гості на святіНа початку жовтня привітно відкрила для гостей свої двері Новостародубська ЗШ І-ІІІ ступенів. Відкрила, аби зустріти випускників, вчителів, усіх земляків, які прийшли привітати її з півстолітнім ювілеєм.

Смачним короваєм, силою земною
Ми вітаємо гостей, просимо до хати.
Нехай гарна хмара плине стороною,
Хай не заважає гостей зустрічати,
Хай ніколи біда не ввійде у ваш дім,
Здоров’я і щастя бажаємо всім.

Такими словами під мелодію пісні «Зеленеє жито, зелене» та з короваєм зустріла школа поважних відвідувачів. А гостей цього дня й справді було багато. Це випускники різних років (близько 500), вчителі-ветерани, які вже на заслуженому відпочинку, та вчителі, які в різні роки працювали в школі, директори, які очолювали школу з 1965 року, обслуговуючий персонал, без якого також неможливий навчально-виховний процес, керівники районної державної адміністрації, відділу освіти, спонсори – всі ті, хто і сьогодні не стоїть осторонь шкільного життя.
Школа – це колиска, гавань, рідний дім великої дружньої сім’ї. Це дух , пам’ять, традиції, наступність поколінь.

Всі ми з великим задоволенням, відповідальністю, хвилюванням готувалися до цієї події. Було відновлено в пам’яті розвиток освіти села, починаючи з 1936 року. Перечитано купу архівних документів із історії побудови школи. Адже ми святкували саме 50 – річчя відкриття нової школи. Ця подія має свою історію. За клопотанням Д.Л.Дмитренка, у липні 1964 року розпочато будівництво школи на 635 учнівських місць. Всього один рік затратили будівельники , щоб звести нове приміщення закладу. Їм у цьому активно допомагали учні, батьки, вся громадськість села. 26 серпня 1965 року була відкрита нова школа. І потекли до неї дзвінким веселим потоком її перші учні.

вчителіУ той 1965 рік дзвінок пролунав як для першокласників, так і для випускників. І вже через декілька років про школу знали всі. Знали у рідному селі і далеко за його межами. Адже її випускники – то кращі справжні сини і дочки великого і мудрого народу. Мабуть , жодне село нашого Петрівського району не дало суспільству стільки світлих голів, звитяжців ратної і трудової доблесті, як Новий Стародуб. Але то інша історія. А сьогодні свято. Особливі вітання директору тих років Д.Л.Дмитренку, який, незважаючи на свій поважний вік, теж був присутній на святі.

фрагменти святкових урочистостейШколу з ювілеєм привітали С.В. Завалій, голова районної державної адміністрації, який вручив Сертифікат на отримання одинадцяти 3-елементних аудиторських дощок, Т.Г. Панета, заступник голови районної державної адміністрації, Г.Л. Москалець, начальник відділу освіти райдержадміністрації, В.Г. Заїка, сільський голова, І.А. Шевченко, випускник 1941 року, заслужений вчитель України, кандидат педагогічних наук, доцент, лауреат премії імені В.Сухомлинського, В.К. Кулибаба, випускниця 1959 року, Ю.Ю. Адам, випускниця 1965 року, Н. Міщенко, першокласниця 1965 року, Ю.М. Ткаченко, директор школи (1987 -1997 рр.), Л.Б. Кудрик, директор школи (1997 - 2012 рр.).

Звучали теплі слова, щирі зізнання, сльози радості, веселий сміх. Згадали і тих вчителів, що не змогли прибути на свято, оскільки вирушили в дорогу, з якої вже немає вороття, але уроки яких ми пам’ятаємо й до сьогодні.

Саме до цього свята було відкрито Алею випускників школи, яка розмістилася на третьому поверсі закладу. Оновлено географічну карту випускників, адже випускники нашої школи сьогодні живуть в різних куточках земної кулі: Італії, Франції, Росії, Кіпрі, США, Польщі, Чехії, Словаччині, Німеччині, Австралії.

Щемким моментом свята стало відеопривітання випускників з Австралії - Олени Кулик, Німеччини - Тетяни Тимофієвої, Санкт-Петербурга - Оксани Фуштей та Інни Зубріцької.

гімнВисаджено липову алею випускників на території школи (29 липових саджанців). Створено відеоролики про розвиток освіти з 1936 по 1965 роки та з 1965 року по сьогодення. Спогади, привітання, які перепліталися з концертними номерами, підготовленими випускниками різних років, учнями, вчителями, які сьогодні працюють у школі, виступами агітбригади учнів та вчителів не залишили нікого байдужим. І хоч свято тривало біля чотирьох годин, ми отримали щирі, теплі слова вдячності, які були озвучені усно, а також висловлені на «Поляні побажань» та у Книзі відгуків.
Окрему подяку висловлюємо А.М. Давидовському, С.Д. Лисенку, В.П. Кузнецову, В.М. Осовському, О.А. Момоту та М.С. Чепурову за спонсорську допомогу у підготовці свята.

Лариса Бурлак, директор Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів

На знімках: фрагменти святкових урочистостей.