представники інтелектуальної еліти Петрівщини - директор школи Наталя Гаврилова та старшокласниця Анна СтожковаЗріз життя Червонокостянтинівської сільської громади

Червонокостянтинівська сільська рада вважається таким собі середнячком серед територіальних громад району. Адже через відсутність таких потужних сільгосппідприємств, як на території, скажімо, Ганнівської, чи  Новостародубської сільрад, вона є дотаційною, отже з коштами на вирішення місцевих проблем сутужно. Тому, вирушаючи з редакційним завданням до Червонокостянтинівки, було побоювання побачити не зовсім веселу картину.

З сільським головою через об’єктивні форс-мажорні обставини поспілкуватися не вдалося, однак це не завадило нам досить детально ознайомитися зі станом справ у громаді.

Місцева загальноосвітня школа вважається однією з кращих в районі (це при тому, що стан освітянської галузі району загалом достатньо високий, недарма ж за рейтинговими показниками вона вважається провідною на обласному рівні). Директор школи Наталія Гаврилова каже, що педагоги школи ставляться до кожної дитини як до унікальної особистості, тому спрямовують свою діяльність на розвиток творчого потенціалу учнів. Цілеспрямована праця дає свої результати – учні не тільки живуть активним шкільним життям, а й складають гідну конкуренцію одноліткам, беручи участь і перемагаючи в багатьох заходах як районного, так і обласного масштабу. Підтвердженням цих слів, зокрема, нещодавно стало обрання  учениці їхньої школи Анни Стожкової головою районного парламенту дітей. Разом з Олександрою Балдьонок з Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів, яка очолює комісію з питань дозвілля районного дитячого парламенту, вони представляли наш район на черговій сесії обласного парламенту дітей, яка пройшла наприкінці жовтня на базі обласного ЦДЮТ. Аня розповіла, що Петрівський районний парламент дітей за рейтинговими показниками є одним з кращих в області. Цікаво й плідно пройшла і сесія обласного дитячого парламенту. У рамках навчальної програми обласної Школи лідерів відбулися тренінги на тему: «Форми учнівського самоврядування в шкільних, районних та міських парламентах дітей», «Розвиток особистості», «Міжнародний день гідності», рольова гра на тему «Діалог» за мотивами казки Шарля Перро «Червона Шапочка». Цікавою виявилася зустріч з представниками Громадської ради при облдержадміністрації, під час якої юні парламентарі спілкувалися з дорослими колегами, обговорюючи функції та завдання діяльності громадських рад. Спільно з євроклубами області школярі взяли участь у конференції «Діалог як основа демократії».

завідуюча Червонокостянтинівським ФАПом Надія ПилипчукСловом – початок ознайомлення з життям громади виявився оптимістичним, що було, чесно кажучи, цілком прогнозованим.

Наступна зустріч наша була з місцевими культпрацівниками – директором СБК Леніною Шульгою та завідуючою бібліотекою Ольгою Таран.

Л.Шульга - досвідчений культпрацівник, має вже 20 років стажу роботи, а з 1998 року працює директором Будинку культури. Слід сказати, що приміщення СБК, в якому розміщується і бібліотека, давно потребує ремонту. Особливе занепокоєння викликає покрівля, яка протікає, але через брак коштів в сільському бюджеті (як було сказано вище – дотаційному) полагодити її поки що немає можливості. Вдалося відремонтувати лише невелику її частину над приміщенням, яке сільська рада передала для потреб місцевої церкви. Це було зроблено за власні кошти прихожан.

Ольга Таран та Леніна Шульга підбирають матеріали для нового сценарію масового заходуТа, незважаючи на це, робота в клубній установі ведеться досить активно. Діють дитячий і дорослий вокальні ансамблі та драматичні гуртки, гурток художнього читання, хореографічний гурток. Учасники художньої самодіяльності беруть активну участь в житті громади, на момент нашого візиту саме тривала підготовка до проведення Дня працівників сільського господарства. Матеріальну допомогу надають сільська рада, СВК «Росія» та профспілковий комітет господарства, а також місцеві підприємці. Л.Шульга зізнається, що дуже потрібен для роботи ноутбук, тож мріє, щоб знайшовся спонсор, який би його подарував.

Вся масова робота ведеться у тісній співдружності з О.Таран, яка і зі своєю роботою справляється добре. Намагається якомога краще обслуговувати читачів, яких налічується 250 чоловік, хоча бібліотечний фонд і небагатий – 8,5 тисяч примірників. Нових надходжень літератури дуже мало, тож виручають односельці, які іноді дарують книжки. У сільради навіть на передплату періодики коштів не вистачає, передплачують одну тільки «Трудову славу».

електрогазозварювальник СВК «Росія» Сергій ГорянийНаступний об’єкт – ФАП, яким завідує Надія Пилипчук. Вона - хороший, досвідчений спеціаліст, працює вже 18 років. Матеріальне забезпечення медичного закладу нормальне, є все необхідне. Нещодавно організувала односельців на флюорографічне обстеження в пересувному флюорографі з обласного центру, обстеження пройшли 149 сільчан. Односельці дуже задоволені роботою Надії, її увагою до хворих, до яких, у разі необхідності, йде у будь-який час дня чи ночі. Це підтвердила і депутат сільської ради Валентина Божовська, яка саме навідалася до ФАПу. А ще просила обов’язково згадати у статті про те, що до села практично немає дороги.

