Спекотне літо за вікном змінює тепла, сонячна, чарівна осінь. Проте і зараз час від часу чути сирену пожежного автомобіля, який поспішає комусь на допомогу. От ми й вирішили поспілкуватися  з начальником Петрівського районного сектора Управління ДСНС України у Кіровоградській області, підполковником служби цивільного захисту В.В. Малютою щодо обстановки в районі стосовно пожежної та техногенної безпеки.

- Володимире Васильовичу, скажіть - чи справді з настанням осені у рятувальників стало менше роботи?

- Звичайно, найбільш пожежонебезпечний період припадає на другу половину літа - початок осені. Цього року, фактично, весь серпень та й початок вересня майже не було дощів, а тому найменша іскринка може призвести до великого лиха.

- Чи були цього року пожежі в лісових масивах чи природних екосистемах?

- На щастя - ні. Проте нами, спільно з Петрівським лісництвом, органами місцевого самоврядування проводиться постійно профілактична робота, направлена на недопущення таких пожеж. І принагідно хотів би ще раз звернутись до всіх мешканців та гостей району дотримуватись правил пожежної безпеки як на відпочинку, так і у побуті: не розводьте багаття поблизу дерев, кущів, обов’язково обкопайте місце багаття, адже від нього може загорітись суха трава довкола, ні в якому разі не залишайте розведене багаття без нагляду, після закінчення відпочинку засипте вогонь землею, полийте водою і переконайтесь в тому, що воно самовільно не розгориться після того, як ви пішли.

- Чи часто довелося виїзжати цього року на гасіння пожеж?

- З початку року на території району виникло 12 пожеж. На щастя, на відміну від минулого року, фактів загибелі людей на пожежах не було. Найбільше пожеж виникло на території Чечеліївської сільської ради – 4, Петрівської селищної, Ганнівської та Богданівської сільських рад – по 2.

- Які ще небезпеки природного та техногенного характеру можуть загрожувати життю та здоров’ю мешканців району?

- Насправді їх дуже багато. Взяти хоча б водойми нашого району. Річки, ставки, озера не лише мають асоціюватись у наших земляків з відпочинком та приємною прохолодою чи місцем для вдалої риболовлі. Це і велике джерело небезпеки. Тому, дорогі відпочивальники та риболови, дотримуйтесь безпеки на воді, адже не лише дорога не вибачає помилок, а й вода.

Ну якщо  купальний сезон майже закінчився, то розпочинається не менш небезпечний грибний сезон. Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Дорогі грибники, ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
«Усі їстівні гриби мають приємний смак».
«Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний».
«Усі гриби в молодому віці їстівні».
«Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
«Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
«Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
«Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
«Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійливо раджу: не збирайте та не їжте зібрані гриби зовсім. Без грибів можна прожити.

Окрім цього традиційно небезпечними є вибухонебезпечні предмети, яких ще дуже багато залишилося в нашій землі і час від часу вони дають про себе знати. Під час осінньо-польових робіт збільшується небезпека знаходження таких вибухонебезпечних предметів. Тож потрібно знати, що робити в таких випадках:
* при виявленні невідомого предмета – не чіпайте його;
* не кидайте в такий предмет каміння, не бийте їх різними речами ;
* помітьте місцезнаходження такого предмета будь-яким чином: палицею, клаптиком  паперу, тощо;
* про виявлення невідомого предмета повідомте в місцеві органи самоврядування, міліцію або службу порятунку «101».

Насамкінець хочу нагадати народну мудрість: «З вогнем не жартуй, воді не вір, із вітром не дружи». Будьте пильні, адже від цього може залежати ваше життя і життя оточуючих! А у випадку небезпеки - негайно телефонуйте за номером «101».

- Дякуємо за розмову, Володимире Васильовичу. Я сподіваюсь, наші читачі проаналізують сказане Вами, адже лихо легше попередити, ніж усувати його наслідки. І принагідно хотів би привітати Вас і всіх рятувальників району з професійним святом – Днем рятівника, яке традиційно відзначається в Україні 17 вересня! Наснаги вам, здоров’я і «сухих рукавів».

Спілкувався Анатолій Рябоконь