В останні десятиріччя у світі спостерігається активне збільшення обсягу споживання енергетичних напоїв, в тому числі слабоалкогольних, які містять кофеїн, що, в свою чергу, призводить до зростання рівня занепокоєння небезпекою для здоров’я громадян. В Україні «енергетики» стають усе популярнішими. Школярі, студенти п’ють їх, щоб «зарядити мізки», спортсмени й любителі нічного життя - щоб бути бадьорими та сповненими енергії. Однак інколи все відбувається зовсім навпаки. Замість бажаних сил люди опиняються на лікарняному ліжку. І якщо проблема підліткового алкоголізму уряд хвилює, то питання пристрасті молоді до енергетичних напоїв залишається, поки що, на жаль, без належної уваги. 

Енергетичний напій – це, як правило, безалкогольний сильногазований напій, що містить у своєму складі значний вміст кофеїну (або його аналогів: теофіліну, теоброміну, еуфіліну), нерідко таурин, екстракт гуарани, вітаміни, вуглеводи (глюкозу, сахарозу), адаптогени тощо. Вживання продукту рекомендоване в період підвищеного розумового та фізичного навантаження: при заняттях спортом, навчанні, роботі, під час активного відпочинку, вечірок, довгих поїздок за кермом.

Враховуючи вказане, енергетичний напій став користуватися неабияким попитом у підлітків (на яких, перш за все, поширюються обмеження продажу алкогольних та слабоалкогольних напоїв), студентів в період сесій, молоді в нічних клубах.

За результатами наукових досліджень, проведених Європейським департаментом харчової безпеки (EFSA), помірне споживання енергетичних напоїв безпечне для здоров’я дорослої людини. Однак існує потреба у глибшому дослідженні впливу кофеїну, в тому числі в поєднанні із алкоголем, оскільки встановлено, що у людей, чутливих до кофеїну, і тих, що входять в групу ризику, навіть невелика кількість кофеїну може викликати серцебиття, тремтіння, знервованість та підвищення артеріального тиску; у молоді та дітей споживання кофеїну може супроводжуватися розладами концентрації, почуттям тривожності і напруги, а також проблемами зі сном; побічним ефектом кофеїну є виникнення залежності по відношенню до цієї речовини.

Дослідження показують, що смак переважної більшості енергетиків нейтральний. Рідину з баночки можна пити постійно і вона не набридне. А ще сьогодні на полицях магазинів все частіше продаються суміші алкоголю та енергетиків. Особливість напоїв в тому, що всі вони газовані. Тобто засвоєння хімічних речовин, з яких складається напій, починають вже в ротовій порожнині. І кофеїн, і алкоголь у газованому вигляді організм поглинає дуже швидко.

Енергетики дурять молодь: вони говорять, що горілка та коньяк - це міцний алкоголь, вони шкідливі. А ти - молодий, тобі цього не треба, краще пити енергетики з малим вмістом алкоголю. Найстрашніше, що людина таким чином все одно вживає алкоголь. Зазвичай, у хід йде не одна пляшка, а три чи чотири.

До речі, після прийняття офіційної заборони щодо розпивання алкогольних напоїв в громадських місцях та місцях масового скупчення людей, попит на енергетики збільшився. Одна з продавчинь кіоску, який розташований на території нашого району, запевняє: «Чтобы не платить штраф, молодежь стала увлекаться альтернативными напитками. После трех баночек энергетиков эффект тот же, а алкоголя в крови нету же, и пить где угодно можно».

Варто звернути увагу батьків на те, що споживає ваша дитина та в якій кількості, а також на торговельні точки району, щодо обмеження продажу енергетичних напоїв дітям та підліткам, хоча на законодавчому рівні «енергетики» не входять до переліку заборонених алкогольних напоїв, тож сподіваємося на здоровий глузд та моральні цінності кожного громадянина.

Юлія Давиденко, головний спеціаліст сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей