учасники пробігу «Естафета пам’яті «Слава визволителям України!»Минулого тижня в райцентрі пройшли заходи, присвячені 71-й річниці визволення України та 72-й річниці визволення Петрового від гітлерівських загарбників.

Розпочалися вони з традиційного пробігу учнів Петрівського НВК від пам’ятного знаку «Танк» до братської могили радянських воїнів, біля якої відбувся урочистий мітинг.

У мітингу взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Світлана Тилик, Петрівський селищний голова Ігор Педан, керівник районної організації ветеранів України Олег Гіюк, настоятель Свято-Покровської церкви селища Петрового протоієрей Дмитро Городецький, представники трудових колективів, громадськості, учнівської молоді. Були серед учасників мітингу і ветерани німецько-радянської війни, учасники бойових дій, але, на жаль, уже тільки двоє – Іван Павлович Заудальський та Іван Романович Донченко.

С.Завалій, С.Тилик, О.Гіюк та Д.Городецький привітали учасників заходу з річницею визволення.

в почесному караулі стоять майбутні захисники УкраїниУ своїх виступах вони згадували про те, що лише за офіційними, далеко не повними даними, під час визволення Петрівщини загинуло понад 13 тисяч радянських воїнів. Все менше залишається серед нас фронтовиків, ось і в цьому заході змогли взяти участь лише двоє з них. Низький уклін їм, і тим, що вже відійшли у вічність, за те, що боронили рідну землю, захистили світ від фашизму. В минулі роки під час подібних заходів завжди лунали слова про те, що завдячуємо їм мирним небом над головою. Нині над Україною знову не мирне небо, на Сході держави триває збройне протистояння з заколотниками-сепаратистами та російськими агресорами, гинуть люди, тож побажання миру має уже не символічний, а цілком реальний зміст. Запорукою того, що на землю України прийде мир, є те, що наша армія вже зовсім не така, як у часи Януковича, котрий, разом зі своїми поплічниками, її свідомо розвалював. Вона зміцніла, набула бойового досвіду, отримала необхідну зброю та інші ресурси. Народ України об’єднався в рішучості дати відсіч ворогу, тож необхідно, щоб у політиків вистачило такої ж рішучості і мудрості, аби з честю закінчити війну, повернути нам мирне небо. Бо народ найбільше прагне миру.

Керівники району тепло привітали ветеранів – фронтовиків, учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання, до меморіальних плит з іменами полеглих воїнів лягли квіти.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

квіти ветеранові Івану Донченку на знак вдячності за звільнену Батьківщину біля мікрофона отець Дмитрій С.Завалій, С.Тилик, І.Педан та О.Гіюк вшанували пам’ять полеглих воїнів квітами певне, чарівне і тендітне жіноцтво краще за інших відчуває, якою високою є ціна миру, коли небезпека війни може торкнутися їх синів, чоловіків, коханих

Сергій Завалій та Світлана Тилик спілкуються з Іваном Заудальським

На знімках: учасники пробігу «Естафета памяті «Слава визволителям України!»; в почесному караулі стоять майбутні захисники України; квіти ветеранові Івану Донченку на знак вдячності за звільнену Батьківщину; Сергій Завалій та Світлана Тилик спілкуються з Іваном Заудальським; біля мікрофона отець Дмитрій; С.Завалій, С.Тилик, І.Педан та О.Гіюк вшанували пам’ять полеглих воїнів квітами; певне, чарівне і тендітне жіноцтво краще за інших відчуває, якою високою є ціна миру, коли небезпека війни може торкнутися їх синів, чоловіків, коханих.

Фото Сергія АНДРУСЕНКА і автора.