували всі присутні, від малого до великого, та вітали гучними оплесками.

На жаль, ми тільки зараз повною мірою зрозуміли, наскільки цінним є мирне голубе небо над нашими головами, тихий спів птахів, адже звуки вибухів стали сумною буденністю на значній території нашої країни. Тож за наш мир та спокій хочемо низько вклонитися захисникам нашої неньки - України, які брали участь в АТО та в теперішній час призвані й захищають від агресора нашу Батьківщину, та  подякувати їхнім батькам, дружинам і сім’ям. Це: Юрій Миколайович Куницький; Юрій Валерійович Рєзаєв; Віталій Іванович Філенко; Олександр Олександрович Манько; Андрій Вікторович Марченко; Олександр Васильович Кадук; Валерій Іонович Джусь; Степан Ярославович Кличко; Юрій Валерійович Овдій; Ярослав Станіславович Ясиков; Валерій Валерійович Кузьменко; Олександр Анатолійович Фурса.

Воїнів прийшли привітати наймолодші учасники свята – вихованці Іскрівського дошкільного навчального закладу Анна Істраніна, Дар’я Баранько, Денис Мирний та Дар’я Подскребаєва. Дзвінко до неба неслися дитячі голосочки та звучали завзято веселі бубонці в їх рученятах. Через це у присутніх зявилося відчуття, що воїни на відстані відчують тепло маленьких сердець та їх найщиріші привітання.

виступ дітейУ кожного із нас є велика Батьківщина – Україна, є і мала – рідне село, місто, край, де народився,навчився рідної мови, почав пізнавати навколишній світ. І нехай наше село можна знайти не на всіх картах, але в наших серцях для нього завжди знайдеться місце. В ці прекрасні осінні дні 28 жовтня 1944 року Україна святкує своє визволення від німецько - фашистських загарбників, а 22 жовтня 1943 року і ми відмічаємо свій маленький День перемоги – день визволення території  Іскрівської сільської ради від німецько-фашистських загарбників. Більше 100 наших земляків не повернулися з поля бою, а за звільнення сіл нашої сільської ради полягли 487 воїнів, тобто майже половина від теперішнього складу населення нашої сільської ради, тільки вдумайтеся в ці слова…

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання, а блакить неба дещо затьмарили сумні звуки скорботного реквієму.

кубок і коровайПраво покласти кошик з квітами до пам’ятника загиблим воїнам надали найстаршій жительці Іскрівки, солдатській вдові Надії Пантеліївні Дергач та голові ФГ «Катрич» Юлії Григорівні Тороп.

І так кортить душею притулитись,

Очима обійняти все довкіл,

І серцем спраглим із тобою злитись,

Рідне село, тому найкраще з сіл.

Гостей прийшли привітати учні Іскрівської школи: Аліна Павловська та Анастасія Філенко з піснею «Як у нас на Україні». Дівчаткам підспівувало та підтанцьовувало ледь не все село.

Доброю традицією на святі стало привітання ювілярів. Багатий цей рік на круглі дати: 90- річний ювілей відмічають наші старійшини Микола Кирилович Кульшенко; Надія Пантеліївна Дергач; Ольга Митрофанівна Образок; Ганна Пилипівна Анісовець.

Громада привітала ювілярів оплесками, а вихованці дошкільного навчального закладу - Анна та Катерина Істраніни, Дар’я Баранько, Денис Мирний та Дар’я Подскребаєва подарувала ювілярам пісню «По дорозі жук». Сільський голова вручив подарунки ювілярам та виконавцям пісні.

Благ усяких – горою, здоров’я – рікою

Ніяких бід і многая літ….

подарунки пенсіонерамІ далі лунають слова ведучої: «Тепер привітаємо найменшенького мешканця нашої сільської громади – Романа Михайловича Джуся. Хай щасливим виростає, і здоров’я й мудрість має». Новонародженого привітали учні Іскрівської школи Аліна Павловська та Анастасія Філенко піснею «Ой, село».

Летять літа, мов бистрі води, і не вернутись їм назад. А нам не віриться сьогодні, що вже сім”ї 55! Такою ж доброю традицією стало привітання сімейних пар із річницею весілля. Ось і в цьому році на святі звучать привітання з 55-річницею подружнього життя сімейних пар: Кравченків Василя Федоровича та Галини Степанівни і Гощуків Юрія Стефановича та Наталії Іванівни.

Подарунки сімейним парам та цінні подарунки разом з особистими привітаннями вручив сільський голова.

У цьому році своє золоте весілля (50 років подружнього життя) відмічають пари: Павленки Олексій Костянтинович та Євдокія Петрівна; Гудзикевичі Олександр Іванович та Тамара Семенівна; Шевченки Володимир Федорович та Лідія Вікторівна.

Присутні привітали їх бурхливими оваціями, а коли став вітати сільський голова та вручати подарунки, громада почала скандувати «ГІРКО», отож всі пари одночасно привітали один одного, як подружжя, палким поцілунком. Рекорд одночасного поцілунку можна було заносити до книги рекордів Іскрівської сільської ради.

Є в нас і пари, які відзначають срібне весілля (25 років подружнього життя): Дячек Ігор Леонідович та Оксана Миколаївна; Сидоренки Іван Іванович та Наталія Миколаївна; Решетніки Григорій Григорович та Вікторія Петрівна; Голубничі Олександр Миколайович та Римма Миколаївна.

