мати турбується про дитинуСезонна недуга, якої краще уникнути

З приходом холодів все частіше починають говорити про грип, а все тому, що саме в холодну пору року трапляються епідемії грипу, які негативно позначаються на здоров’ї дуже багатьох людей.

Ось і зараз, за прогнозом епідеміологів, на Україну насувається чергова епідемія грипу. Пік захворювання припаде на січень-лютий 2016 року. Українців атакуватимуть одразу три штами: старі знайомі «Каліфорнія» та «Швейцарія», а також новий різновид з Азії - «Пхукет».

«Каліфорнія» – це так званий «свинячий», як його називали, або пандемічний грип. Перехворіло вже на цей грип багато людей, тому він вже не такий небезпечний для нашого населення, - говорять медики. Перші симптоми схожі у всіх штамів. Висока температура, хворого морозить, сильно болять голова та м’язи. У дітей можлива блювота та діарея. До речі, саме найменші українці, разом із вагітними жінками та людьми похилого віку, найбільш уразливі до вірусу. Щоб уникнути захворювання, медики радять зробити обов’язкову вакцинацію восени, щоб не захворіти взимку.

Причому краще робити це якнайшвидше, щоб організм встиг сформувати імунітет до епідемії. Отож потрібно прийти на вакцинацію впродовж найближчих тижнів. Імунітет від грипу організм виробляє впродовж місяця.

Грип - це гостре вірусне захворювання, яке може вражати людей, незалежно від їх віку чи статі, і яке супроводжується такими проявами, як загальна інтоксикація організму, а також катаральними явищами у вигляді риніту, закладеності носа і сильного кашлю.

Від людини до людини вірус грипу передається дуже легко, найчастіше це відбувається повітряно-крапельним шляхом при кашлі, чханні або при розмові.

Грип починається досить інтенсивно і гостро. Інкубаційний період хвороби складає від двох до п’яти днів. Тяжкість протікання захворювання у людини залежить від багатьох факторів, у тому числі від її віку, загального стану здоров’я, міцності імунітету.

Статистика свідчить про те, що кожного року в світі на грип хворіє близько 450 мільйонів людей, причому 2 мільйони з них помирає.

Небезпека грипу полягає в тому, що він може вражати серцево-судинну систему, дихальні органи, а також центральну нервову систему людини. Вірус грипу досить сильно і різко знижує захисні сили організму, тому і ймовірність виникнення різних ускладнень після хвороби є дуже високою. Особливо небезпечний грип для літніх людей, дітей і вагітних жінок, а також для тих, хто має якісь хронічні захворювання.

Небагато хто знає, що перша згадка про грип як про хворобу була зроблена Гіппократом, а перше документальне підтвердження епідемії грипу зафіксовано в 1580 році. Найважчою епідемією грипу була так звана «іспанка», яка виникла в 1918 році, і від цієї епідемії померло понад 20 мільйонів жителів планети.

Основними симптомами захворювання є висока температура тіла, загальна слабкість, біль у суглобах і м’язах, головний біль, біль за грудиною, інтенсивний кашель, нежить, сухість слизової оболонки порожнини носа і глотки, а іноді болі в животі та діарея. При важкому перебігу грипу у хворого можуть спостерігатися судоми, галюцинації, блювота або кров з носа.

Лікування грипу необхідно розпочинати негайно, як тільки з’явилися перші його симптоми. Грип не відноситься до хвороби, яку можна лікувати шляхом самолікування, адже це може призвести до тяжких наслідків.

Під час лікування грипу хворому показаний суворий постільний режим, вживання якомога більшої кількості теплої рідини і дієта. Після огляду хворого лікар призначає жарознижуючі засоби, судинозвужувальні краплі, засоби для розрідження і відходження мокроти, препарати для підтримки імунітету, антигістамінні препарати, а в деяких випадках - парові інгаляції і прийом вітамінів.

Потрібно дотримуватися правил особистої гігієни та часто мити руки з милом, робити вологе прибирання приміщення та провітрювати його.

Як правильно харчуватися під час хвороби

Курячий бульйон

Курячий бульйон має лікувальний і протизапальний ефект, крім того нашому організму під час хвороби досить важко справлятися з важкою їжею.

Доведено, що курячий бульйон не тільки поживний і корисний проти зневоднення, але й має лікувальний і протизапальний ефект. При вдиханні парів гарячого курячого супу поліпшується здатність найтонших, схожих на волосся «війок», що знаходяться в носових проходах, захищати організм від бактерій і вірусів.

Бутерброд з індичкою

Індичка - це джерело гарного, нежирного білка, необхідного для правильного дієтичного харчування під час хвороби. Вона дасть вашому організму енергію для боротьби.

Овочевий сік

Овочі необхідні в період відновлення після грипу. Але на те, щоб зробити салат, а потім і з’їсти його, може просто не бути сил. Замість цього випийте склянку насоленого овочевого соку - отримаєте запас імуностимулюючих антиоксидантів і уникнете зневоднення.

Часник

Він має антимікробні та імуностимулюючі властивості і може дати невелике полегшення при закладеності носа.

Імбир

Імбир - це домашнiй засіб, часто використовується для полегшення болю в животі і почуття нудоти, які трапляються при грипі. Він також має протизапальні властивості. Спробуйте додавати його в їжу, або пийте імбирний чай.

Гарячий чай

Чорний, а особливо зелений чай багатий антиоксидантами. Вдихання пари свiжозавареного чаю допоможе полегшити закладеність носа. Додайте в напій ложку меду і лимон - це заспокоїть біль у горлі. Якщо ви прагнете уникати вживання кофеїну, пийте трав’яні чаї.

Банани

Нарізані скибочками, у вигляді пюре, або цілком, банани легко засвоюються. Це дуже хороший варіант харчування при таких симптомах, як нудота, блювання і діарея, що особливо часто зустрічається при грипі у дітей. Банани (поряд з рисом, яблучним пюре і тостами) - часто рекомендують лікарі в період відновлення після шлункового грипу при переході до твердої їжі.

Тости

Тости чи крекери можуть бути дуже зручною їжею для організму, що бореться з хворобою. Вони дуже гарні з курячим супом-локшиною. Можна похрумтіти ними в своє задоволення, щоб зняти відчуття голоду, коли шлунку ще важко справлятися з великою кількістю їжі після хвороби.

Напої, що замінюють їжу

Коли апетит, нарешті, повернувся після хвороби, йому необхідний запас поживних речовин і калорій для відновлення. Допоможуть рідкі кисломолочні продукти. Передусім напої, що містять не менше 6 грамів білка і мінімум цукру.

Дуже важливо постійно проводити зміцнення імунітету, дотримуватися повноцінного та збалансованого харчування і вести здоровий спосіб життя. Доброго вам здоров’я.

Підготував Олександр Дога.