Красти чи використовувати крадену трансформаторну оливу — собі дорожче!

Проблема крадіжок трансформаторної оливи з енергетичних об’єктів була й залишається в нашій країні надзвичайно актуальною. Трансформатор, з якого злили оливу, зазвичай виходить з ладу, відтак без електропостачання залишаються сотні будинків, медичні заклади, школи, дитячі садочки... Але зловмисників це не зупиняє, для них головне - нажитися, а якою ціною - то вже справа третя.

Службою економічної безпеки ПАТ «Кіровоградобленерго» спільно з правоохоронними органами області проводиться відповідна робота по недопущенню таких протиправних діянь, і вона доволі результативна, однак охочих поживитися за чужий рахунок все одно вистачає.

Одним із дієвих способів звести нанівець «здобутки» нечистих на руку ділків стало додавання до трансформаторної оливи спеціальних присадок. Дана методика вже застосовується в ПАТ «Кіровоградобленерго» та ряді інших енергокомпаній. Ці домішки не чинять негативного впливу на роботу енергетичного обладнання, але при цьому дозволяють шляхом проведення хімічного аналізу встановити походження оливи, яку вилучили у підозрюваних в крадіжках осіб. У подальшому під час проведення слідчих дій і розгляду справи в суді даний факт виступає неспростовним доказом вини як крадіїв, так і скупників краденого.

Окрім цього, вказані присадки фактично «вбивають» двигуни внутрішнього згорання, в яких поцуплену трансформаторну оливу використали як домішку до пального. Через кілька тижнів роботи на такій суміші паливна апаратура двигунів стає недієздатною.

Також трансформаторна олива, до якої додали присадки, набуває властивостей агресивних сполук і при потраплянні на шкіру спричиняє серйозні хімічні опіки.

ПАТ «Кіровоградобленерго» застерігає власників автотранспортних засобів і сільськогосподарської техніки від використання добутої неправомірним шляхом трансформаторної оливи. Це тягне за собою реальну загрозу виходу з ладу техніки і здоров’ю обслуговуючого її персоналу!

Прес-служба ПАТ «Кіровоградобленерго».