з вітальним словом до освітянської громади звертаються керівники району Світлана Тилик та Сергій ЗавалійУ районі відбулася традиційна серпнева конференція педагогічних працівників

Певне, найголовнішою і найпомітнішою подією минулого тижня стала районна конференція педагогічних працівників, що відбулася в Луганському сільському Будинку культури й, фактично, знаменувала собою початок нового навчального року.

Власне, на діловий продуктивний лад учасників конференції налаштувала вже сама дорога до Луганки, адже якість дорожнього покриття змусила кожного бути  внутрішньо мобілізованим, розігнавши зовсім не притаманні такій відповідальній події дрімоту та розслабленість. Щоправда, не усім вдалося легко і просто здолати цей бар’єр, принаймні без матеріальних втрат і пригод на вибоїнах не змогли добратися педагоги з Водянського НВК та ще якийсь педколектив, що вирушив у дорогу на темно-синій «газельці».

Принагідно пригадалося, з якою помпезністю трохи більше  десяти років тому відкривали цю – тоді ще лише новозбудовану дорогу: ми, представники засобів масової інформації, впродовж кількох місяців поспіль в піднесених тонах анонсували її, як непересічну для району подію, згадуючи, між іншим, що на її будівництво було виділено з державного бюджету 25 мільйонів гривень (за тодішнім курсом – це близько 5 мільйонів доларів!), на офіційну церемонію відкриття дороги були організовано залучені представники бюджетних установ, а отже, в першу чергу, ті ж самі педагогічні працівники, урочисто різалися символічні стрічки та проголошувалися гучні промови...


Сьогодні бачимо, що дорога виявилася відверто «показушною», чимось на кшталт «потьомкінських сіл». Більш-менш добросовісно шляховики з усієї дистанції шляху зробили хіба що кілометр-два безпосередньо перед Червонокостянтинівкою, усе ж решта – відвертий брак, халтура, адже зараз по ній стало пересуватися ще важче, аніж тоді, коли вона була просто грунтівкою, посипаною жорствою.

Та зрештою, хоч і не без пригод, усі учасники конференції таки добралися до місця призначення, а викладачі історії та суспільствознавства отримали зайвий методичний аргумент для того, аби пояснювати старшокласникам у відповідних розділах новітньої історії України, як саме знекровлювалася і розкрадалася країна, і що  зумовило такий відверто незавидний її сьогоднішній стан і місце серед інших європейських країн.

 колеги стоячи вітали вручення Грамоти учасника АТО Ігоря Позивая його мамі - Ользі АндріївніНатомість сама конференція залишила по собі виключно приємні, позитивні враження, зокрема й тому, що суворий діловий академізм заходу було вдало доповнено веселими жартівливими вкрапленнями до сценарію, а педагогічні працівники з високої трибуни отримали нагоду не лише поділитися власним досвідом, розповісти про свої здобутки і надбання, але в цілком доброзичливому, дружньому колі, як мовиться, «по-сімейному», поговорити про наболіле, про те, що сьогодні турбує і непокоїть педагогів, що стоїть на заваді самореалізації творчо працюючих учителів.

Розпочалася ж конференція, в роботі якої у якості почесних гостей взяли участь голови районної державної адміністрації Сергій Завалій та районної ради Світлана Тилик, а також профільний заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, з перегляду відеофільму «Учителем школа стоїть» («Учитель – витвір і скарб від творця»).

У ньому в цікавій документально-публіцистичній формі автори розповіли, чим живе сьогодні освітянська галузь району, які завдання і перспективи стоять перед нею вже в найближчому майбутньому, згадали також про проблеми і досягнення, про кращих творчо працюючих колег та їх талановитих і обдарованих вихованців.

виступ заступника директора Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Руслани Пустовойтенко нікого не залишив байдужим.І, певне, найяскравішим і найвеселішим цього дня виявилася церемонія представлення учительському загалу молодих колег, таких цього року до славної сім’ї педагогів Петрівщини влилося семеро: вчитель зарубіжної літератури Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів Тетяна М’ясковська, вчитель трудового навчання Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Максим Варфоломєєв, вчитель початкових класів Водянського НВК Антоніна Бєлик, вчитель початкових класів Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів Микола Стець, вчитель англійської мови в початкових класах Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів Марина Лут, вчитель фізичної культури Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів Євген Ткаченко та практичний психолог Петрвської ЗШ І-ІІІ ступенів Марина Могильна.

