роботи на мосту триваютьУ післявоєнний період чимало важливих об’єктів було зведено методом всенародного будівництва – толоки, або за власні кошти колгоспів, радгоспів, інших підприємств і установ, розташованих на конкретній території. На той час на документальне оформлення таких новобудов, напевне, звертали не дуже велику увагу, вважаючи головним те, що вони діють, служать людям. Зрозуміло, що, маючи солідний вік, практично всі вони сьогодні вже потребують ремонту, але через те, що значна їх кількість юридично, як кажуть, «висить у повітрі», не маючи офіційного власника, немає й законної можливості виділити необхідні кошти на ремонт чи реконструкцію.

Саме така ситуація склалася з мостом через Інгулець в Петровому. Довелося докласти чимало зусиль на відновлення (а фактично - виготовлення заново) технічної документації, визначення його балансоутримувача. Після вирішення цієї проблеми було замовлено проект ремонту. Проектна установа із залученням аквалангістів вивчила технічний стан мосту, проект пройшов відповідну експертизу, і Петрівська селищна рада отримала змогу оголосити тендер на проведення ремонтних робіт. Головною умовою тендеру було проведення ремонту в одну чергу.

Тендер виграло будівельне підприємство «Придніпров’я», а голова райдержадміністрації Сергій Завалій доклав чимало зусиль, аби віднайти кошти на ремонт – загалом близько чотирьох мільйонів гривень, бо виділити таку значну суму з бюджету селищної ради можливості не було. За сприяння голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка, було вирішене питання залучення коштів з державного та обласного бюджетів.

І ось нарешті настав той день, коли ремонтні роботи таки розпочалися. Про їх хід розповідає начальник дільниці підприємства «Придніпров’я» Ігор Горбань:

- Міст вже давно перебуває в аварійному стані і потребує ремонту, пішохідних тротуарів на ньому, фактично, немає, бо існуючі - дуже вузькі, крім того - вже не відповідають правилам безпеки. На сьогоднішній день виконано демонтаж однієї сторони мосту зі зняттям асфальту. Він буде розширений за рахунок встановлення пішохідного тротуару шириною 1 м замість 60 см, як було раніше. Також буде встановлено бетонний колесовідбійник висотою 75 см, згідно зі стандартом, задля безпеки пішоходів. Крім того, буде проведено реставрацію температурних швів, проїзна частина вкриється новим асфальтом. Знизу буде здійснено «лікування» мосту – арматура буде зароблена спеціальним розчином, проведено підсилення балок 32 – 40-ю арматурою і також зароблена спеціальним розчином.

«Бики» також підлягають суттєвому ремонту. З них буде прибрано все, що у поганому стані, і оброблено парклітом. Проїзна частина залишиться такої ж ширини, як і раніше, але, як я вже сказав, міст розшириться за рахунок пішохідних тротуарів з колесовідбійниками.

На даний час на реконструкції мосту працює бригада з 18 робітників, але ми шукаємо житло, щоб задіяти ще дві бригади і проводити роботи інтенсивніше, бо перед нами стоїть завдання завершити ремонт до кінця поточного року. З житлом в Петровому проблема, але селищний голова Ігор Педан намагається її вирішити.

Ось така ситуація з ремонтом мосту. Залишається сподіватися, що, як і планується, Новий Рік уже можна буде зустрічати на відновленому мосту, можливо, запозичивши у корабелів обряд розбивання об новобудову пляшки шампанського. Нехай цей міст стане символом відновлення України, її рухом у ХХІ століття, у сім’ю європейських народів.

Олександр ДОГА.

На знімку: роботи на мосту тривають.

Фото Анатолія РЯБОКОНЯ.