Болгарський перець консервований

5 кг болгарського червоного перцю, 250 г столового 6% оцту, 125 г олії, 1.5 ст.л. цукру, 1.5 ст.л. меду, 1.5 ст.л. солі, лавровий лист, перець горошком, часник, селера.

Спосіб приготування

Перець промити і акуратно видалити серцевину з насінням так, щоб перець при цьому залишився цілим. Потім порціями скласти його в казанок і обсмажити з усіх боків.

В окремий посуд залити всі інгредієнти для маринаду і довести до кипіння.

На дно банки покласти гілочку селери і пару зубчиків часнику, потім скласти обсмажений перець, і залити гарячим маринадом і закатати банки. Укутати ковдрою і залишити до повного охолодження. 

Баклажани на зиму

Відібрати невеличкі баклажани, спекти їх у духовці, зняти шкірку. Приготувати банки, обробивши їх парою чи прогрівши у духовці. На дно покласти 1 солодку перчину, 1 помідор (їх теж запекти у духовці разом із баклажанами), зверху баклажани. На літрову банку треба 1,5 чайної ложки солі, 2 чайні ложки цукру, 2-3 столові ложки оцту. Накрити металевими кришками і пастеризувати 40 хвилин. Із 1 кг свіжих баклажанів виходить 2 літрові банки.

2-й спосіб

Інгредієнти:

3 кг дрібних баклажанів,

4-5 стручків гіркого перцю,

1 ст. товченого часнику,

1 ст. оцту,

1 ст. рослинного масла (для смаження).

Приготування:

Баклажани (бажано, однакового розміру) наріжте кружальцями завтовшки 5 мм, посоліть. Потім покладіть на 30 хвилин у друшляк або сито, щоб зійшла гіркота. Перець натріть на дрібній тертці, часник потовчіть в ступці або пропустіть через часникодавку.

Баклажани обсмажте з двох боків до рум’яної скоринки. Гарячими вмокніть в кашку з суміші часнику, гіркого перцю і оцту, щільно укладіть в півлітрові банки, щоразу зливаючи масло зі сковороди в банку. Закатайте без пастеризації.

Кружечки консервованих баклажанів добре використовувати при виготовленні маленьких гострих бутербродів, які зверху можна посипати дрібно нарізаною зеленню.