Після процедури «удосконалення» ідеальних учителів – «гомо-педагогікус» новобранців передали в надійні руки «Святих Людмили Балахівської, Лариси Водянської, Валентини Володимирівської, Ольги Ганнівської, Лариси Новостародубської та Лідії Петрівської» Святі Павло та Петро, а також Начальник Небесної Канцелярії (з їх ролями блискуче впоралися педагоги Петрівського НВК Ніна Ваніна, Світлана Калінчук та Олена Рябова).

А далі свято перейшло вже до своєї серйозно-урочистої фази: слово для привітання молодих учителів з початком їх професійного шляху, а також усіх присутніх у залі освітян надали головам райдержадміністрації Сергію Завалію та районної ради Світлані Тилик. Їх вітальні промови виявилися особливо теплими і зворушливими, можливо, й тому, що кожен з них також має безпосередню причетність до освітянської галузі – обоє за-кінчили педагогічні вузи, а Світлана Олександрівна, крім того ж, має у своїй біографії й практичний досвід роботи на педагогічній ниві, тож знає не з чиїхось уст, якою складною, відповідальною і напруженою є праця педагога.

Натомість Сергій Володимирович скористався нагодою, щоб згадати теплим словом свою першу вчительку, якій він значною мірою завдячує власним становленням, як особистості, а відтак намагається кожного разу, як тільки випадає нагода побувати в рідному селищі, відвідати її, поспілкуватися, поділитися власними успіхами та невдачами.

Теплі слова привітань керівники району підкріпили приємною церемонією вручення квітів та конвертів з матеріальною допомогою кожному молодому спеціалісту.

Безпосередньо пленарна частина конференції розпочалася з викладу інформації щодо основних положень доповіді начальника відділу освіти райдержадміністрації Григорія Москальця «Про підсумки розвитку дошкільної, загально середньої та позашкільної освіти у 2014/2015 році та пріоритетні завдання розвитку освітньої галузі на 2015/2016 рік».

чудове поповнення славної родини освітян Петрівщини

Григорій Москалець побіжно торкнувся питання здобутків і досягнень освітян району, водночас висловивши вдячність тим своїм колегам, завдяки наполегливій і творчій праці яких освітянська галузь Петрівщини впродовж уже багатьох років за рейтинговими показниками перебуває на провідних позиціях в області. Втім, більше все ж зосередив увагу на проблемних питаннях, які ще належить розв’язати. Серед таких, зокрема, було названо необхідність подальшого удосконалення системи роботи з обдарованими учнями, передусім у сільських школах, формування внутрішньої мотивації школярів до оволодіння знаннями, відродження практики патріотичного виховання молоді, тепер уже на принципово нових – демократичних засадах та ряд інших проблем, кожна з яких сама по собі може вважатися першочерговою та невідкладною.

Цікавими і конструктивними були тематичні виступи педагогів, котрі взяли участь в обговоренні доповіді очільника районної освіти. Зокрема, директор Петрівського НВК Алла Вєтрова у своєму виступі «На  порядку денному – якісна освіта» висвітлила роботу підпорядкованого їй закладу з надання якісних освітніх послуг та проблеми підготовки випускників до проходження ЗНО, а також внесла ряд пропозицій, завдяки яким можна було б удосконалити не лише процедуру підготовки учнів до успішного виконання  тестів ЗНО, але й стимулювати їх до творчого мислення, завдяки чому випускники шкіл району могли б отримувати додаткові бали при вступі до вузів, успішно конкуруючи з випускниками найсильніших загальноосвітніх закладів країни.