Дорога до Червонокостянтинівки – це окрема тема, на її стан нарікала не одна В.Божовська, а майже всі, з ким доводилося спілкуватися. Замість дороги тут, дійсно, суцільні вибоїни, тож рух нею нагадує скоріше слалом (хіба що не гірськолижний). До речі, саме цю ділянку дороги згадував «незлим тихим словом» і відомий співак  та музикант Кузьма Скрябін за кілька днів до своєї трагічної загибелі. Відеоролик, де музикант «дякує» українській владі за «турботу» про своїх громадян, уже понад рік гуляє просторами Інтернету.

Катерина Галуган з завідуючою ДНЗ «Вербиченька» Аллою Коннік, вихователем Валентиною Писанкою та вихованцями дитсадкаТа повернемося до ФАПу. В ньому нещодавно відремонтували підлогу, за що Н.Пилипчук дуже вдячна голові райдержадміністрації С.Завалію та його заступнику Т.Панеті. Саме вони стали ініціаторами ремонту. Незабаром будуть встановлені ще й нові вхідні двері, але, щоб довести приміщення ФАПу до належного стану - ще слід зробити чимало.

Довелося зустрітися і з головою правління СВК «Росія» Володимиром Максімовим. Він розповів про стан справ у господарстві, про проблеми. Їх, звичайно, чимало, бо ж влада держави вже не перший рік лише на словах декларує необхідність підтримки сільського господарства, на ділі ж - нічого не робить. Та все ж господарство працює досить стабільно.

А у Баштиному довелося побачити справжню розруху, яка залишилася на місці ПСП «Баштинське», що фактично, вже розпалося, хоча юридично ще існує. Втім, це зовсім інша тема. А про проблеми жителів села та те, як їх вирішують, розповідала місцевий підприємець, депутат районної ради Катерина Галуган.

завідуюча Баштинським ФАПом Тетяна ЛавріненкоСлід сказати, що тут саме вона є тим «двигуном», який рухає всі справи, організовує на їх вирішення односельців. Вона орендує 125 земельних паїв. Пайовики дуже задоволені співпрацею з нею, адже у нинішньому році отримали орендну плату у грошовому виразі в сумі по 15 тисяч гривень на кожен пай. На сьогодні, здається, це найвищий у районі рівень оплати за пай. Крім того, кожен з них отримує подарунок на Новий рік, вони забезпечені транспортними послугами, оранка городів безкоштовна, соломи отримують, скільки кому потрібно. Недаремно жителі села називають її «Мамою Терезою». Бо, крім турботи про пайовиків, допомагає Червонокостянтинівській громаді матеріально. На потреби школи та Будинку культури виділила по 500 грн, займається збиранням коштів жителів на ремонт ФАПу та СБК. Долучилася до ремонту дитсадка, придбання котла, іншого устаткування, ремонту ФАПу, організації новорічного свята для дітей з подарунками, придбала для школи принтер, хоча каже, що це не тільки її заслуга, бо робила багато добрих справ разом з головою районної ради Світланою Тилик та депутатом районної ради Тамарою Сакарою, а ще й нинішній очільник області Сергій Кузьменко свого часу допоміг матеріально.

К.Галуган не забуває і про проблеми району – надала фінансову допомогу центральній районній лікарні в сумі 2000 грн.

ДНЗ «Вербиченька», яким керує Алла Коннік, затишний, теплий, але є і тут нагальна проблема – також аварійний стан покрівлі.

Аварійна покрівля і у ФАПі, вхідні двері якого також потрібно замінити. Його завідувач Тетяна Лавріненко добре знає ситуацію в селі. Тут проживає 391 житель, на даний час на обліку стоять дві вагітні жінки, в селі троє дітей віком до року, 62 – до 14 і 72 – до 17 років, 9 багатодітних родин. Щодня приймає по 7 – 8 хворих, відвідує їх, звичайно ж, і за місцем проживання. Спеціаліст Т.Лавріненко хороший, досвідчений (працює вже 28 років), але у ФАПі немає практично ніякого обладнання. Втім, це не заважає їй працювати сумлінно і відповідально. Вона, наприклад, подбала про те, щоб впродовж певного часу Баштине відвідував стоматолог. Всі, хто мав проблеми з зубами, їх вилікували. Коли знову постане така необхідність, стоматолог відновить свої візити. Вона провела також щеплення першої партії дітей віком до шести років від поліоміеліту, на черзі – ще дві партії.

Підсумовуючи результати зустрічей на території Червонокостянтинівської сільської ради, можна упевнено сказати, що тут живуть дружні люди, які, незважаючи на негаразди і проблеми, яких чимало, звикли не нарікати, а дивитися в майбутнє з оптимізмом і спільно долати труднощі.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: представники інтелектуальної еліти Петрівщини - директор школи Наталя Гаврилова та старшокласниця Анна Стожкова; завідуюча Червонокостянтинівським ФАПом Надія Пилипчук; Ольга Таран та Леніна Шульга підбирають матеріали для нового сценарію масового заходу; електрогазозварювальник СВК «Росія» Сергій Горяний; Катерина Галуган з завідуючою ДНЗ «Вербиченька» Аллою Коннік, вихователем Валентиною Писанкою та вихованцями дитсадка; завідуюча Баштинським ФАПом Тетяна Лавріненко.

Фото автора та Максима Харланова.