едична сестра з дієтичного харчування Шейкурей Юсупівна Бакун, кухар Марина Миколаївна Висоцька, комірник Євдокія Михайлівна КрупенцоваСлідкуючи за всіма нововведеннями, що відбуваються в житті району, неможливо не помітити, яку колосальну роботу взяла на себе Центральна районна лікарня. Саме з цього приводу випала нагода поспілкуватися з головним лікарем закладу Миколою Миколайовичем Яновським, який, на прохання сільських голів, узгодив з керівництвом району процедуру виїзду за місцем проживання хворих спеціальних медичних бригад.

- Миколо Миколайовичу, на прохання сільських голів була сформована така мобільна група з тим, щоб спеціалісти виїжджали в певні дні до сільських рад і там проводили прийом громадян, адже медицина має бути максимально наближеною до людей. Такі перші виїзди вже відбулися, тож розкажіть про них, яка це бригада, де побували, скільки людей звернулося?

- Перші виїзди в нас сформувалися по заявках сільських голів до Новостародубської сільської та Балахівської селищної рад. Бригада виїхала у вівторок зранку і повернулася ввечері. У склад бригади входили терапевти, окуліст та невропатолог, бо заявок на інших спеціалістів на той час не було. Розпочали прийом з Нового Стародуба, де людей було відносно небагато, на прийом з’явилося лише 20 осіб, натомість у Балахівці прийшли 50 пацієнтів, переважно - люди похилого віку. За наступним графіком завітаємо до Луганки, Червонокостянтинівки, Братського та Баштиного. Головний лікар Петрівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Геннадій Петрович Кім повинен зв’язатися з амбулаторіями, замовити потрібних спеціалістів, і бригада туди вирушить на цілий день. У планах до кінця місяця створити ще одну виїзну бригаду задля виїздів в напрямку Ганнівки, Іскрівки, Рядової та Володимирівки. Звичайно, ми врахували і такі моменти, як відсутність лікаря у Володимирівці, адже він зараз перебуває в зоні АТО, тож бригаду необхідно буде посилити.

- Тобто практика показала, що ці виїзди вкрай необхідна річ?

- Звичайно, адже людям похилого віку чи малорухомим важко приїхати до лікарні, а отже сенс в цій практиці є. Яким буде результат - поки невідомо, бо діагнози встановлено і рекомендації видані нещодавно. Тож тепер чекатимемо ефекту від цього.

- Підсумовуючи вищесказане, вибудовується ціла система, бо ви не просто провели виїзд і поставили на цьому крапку, а ще й будете відстежувати і чекати зворотної відповіді?

- Так ми не просто їдемо на територію району, щоб оглянути людину, а й  хочемо дочекатися результатів лікування і, якщо воно пройде добре, значить наша робота недаремна. Перед лікарнею насамперед стоїть завдання з’ясувати, наскільки ефективні ці виїзди. Адже враховуючи нашу кадрову  ситуацію, ми фактично відриваємо спеціалістів з центральної районної лікарні, щоб вони оглядали людей по району, тож ті, що залишаються, працюють з більшим навантаженням.

- Це все стосовно медичної частини, та нещодавно ми дізналися, що на базі лікарні розпочала свою роботу власна пекарня. Як ви організували цю роботу, де було взято обладнання та, звичайно ж, борошно?

- Нам дуже пощастило, адже в нас вже була чималенька хлібопіч, і її просто потрібно було відремонтувати, що й зробили, потроху самі, а потроху зі спонсорською допомогою. Потім було чисто економічно вирахувано, що найкращим варіантом для лікарні буде випікати хліб самостійно. З питання придбання борошна ми одразу звернулися за допомогою до фермерів та сільськогосподарських господарств і заручилися їх повною підтримкою. Завдяки чому тепер нам повинно вистачити борошна до нового врожаю. І, звичайно, користуючись нагодою, хочеться подякувати всім, хто не залишився осторонь цієї проблеми: ФГ «Вікторія», СФГ «Надія», ПСП «Райпольське», СФГ «СВС», ТОВ «Агрофірма «Овен», ТОВ «Агрофірма «Маяк», СТОВ «Колос», ФГ «Алан», ПСП «Богнер», ТОВ «Агрофірма Фортуна», СВК «Агрофірма «Маріампольська», СВК «Росія», ПСП «Зарічне», та переробників сільськогосподарської продукції ТОВ АПФ «Лідер ООО», ПП «Володарський». Зараз на харчування кожного пацієнта виділяється лише 7 гривень на добу, тож самі розумієте, що на ці гроші нереально прохарчувати людину. Ми, як можемо, виходимо з цієї ситуації і завдяки багатьом виробникам сільськогосподарської продукції тепер маємо ще й крупи. Почали заготівлю овочів на зимовий період.

- Хотілося б дізнатися, скільки саме хліба ви виробляєте на день, та яка його собівартість?

- Собівартість нашої хлібини близько 3,50 гривень, а отже реальна економія від цього є, і ми можемо на ці гроші купувати те саме масло або харчування у дитяче відділення.

- Як у вас вийшло, недавно обійнявши  посаду, зробити такий великий шмат роботи, потрібної для району?

- Скоріше за все, мені допомогли знання саме в бізнес-сфері, адже я вже довгі роки знаю ціну кожної копійки і як краще її використати, щоб отримати від цього певну користь. 

Хочеться подякувати лікарям за чудову працю і побажати, щоб вона складалася якнайкраще. Адже саме від неї залежить здоров’я всіх петрівчан.

Спілкувався наш кор.

На знімку: медична сестра з дієтичного харчування Шейкурей Юсупівна Бакун, кухар Марина Миколаївна Висоцька, комірник Євдокія Михайлівна Крупенцова.