Розпорядження

ГОЛОВИ ПЕТРІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

від «___» ______________ 2015 року № _______

Про затвердження Положення про застосування системи електронних державних закупівель

Відповідно до статей 6, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 травня 2015 року № 501-р «Про реалізацію пілотного проекту щодо впровадження процедури електронних закупівель товарів», розпорядження голови Кіровоградської обласної державної адміністрації від 31 серпня 2015 року № 334-р «Про застосування системи електронних державних закупівель в області», розпорядження голови районної державної адміністрації від «___» жовтня 2015 року № _____ «Про реалізацію в районі пілотного проекту щодо впровадження процедури електронних державних закупівель» та враховуючи рекомендації Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (лист від 24 липня 2015 року № 3301-05/24343-06):

  1. Затвердити Положення про застосування системи електронних державних закупівель в районній державній адміністрації, додається.
  2. Апарату та структурним підрозділам райдержадміністрації визначити відповідальних осіб за впровадження системи електронних державних закупівель товарів.
  3. Відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації:

подати дане розпорядження на державну реєстрацію до Петрівського районного управління юстиції у Кіровоградській області відповідно до Указу Президента України від 3 жовтня 1992 року № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» зі змінами;

оприлюднити дане розпорядження в районній газеті «Трудова слава» після його реєстрації у Петрівському районному управлінні юстиції у Кіровоградській області.

  1. Розпорядження набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
  2. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на першого заступника голови районної державної адміністрації О.С. Лукашова.

Голова районної державної адміністрації Сергій ЗАВАЛІЙ

Додаток

до розпорядження голови Петрівської районної

державної адміністрації

«___» _________2015 №_______

 

ПОЛОЖЕННЯ

про застосування системи електронних державних закупівель в Петрівській районній державній адміністрації

І. Загальні положення

1.1. Це Положення встановлює загальний порядок придбання товарів Петрівською районною державною адміністрацією, її апаратом та структурними підрозділами (далі – Замовник), вартість яких не перевищує межу, встановлену Законом України «Про здійснення державних закупівель» (зі змінами) в рамках пілотного проекту щодо впровадження системи електронних закупівель (далі – Пілотний проект).

У цьому Положенні наведені  терміни вживаються в таких значеннях:

відповідальний підрозділ – структурний підрозділ Замовника (управління, відділ, сектор, спеціаліст, що виконує окремі функції), який є ініціатором проведення закупівлі;

договір про закупівлю – договір, який укладається між замовником і учасником за результатами  проведення процедури електронних закупівель і передбачає набуття права власності на товари;

електронний  майданчик – апаратно-програмний комплекс (програмне забезпечення), що функціонує в мережі Інтернет, становить частину системи електронних закупівель та забезпечує закупівельникам безоплатну реєстрацію і користування сервісами системи електронних закупівель з автоматичним обміном інформацією щодо процесу закупівлі товарів на електронних майданчиках;

електронний реверсивний аукціон – процес поступового зниження ціни пропозиції учасників;

закупівлі – процес здійснення закупівель товарів на електронних майданчиках (торги);

замовник – юридична особа, що бере участь у Пілотному проекті та має потребу в закупівлі товарів;

користувач системи – будь-яка фізична або юридична особа, яка зареєструвалась в системі електронних закупівель;

крок аукціону – відсоток ціни, визначений замовником як мінімальний, для зменшення учасником відбору цінової заявки на кожному раунді аукціону;

пілотний проект – процес розробки, тестування та впровадження системи електронних закупівель за рахунок добровільних внесків суб’єктів господарювання з метою створення системи для здійснення закупівель;

система електронних закупівель – програмний комплекс, розроблений для проведення Пілотного проекту та призначений для відбору постачальників товарів, визначених замовником шляхом проведення електронного реверсивного аукціону;

учасник – будь-яка фізична або юридична особа, яка є користувачем системи електронних закупівель та подала у електронному вигляді пропозицію для участі в закупівлях товарів, оголошених замовником.

