Про підсумки шостої хвилі мобілізації та про організацію призову громадян Петрівського району на строкову військову службу до Збройних Сил України розповідає тимчасово виконуючий обов’язки Петрівського районного військового комісара, майор Олександр Братченко.

- Сьогодні вже ні для кого не секрет, що в Петровому знову створюється районний військовий комісаріат. Ще донедавна він був об’єднаний з Олександрійським районним військовим комісаріатом, після того, як у 2005 році відповідним рішенням Міністра оборони, начальника Генерального штабу та Президента України значно скоротилася кількість військових комісаріатів по всій країні.

Як показали події останніх років, такий крок виявився поспішним і непродуманим, тож тепер в Петровому знову створюється військовий комісаріат, а мене призначено тимчасово виконуючим обов’язки військового комісара.

Маю зазначити, що ситуація в Петрівському районі в плані мобілізаційної роботи, в порівнянні з м. Олександрією та Олександрійським районом, виглядає досить непогано: за підсумками останньої хвилі мобілізації 35% від поставленого завдання виконав саме Петрівський район. Якщо взяти у відсотковому виразі окремо по районах, то на Петрівщині мобілізаційне завдання виконане на 98 відсотків, тоді як середньо-обласна цифра становить лише 71 відсоток. Тож я вдячний усім свідомим і відповідальним мешканцям Петрівщини, вдячний місцевим органам влади, які надавали допомогу в проведенні цієї роботи. Окремо хочу виділити такі сільські ради, як Водянська, Луганська, Червонокостянтинівська, Петрівська сільська та Ганнівська, які в повному обсязі виконали планові показники призову. Їм також щира вдячність за те, що розуміють важливість поставлених державою завдань.

Отож створення військового комісаріату – це вже справа найближчого майбутнього, ми плануємо, що він у нас з’явиться вже до 30 вересня, а з 1-го жовтня розпочнеться призов на строкову військову службу згідно з Законом про загальний військовий обов’язок та відповідно до Указу Президента України. Призовна кампанія триватиме з 1-го жовтня по 30 листопада. На даний час проходить медична комісія призовників. Тут мав би звернути увагу на таку проблему: часом деякі призовники, не з’являючись на призовний пункт, потім розказують, що не отримували повістки. Однак в Законі про загальний військовий обов’язок чітко сказано, що після оголошення чергового призову всі призовники, які йому підлягають, зобов’язані з’явитися до військового комісаріату не пізніше як за десять днів з дня початку призову, якщо й не отримали повістки на руки. Тобто з 1-го по 10-е жовтня. В іншому разі до них застосовуватимуться адміністративні заходи: на перший раз - це штраф у розмірі понад 200 гривень, за другим разом – вже близько 500 гривень, а наступним важелем впливу може стати й притягнення до кримінальної відповідальності. Отож жартувати із законом нікому не раджу. Як правило, ми призиваємо на строкову службу молодих людей у віці від 20 до 27 років, хоча Законом передбачається настання призовного віку з 18-ти. Та все ж 18-літнім ми даємо відстрочку до 20 років, тобто до віку, коли вони уже більше змужніють, а значить легше зможуть пристосовуватися до складнощів військової служби. Причому ця відстрочка стосується осіб, визнаних медкомісією придатними до військової служби. Якщо ж особа не придатна до військової служби, вона просто списується на облік військовозобов’язаних. І ще одна важлива інформація: особи, призвані на строкову військову службу, не проходитимуть її на території Донецької та Луганської областей, тобто в зоні АТО. Як правило, призовники-строковики проходять військову службу в лавах Збройних Сил України та Національної Гвардії України у великих містах, зокрема наші призовники, які були призвані цієї весни, проходять службу в Києві, Львові та Дніпропетровську. Ще з нововведень, про які маємо сказати – знову збільшилися терміни проходження військової служби – до півтора року строковиків з середньою освітою та до 12 місяців тим, хто має вищу освіту.