Верховна РадаБезумовно, правильним буде висловлювання щодо того, що бійців Національної гвардії біля українського парламенту 31 серпня вбили осколки гранати, яку жбурнув член партії «Свобода» Ігор Гуменюк. Але не менш правдивим буде сказати, що три молодих життя було обірвано за допомогою брехні. Саме за допомогою цього примітивного, але дієвого інструменту представники певних політичних сил у роковий понеділок підтримували необхідний градус як у Верховній Раді, так і за її межами.

Ця брехня стосується змін до Конституції України, які Верховна Рада ухвалила в першому читанні 31 серпня. Зміни ще не набули чинності, але автори брехні кажуть про них як про доконаний факт.

Президента, який був ініціатором внесення коректив у Основний Закон, звинувачують у спробі узурпувати владу через нібито отримання ним виключних повноважень щодо органів місцевого самоврядування на запровадження інституту префектів. Представники політичних сил, які захоплено брешуть про конституційні зміни – партії «Свобода», «Батьківщина» й радикали Олега Ляшка, чомусь замовчують деталі, які роблять документ Основного Закону поміркованим, а важелі гілок влади – збалансованими. Адже Голова держави ані за старою, ані за новою редакцією Конституції не наділений повноваженнями одноосібного розпуску органів місцевого самоврядування, навіть якщо їхні дії віддають сепаратизмом. Такі рішення можна буде скасувати лише в судовому порядку, а самій місцевій раді ніщо не загрожуватиме.

Іншою брехнею, за допомогою якої політичні провокатори «накручували» людей під час голосування 31 серпня, є згадка про нібито надання особливого статусу окупованим територіям Донбасу. Але якби в тексті змін до Основного Закону було щось подібне, у Кремлі б уже відкорковували шампанське. Проте спостерігаємо зворотну реакцію: і Москва, і сепаратисти на Сході України висловлюють незадоволення конституційними змінами, а союзники України в усьому світі вітають їх.

Ще одна важлива деталь: зміни до Основного Закону набудуть чинності лише після ухвалення законопроектів про префектів та місцеве самоврядування. Загалом треба провести ревізію близько 300 нормативно-правових документів, як про це заявив голова фракції «Народний фронт» у Верховній Раді Максим Бурбак. Крім того, він наголосив, що обов’язковою передумовою є повне виконання Мінських домовленостей Росією. «Пам’ятаємо три базові вимоги – це припинення вогню, виведення військ з території України і третє – відновлення контролю над українською лінією державного кордону», – заявив він.

Все це, звичайно, трохи складно засвоїти, особливо коли щось геть інше говорять політики, яким звик вірити, і у людини вимикається «раціо», а натомість вмикаються «емоціо». Простий хлопець із ушкодженою під час участі в бойових діях у зоні АТО психікою не витримав.

Завдяки численним відеодоказам виконавця цього злочину було оперативно затримано. Ні в кого немає сумнівів, що цього разу правосуддя буде швидким та безкомпромісним. Але, на жаль, є сумніви щодо того, що буде покарано не лише молодого хлопця, який, не виключено, міг би стримати свої емоції, аби їх не підігрівали політикани, а самих провокаторів, які вже звикли прикриватись заявами про політичні переслідування. Тому ми маємо пам’ятати, що троє молодих хлопців загинули не лише через емоційний вчинок людини, яка в свої 25 років уже встигла стати учасником бойових дій. Відповідальність за обірвані життя в більшості має лягти на «Свободу», «Батьківщину» та радикалів, які продовжують захоплено брехати, аби заробити політичні дивіденди у вигляді голосів громадян на місцевих виборах. Брехати, навіть цілком усвідомлюючи, що наслідком брехні можуть бути смерті зовсім молодих хлопців.

Тепер, намагаючись виправдатись, лідер «Свободи» бігає по ток-шоу і знову бреше. Якщо вірити пану Тягнибоку, можна подумати, що це бійці Нацгвардії кинули гранату в мітингувальників, а не навпаки.

Дешевий популізм, який дозволяє набрати бали напередодні виборів – надто сильна спокуса, проти якої важко встояти. Новий губернатор Одеської області, на якого вся країна покладала великі надії, теж не встояв. Прагнучи набрати рейтинг для свого потенційного політичного проекту, Михаїл Саакашвілі утворює хаос, звинувачуючи у відсутності результатів своєї роботи кого завгодно, тільки не себе.

Країна нажахана подіями під парламентом. Але нашим багатьом політикам байдуже, головне – уникнути відповідальності. А ще краще – повісити її тяжким ярмом на когось іншого.

Кажуть, що з боку видно краще. Мабуть, тому для директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард реформи, проведені Урядом, є очевидними. Принаймні минулої неділі, виступаючи на спільній з Петром Порошенком прес-конференції, пані Лагард оцінила темп реформ в Україні. «Це дійсно унікально», - наголосила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду. Слова Лагард означають, що реформи у країні йдуть, базові трансформації, які змінюють обличчя сучасної України, починаючи від нової поліції і закінчуючи новими можливостями місцевих громад керувати власним життям.

Назар Савчук