Інші терміни вживаються у значеннях, визначених у Законі України «Про здійснення державних закупівель».

ІІ. Сфера застосування Положення

2.1. Це Положення застосовується для закупівлі товарів, визначених замовником, у разі, якщо їх вартість починається від 3 тисяч гривень та не перевищує межі, встановленої Законом України «Про здійснення державних закупівель» (зі змінами).

2.2. Закупівля товарів здійснюється відповідно до річного плану закупівель або Додатку до нього, або реєстру закупівель чи змін до них.

2.3. Дія цього Положення не поширюється на закупівлю товарів:

перелік яких наведено у частині третій статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (зі змінами);

за кошти кредиторів, позик, що надані міжнародними фінансовими організаціями, та тих, що надаються нерезидентами;

пов’язаних із участю посадових осіб місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування у міжнародних заходах з метою представництва регіону;

стосовно яких відсутня конкуренція на відповідному ринку, внаслідок чого закупівля може бути проведена лише у одного постачальника, за відсутності при цьому альтернативи;

стосовно яких замовником було двічі опубліковано оголошення про проведення закупівель, які внаслідок відсутності пропозицій від учасників визнані такими, що не відбулися;

на які встановлено фіксовані та регульовані ціни;

у разі необхідності термінових закупівель – у даному випадку їх закупівля здійснюється за погодження з головним розпорядником державних коштів вищого рівня.

Після завершення реалізації Пілотного проекту та введення в промислову експлуатацію системи електронних закупівель, розпочаті відповідно до цього Положення процедури закупівель закінчуються відповідно до цього Положення в частині, що не суперечить вимогам законодавства України.

ІІІ. Порядок проведення закупівель

3.1. Замовник реєструється в системі електронних закупівель відповідно до регламенту роботи обраного ним електронного майданчика, та має право зареєструватись на декількох електронних майданчиках.

3.2. Відповідальний підрозділ готує заявку на проведення електронних закупівель відповідно до річного плану закупівель або Додатку до річного плану або реєстру закупівель чи змін до них, в якій зазначає вартість, кваліфікаційні, технічні та якісні вимоги до предмета закупівлі, проект договору тощо.

3.3. Замовник на підставі документів, отриманих від відповідального підрозділу, з метою придбання визначених товарів, оприлюднює в системі електронних закупівель оголошення про проведення закупівель згідно з регламентом роботи електронного майданчика.

3.4. В оголошенні про проведення закупівель обов’язково зазначається:

найменування замовника, код за ЄДРПОУ, місцезнаходження;

розмір бюджетного призначення за кошторисом або очікувана вартість товару;

найменування предмета закупівлі та код відповідно до класифікатора;

кількість товарів;

місце поставки товарів;

строк поставки товарів;

технічні вимоги до товару та спосіб їх підтвердження;

вимоги до кваліфікації учасників та спосіб їх підтвердження;

дата та час закінчення подання запитів на уточнення та/або запитань щодо закупівель;

дата, час початку подання пропозицій;

дата, час закінчення подання пропозицій;

дата, час проведення електронного реверсивного аукціону та його умови (крок аукціону може становити 0, 5 - 3% очікуваної вартості товару);

інша необхідна інформація.

Технічні вимоги до предмета закупівлі та/або кваліфікаційні вимоги до учасників процедури закупівлі зі способами їх підтвердження можуть також зазначатися замовником в окремому документі, який одночасно публікується з оголошенням про проведення закупівель (документація закупівель). Вказані вимоги не повинні носити дискримінаційний характер та сприяти зниженню конкуренції. У разі, якщо технічні вимоги обґрунтовано містять посилання на конкретні торговельну марку чи фірму, джерело походження товару, або виробника, замовник може зазначити «або еквівалент».

3.5. Одночасно з розміщенням оголошення про проведення закупівель замовник повинен оприлюднити в системі документацію закупівель (за наявності), проект договору про придбання товару або істотні умови договору.