Винуватців урочистостей привітали учні Іскрівської школи: Олексій Павловський, Аліна Павловська та Анастасія Філенко піснею «Варенички». На жаль, на святі з названих виявилась присутньою лише Вікторія Решетнік, але коли Олексій пішов частувати пари варениками, то її суджений Григорій Григорович відразу ж знайшовся серед натовпу та підхопив традицію частування варениками всіх присутніх гостей.

Шумить та сміється свято. Ось гостей прийшла привітати вчителька Іскрівської школи Неля Петрівна Бондарєва з піснею «А ми – українці» і, не дивлячись на доволі прохолодну погоду, потепліло в душах людей, бо в пісні були слова: «А ми, українці, хоч на хустинці, на рідній сторінці вріжем гопака».

Але не тільки художніми талантами талановита наша славна земля. Всі присутні мали змогу побачити таланти та вміння наших господарочок: тут і вишиванки та вишиті рушники Наталії Моргунової, Василини Гаврильчук, Олени Загородньої, Світлани Сімкович, Наталії Раксєєвої, і сучасні моделі одягу Оксани Баранько, і цікавий стенд прикрас Тетяни Подскребаєвої, і в’язані вироби Вікторії Решетнік. Свято майоріло всіма кольорами веселки, тож всі господині не залишилися без подарунків, кожній було вручено сувеніри.

Тим часом між собою змагалися учасники караоке: Олена Путь з донькою Юлею, а також Віктор Дерда, Лідія Вікторівна Шевченко, Віра Зіновіївна Криштоп та Ольга Іванівна Микитченко.

Всі голосисті учасники отримали призи.

Також традиційним стало частування гостей стравами кухонь тих національностей, які проживають на території нашої сільської ради. От і сьогодні українським кулішем пригощали присутніх працівники ФГ «Катрич»: Наталія Улановська, Галина Худоба,  Марія Петруніна на чолі з головою Юлією Тороп, яким сільський голова «підсунув свиню з поросятами» - глиняний набір для запікання. Працівники сільської ради: Любов Каблучко, Анна Мирна та Олена Шевченко також приготували український куліш та випічку. Працівники Іскрівської лікарської амбулаторії: Аліна Сивків, Валентина Абияка, Олена Чустрак, Наталія Янишина приготували українські пиріжки, їм голова подарував також набір для запікання, але вже курочку з курчатами, та нагадав, що  на минулорічному святі був один представник сильної статі, який проявив свої кулінарні здібності: куліш від їхньої організації презентував нинішній мобілізований Олександр Олександрович Манько. Працівники Іскрівського дошкільного навчального закладу: Наталія Старова, Тетяна Овдій та Ольга Омельянчук приготували українські вареники та інші страви. Інна Молокова та Оксана Консевич частували смачними солодощами та десертами. Представники вірменської діаспори, які вже тривалий час проживають на території сільської ради, приготували свої національні страви: Вікторія Улібегян - солодощі, Лариса Аветісян - лаваші, Роза Матінян - випічку. Ніхто з господинь не залишився без подарунків.

Господарочки частували оточуючих смаколиками, а тим часом вже розпочалися спортивні змагання, так що гості об’єднали корисне з приємним.

Першими на арену вийшли силачі, які піднімали гирю. Найсильнішим в змаганні виявився Артем Бувалець, який підняв гирю 17 разів. Друге місце виборов Володимир Шевченко з результатом 15 підйомів, третє місце - Олександр Мяленко - 13 підйомів. Глядацькі симпатії та щирі оплески отримали Олександр Дерда та Володимир Путь.

А ось вже збираються борці на руках – змагання з армрестлінгу!

Серед чоловіків перше місце у важкій боротьбі виборов Володимир Шевченко, друге місце - Олександр Мяленко, третє місце – Олександр Дерда. Переможці отримали призи. Глядацькі симпатії здобули Артем Бувалець, Євген Парасенко, Віталій Омельянчук, Сергій Должков та Володимир Соковець.

Та тут розпочалось найцікавіше: змагання з армрестлінгу між жінками!

Спочатку наші скромні жіночки нібито й не бажали брати участь, соромилися, мабуть, а потім «легкі» на руку початківці – Юлія Тороп та Анжела Соковець надали наснаги всім присутнім. Перше місце в жіночій боротьбі виборола Юлія Тороп, друге місце - Дарія Сеніна, третє – Анна Старова. Переможців нагородив сільський голова, а в нагороду бурхливі овації та емоції отримали усі учасниці змагання: Анжела Соковець, Людмила Андросова, Олена Худоба, Вікторія Омельянчук  та Оксана Фурса.

А відразу після змагань розпочався розіграш призів безпрограшної лотереї. Чого тут тільки не розігрувалося: і ТУ154 (мітла), і ТУ120 (також мітла), і для господарів призи – макуха та зерно, а для господинь – посуд та рослинне масло, і грошові призи.

А насамкінець свята розіграли суперприз – Любов Пономарьова виграла 200 гривень.

Відшуміло, відгриміло свято, але залишилися теплі спогади на душі та очікування наступного свята.

Любіть та плекайте рідну землю. А вона взамін даруватиме нам своє невичерпне добро.

Тетяна Платошина.

На знімках: фрагменти святкових урочистостей.