Про досвід підпорядкованих навчальних закладів у питаннях доступності та якості освіти та створення належних умов для забезпечення рівного доступу до якісної освіти говорили завідуюча Луганським дошкільним навчальним закладом Юлія Дудук та директор Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Валерій Янишин. Але найбільше емоцій у залі і схвальних оплесків викликав живий, неординарний виступ заступника директора Новостародуської ЗШ І-ІІІ ступенів Руслани Пустовойтенко, яка вказала на інерційність освітянської системи, котра начебто й проголошує потребу розвивати творчого й самодостатнього вчителя, але, водночас, досі стримує його дії десятками, якщо не сотнями, несуттєвих бюрократичних «зачіпок» у вигляді не завжди логічних методичних вказівок, безлічі суто формальних, але обов’язкових до виконання документів та інших чинників, ретельне дотримання яких просто не залишає вчителеві часу на самоосвіту чи інші форми самовдосконалення. Власне, ніхто з педагогів-практиків не зміг спростувати висловлене Русланою Миронівною, адже справді останнім часом про обтяженість учителів канцеляристськими функціями вже неодноразово говорилося на різних рівнях, зокрема це вже визнається й на рівні профільного Міністерства.

Далі до виступу запросили представницю іншої сторони навчально-виховного процесу – ученицю Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів Руслану Демиденко, яка, водночас, є головою комісії з питань інформації в районному парламенті дітей. Руслана ознайомила учасників конференції з особливостями учнівського самоврядування на прикладі власної школи, розповіла про можливості, які відкриваються перед школярами в ході їх залучення до практичної громадської діяльності.

Підводячи підсумок пленарної частини конференції, Григорій Москалець подякував колегам за висловлені пропозиції, пообіцявши обов’язково врахувати їх в подальшій роботі, після чого рекомендації конференції були проголосовані за основу і в цілому (зі змінами та доповненнями).

І, вже традиційно, одним з найприємніших моментів серпневої конференції стала процедура нагородження кращих педагогічних рацівників. Цього року Почесними грамотами департаменту освіти і науки облдержадміністрації та грошовими преміями були відзначені директор комунального закладу «Петрівський НВК «загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів – гімназія» Алла Вєтрова, учитель математики цього ж закладу Алла Мішура, керівник гуртка районного Центру дитячої та юнацької творчості Тетяна Сарданова та інструктор з фізкультури Петрівського ДНЗ №1 «Рудана» Наталія Швець. Грамотою департаменту освіти і науки облдержадміністрації нагороджено вихователя Петрівського ДНЗ № 2 «Сонечко» Тетяну Бабенко, Подякою цього ж департаменту – вчителя початкових класів Петрівської ЗШ І ступеня Валентину Копійку, вчителя української мови і літератури Петрівського НВК Любов Литвинову, директора Балахівської ЗШ І-ІІІ ступеня Людмилу Кудрик.

Здається, найтеплішою і найзворушливішою цього дня стала церемонія нагородження Грамотою Петрівської районної ради та райдержадміністрації учасника антитерористичної операції Ігоря Дмитровича Позивая. Отримати нагороду за сина запросили його маму – Ольгу Позивай, а учасники конференції підвелися і стоячи аплодували мужності та героїзму свого молодого колеги під звуки пісні «Воїни світла», яка, як відомо, стала одним з неофіційних гімнів сьогоднішніх борців за свободу і незалежність нашої держави.

Ряду педагогів за результатами опитування учасників навчально-виховного процесу та громадської оцінки було присвоєно звання «Вчитель-авторитет» та вручено грошові премії. Зокрема, такої  відзнаки удостоєні вчитель фізики Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Неля Бондарєва, директор Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів Валентина Гаврилова, вчитель математики Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Людмила Глущенко, вчитель географії Петрівського НВК Ірина Глязнуцова, вчитель початкових класів Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст. Інна Дар’єва, педагог-організатор Балахівської ЗШ І-ІІІ ст. Наталія Кабанець, вчитель початкових класів Петрівської ЗШ І ст. Алла Москаленко та вчитель англійської мови Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ст. Оксана Осипова.

Номінацією «Золотий педагогічний фонд Петрівщини» та відповідним посвідченням, з врученням грошової премії, були відзначені вчитель географії та біології Петрівського НВК Ніна Ваніна, вчитель початкових класів Петрівської ЗШ І ст. Людмила Каплун, вчитель англійської мови Балахівської ЗШ І-ІІІ ст. Ольга Мітякова, вчитель початкових класів Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. Тетяна Погоріла, вчитель музики Петрівської ЗШ І-ІІІ ст. Сергій Чорнопольський, кращою в номінації «Педагогічна надія» визнано молодого вчителя української мови та літератури Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст. Ксенію Кузьменко.