3.6. Замовник визначає строк початку подання пропозицій, що повинен становити не менше 3 робочих днів і не більше 7 робочих днів з моменту оприлюднення оголошення про проведення закупівель.

У разі, якщо протягом цього періоду замовник отримує запитання, уточнення від користувачів системи щодо технічних вимог до товару та/або вимог до кваліфікації учасників, замовник повинен надати через систему відповідь протягом двох робочих днів з моменту їх розміщення в системі, але не пізніше дня початку подання пропозицій.

У разі необхідності, але до дня початку подання пропозицій учасниками, замовник може внести відповідні зміни до технічних вимог до товару та/або вимог до кваліфікації учасників та оприлюднити їх в системі.

3.7. Замовник визначає строк закінчення подання пропозицій, що повинен становити не менше 2 робочих днів та не більше 5 робочих днів з моменту початку подання пропозицій.

3.8. Ранжування всіх поданих пропозицій здійснюється системою автоматично за ціною, формуючи рейтинги позиції учасників. Дана інформація автоматично оприлюднюється системою одразу після завершення електронного реверсивного аукціону.

3.9. Відповідальний підрозділ у строк, що становить не більше ніж 5 робочих днів з дня закінчення електронного реверсивного аукціону, аналізує визначену системою пропозицію з найнижчою ціною на предмет відповідності учасника, що її подав, вимогам до кваліфікації учасників, а запропонованого товару - технічним вимогам до товару, зазначеним в оголошенні та/або документації закупівель.

У разі відповідності пропозиції учасника вимогам замовника, які зазначені у оголошенні про проведення закупівель та/або документації закупівель, такий учасник визнається переможцем закупівель.

Пропозиції інших учасників у такому випадку не розглядаються.

У разі, якщо пропозиція учасника не відповідає технічним вимогам до товару та/або вимогам до кваліфікації учасників, замовник відхиляє пропозицію.

Підстави відхилення оприлюднюються в системі протягом 1 робочого дня з дня прийняття такого рішення.

У разі відхилення пропозиції учасника, який запропонував найнижчу ціну, в такому ж порядку розглядається наступна пропозиція з найнижчою ціною, визначена системою.

Якщо, після відхилення не залишиться жодних пропозицій, закупівля визнається такою, що не відбулась.

Документи, що підтверджують відповідність вимогам до кваліфікації учасників та/або відповідність товарів технічним вимогам надаються замовнику переможцем у разі, якщо така вимога була визначена в оголошенні про проведення закупівель.

3.10. Інформація про визначення переможця обов’язково оприлюднюється замовником в системі в день прийняття ним рішення про визначення переможця.

3.11. Договір про придбання товару укладається між замовником і переможцем не раніше ніж через 3 робочих дні та не пізніше 10 робочих днів з моменту оприлюднення інформації про визначення переможця з врахуванням положень розділу 5 цього Положення.

3.12. Після укладення договору про придбання товару замовник зобов’язаний його оприлюднити в системі протягом 3 робочих днів з моменту його укладання.

3.13. У випадку неукладення договору з вини переможця протягом строку, визначеного у пункті 3.11 цього Положення, замовник проводить розгляд пропозиції наступного учасника, якого визначила система електронних закупівель з тих, що залишилися, та діє у порядку, передбаченому пунктами 3.9 - 3.12 Положення.

ІV. Порядок оскарження

4.1. Оскарження в процесі проведення закупівель відповідно до пункту 2.1 Положення відбувається у формі роз’яснення щодо результатів закупівель (скарга). Така скарга подається користувачем системи або учасником в електронній формі через сервіс системи та повинна містити таку інформацію:

найменування замовника, рішення, дії або бездіяльність якого оскаржуються;

номер оголошення про проведення закупівель, які оскаржуються;

підстави подання скарги;

вимоги до замовника та їх обґрунтування (обставини, в яких скаржник вбачає порушення закупівлі з посиланням на положення (регламент) або діюче законодавство;

ідентифікаційні дані (найменування, код ЄДРПОУ для юридичних осіб-нерезидентів, прізвище, ім’я, по-батькові, місце реєстрації (проживання) фізичних осіб, найменування, реєстраційний номер країни резиденства - для юридичних осіб-нерезидентів) особи, що подала скаргу.

4.2. У разі отримання замовником роз’яснення (скарги) з вимогою щодо усунення порушення під час проведення закупівель, замовник має право на добровільній основі вжити належних заходів для врегулювання питань, зазначених у скарзі, інформацію про що оприлюднити, в тому числі прийняти рішення про призупинення закупівель у такій самій формі, як була подана скарга.

4.3. Роз’яснення (скарги) подаються учасником замовнику не пізніше 5 днів з моменту оприлюднення інформації про визначення переможця, але до дня укладення договору про придбання товару, з дотриманням вимог пункту 4.1 цього Положення. Роз’яснення (скарги) на технічні вимоги до закупівлі та вимоги до кваліфікації учасників можуть подаватися до початку строку, встановленого для подання пропозицій.

4.4. Замовник повинен у строк, що не перевищує двох робочих днів з дня реєстрації скарги в системі, оприлюднити в системі інформацію про час і місце розгляду скарги.

Для розгляду скарги замовник може залучати за згодою з правом дорадчого голосу суб’єкта господарювання, що володіє електронним майданчиком.

Замовник має право залучати для отримання консультацій та експертних висновків представників державних органів (за погодженням з керівниками державних органів), експертів та спеціалістів, які не є пов’язаними особами та володіють спеціальними знаннями, необхідними для професійного та неупередженого розгляду скарги.

Розгляд скарги є відкритим, усі бажаючі можуть бути присутніми на розгляді.

4.5. Замовник зобов’язаний прийняти обґрунтоване рішення за результатами розгляду скарги не пізніше ніж протягом 5 днів з моменту реєстрації скарги в системі та прийняти рішення про встановлення або відсутність порушень процедури закупівлі, про заходи, що повинні вживатися для їх усунення та, у випадку встановлення порушення при визначенні переможця, переглядає таке рішення.

4.6. Рішення, прийняте за результатами розгляду скарги, оприлюднюється в системі не пізніше наступного дня після його прийняття.

4.7. Процес розгляду скарги не зупиняє процес проведення закупівель за виключенням обставин, передбачених пунктом 4.2. Положення.

4.8. Замовник та переможець не мають право укладати договір в період призупинення закупівлі.

V. Термін дії Положення

Це Положення діє до введення в дію відповідного закону України, що регулює відносини у сфері електронних державних закупівель.

Аналіз

регуляторного впливу

проекту розпорядження голови Петрівської районної державної адміністрації «Про затвердження Положення про застосування системи

електронних державних закупівель»

(далі - проект розпорядження)

Цей аналіз регуляторного впливу розроблений на виконання та з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методики проведення аналізу впливу регуляторного акту, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року № 308 зі змінами.

  1. Проблема, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання.

Застосування системи електронних закупівель дозволить розв’язати такі дві основні проблеми у сфері державних закупівель, як:

зменшити рівень корупції через впровадження прозорості, публічності у проведенні закупівель товарів;

зняти бар’єри щодо доступу бізнесу до торгів та підвищити конкурентність серед постачальників товарів.

  1. Визначення цілей державного регулювання.

Метою державного регулювання, а саме прийняття розпорядження «Про затвердження Положення про застосування системи електронних державних закупівель» є створення нормативного акту, який регулює відносини в сфері закупівель товарів за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій для надійної та безпечної взаємодії всіх суб’єктів у процесі здійснення електронних закупівель.

Зважаючи на відсутність нормативного регулювання в даній сфері, це є гострою проблемою і потребує негайного вирішення.

  1. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення встановлених цілей та аргументи щодо переваги обраного способу.

Альтернативою запропонованому проекту регуляторного акта є залишення існуючої ситуації у сфері державних закупівель без змін.