Крім того, за сумлінну творчу працю Почесною грамотою відділу освіти райдержадміністрації та грошовою премією нагороджені вчитель початкових класів Богданівської ЗШ І-ІІ ст. Майя Волосянко, керівник гуртка Центру дитячої та юнацької творчості Тетяна Добровольська, вихователь Балахівської школи соціальної реабілітації Світлана Сікірда, вчитель інформатики Петрівського НВК Олеся Царук, Грамотою відділу освіти та грошовою премією – вихователь Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст. Аліна Басараб, вчитель української мови і літератури Балахівської школи соціальної реабілітації Наталія Білик, вчитель початкових класів Балахівської ЗШ І-ІІІ ст. Тетяна Єрмакова, директор Луганської ЗШ І-ІІІ ст. Олена Козловська, заступник директора з навчально-виховної роботи Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст. Юлія Костенко, вчитель англійської мови Луганської ЗШ І-ІІІ ст. Олена Люта, вчитель математики Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Тамара Мосієнко, вчитель математики Петрівського НВК Ніна Семенко, вихователь Петрівського ДНЗ № 2 «Сонечко» Альона Педан, вчитель-логопед Петрівського ДНЗ № 1 «Рудана» Ірина Ситник, вчитель початкових класів Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. Наталія Соколова-Лантушенко та завідувач Володимирівського ДНЗ «Малятко» Раїса Шрам.

За дієву співпрацю з методичним кабінетом, підготовку та проведення методичних заходів Грамотою відділу освіти та грошовою премією нагороджені директор Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст. Ольга Позивай, директор Петрівської ЗШ І-ІІІ ст. Лідія Гнатюк, заступник директора з НВК Петрівської ЗШ І-ІІІ ст. Ніна Шарова, заступник директора з НВР ЧечеліївськоїЗШ І-ІІІ ст. Інна Філіпенко, заступник директора з НВР Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Тетяна Капінус та вчитель початкових класів Луганської ЗШ І-ІІІ ст. Юлія Міщаніна.

За якісне проведення апробації шкільної навчальної літератури Грамотою відділу освіти та грошовою премією нагороджено вчителя початкових класів Петрівської ЗШ І ст. Наталію Андрусенко, вчителя образотворчого мистецтва Петрівського НВК Тетяну Гриву, вчителя початкових класів Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Світлану Демченко, вчителя географії Петрівського НВК Світлану Єрушеву, вихователя Петрівської ЗШ І ст. Ірину Семенко, заступника директора з НВР Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Руслану Пустовойтенко, заступника директора з НВК Петрівської ЗШ І ст. Тетяну Огир та заступника директора з НВК Петрівського НВК Інну Чирву.

І, нарешті, за стабільність у роботі та досягнуті показники навчально-виховної роботи, творчої та громадської діяльності, участь у районних заходах та відповідно до Положень про присвоєння статусу «Кращий загальноосвітній заклад району» та «Кращий дошкільний навчальний заклад району» Дипломами нагороджено комунальний заклад «Петрівський НВК «загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ст.-гімназія», Новостародубську ЗШ І-ІІІ ст. та Луганський ДНЗ «Сонечко».

Слід зазначити, що, окрім нагород, квітів та теплих слів поздоровлень, усі нагороджені також отримали в дарунок чудові пісенні вітання, які їм цього дня дарували Ірина та Дарина Семенки, Дмитро Суліма, Ірина Іщенко, Юлія Шевченко, Лілія Чорнопольська, Галина Петриченко, Юлія Рева та Вадим Блоха, ведучими ж заходу були Дмитро Суліма та Альона Жигунова.

Володимир Кіфенко.

На знімках: з вітальним словом до освітянської громади звертаються керівники району Світлана Тилик та Сергій Завалій; чудове поповнення славної родини освітян Петрівщини; колеги стоячи вітали вручення Грамоти учасника АТО Ігоря Позивая його мамі - Ользі Андріївні; виступ заступника директора Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Руслани Пустовойтенко нікого не залишив байдужим.