Цей варіант є недоцільним, оскільки чинні нормативно-правові акти на рівні держави не врегульовують питання застосування електронної системи закупівель. Державні закупівлі у паперовому вигляді є непрозорими, малозрозумілими для бізнесу.

З огляду на зазначене було обрано шлях врегулювання зазначених вище правовідносин шляхом прийняття розпорядження «Про затвердження Положення про застосування системи електронних державних закупівель».

Прийняття даного розпорядження відповідає вимогам чинного законодавства та є найбільш обґрунтованим та ефективним способом розв’язання зазначеної проблеми.

  1. Опис механізмів, які пропонується застосувати для розв’язання визначеної проблеми та відповідних заходів.

Проектом розпорядження пропонується затвердити Положення про застосування системи електронних державних закупівель для придбання товарів, визначених замовником, очікувана вартість закупівлі яких не перевищує межі, визначені статтею 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (зі змінами), а саме: вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1 мільйон 500 тисяч гривень.

  1. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття регуляторного акта.

Можливість досягнення цілей, у разі прийняття розпорядження «Про затвердження Положення про застосування системи електронних державних закупівель» є цілком реальною і не потребує додаткових витрат.

  1. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акта.

Прийняття розпорядження «Про затвердження Положення про застосування системи електронних державних закупівель» матиме своїм наслідком реалізацію пілотного проекту щодо впровадження процедури електронних закупівель, за основною концепцією якого передбачається забезпечення можливості здійснення закупівель товарів в електронній формі та удосконалення інших аспектів регулювання закупівель, що призведе до зменшення корупційних ризиків та покращення конкуренції і бізнес-клімату у сфері електронних закупівель.

  1. Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта.

Початок впровадження регуляторного акта – з дати його офіційного опублікування, але не раніше дати реєстрації в Петрівському районному управлінні юстиції у Кіровоградській області.

Термін дії запропонованого регуляторного акта не обмежується певним проміжком часу, але в будь-якому випадку розпорядження діє до прийняття змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» в частині, що відноситься до сфери застосування закону.

Відповідно до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» перегляд регуляторного акта може бути здійснений:

на підставі аналізу звіту про відстеження результативності цього регуляторного акта;

за ініціативою органу, який прийняв відповідний регуляторний акт;

в інших випадках, передбачених Конституцією та іншими законодавчими актами України.

Можливе внесення змін і доповнень до даного регуляторного акта.

  1. Визначення показників результативності регуляторного акта

В результаті прийняття розпорядження очікуються такі позитивні фактори, як:

мінімізація негативного впливу людського фактора на результати закупівлі (вибір кращої заявки відбувається автоматично, виходячи із визначених організатором закупівлі критеріїв/вимог);

зниження вартості закупівель і оптимізації витрат з урахуванням властивостей товарів, що закуповуються;

зниження витрат часу та трудових витрат при здійсненні закупівельної діяльності;

підвищення прозорості та ефективності здійснюваних операцій за рахунок публічності проведення торгів;

оперативність у забезпеченні замовника необхідними товарами;

розширення ринку потенційних покупців;

залучення максимальної кількості нових постачальників.

Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб щодо розпорядження голови райдержадміністрації здійснюється шляхом його опублікування в районній газеті «Трудова слава». Зі змістом проекту розпорядження також можна ознайомитися на офіційному веб-сайті райдержадміністрації (http://petrovo.kr-admin.gov.ua/) в розділі «Регуляторна політика».

  1. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта.

Відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснюватися відповідно до статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методики відстеження результативності регуляторного акта, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року № 308 зі змінами.

До набрання чинності даним регуляторним актом буде здійснене базове відстеження його результативності.

В подальшому будуть проводитись: повторне відстеження результативності (через рік з дня набрання ним чинності, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим актом) та періодичні відстеження результативності (раз на кожні три роки починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта).

Геннадій Горбанець, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури районної державної адміністрації