Перемогу здобуто, але проходження до наступного кола залишається під питанням

Перемогою з рахунком 2:1 розпочали свій виступ в Кубку України серед аматорів футболісти «Інгульця-2». Нагадаємо, що на цьому етапі жереб звів нашу команду з дублерами першолігівського «Черкаського Дніпра» - командою «Зоря - Черкаський Дніпро-2».

Звітна зустріч залишила по собі неоднозначні враження. Тож спочатку про приємне: незважаючи на те, що «Черкаський Дніпро» змагається в турнірі на ранг сильнішому, ніж «Інгулець», до того ж і перебуває там поки що у верхній частині турнірної таблиці, наші резервісти показали, що абсолютно не поступаються гостям ні за класом, ні за рівнем організації гри. Більше того – перші 10-12 хвилин матчу гості не могли навіть перетнути центральної лінії поля, а якби здійснювався електронний облік статистики володіння м’ячем, то, очевидно, він становив би не менше як 75-80 відсотків на користь нашої команди. Далі гра вже дещо вирівнялася, але все одно впродовж усіх 90 хвилин поєдинку й ігрова, і територіальна перевага залишалася на боці футболістів «Інгульця».

А тепер про те, що зіпсувало враження від гри – про якість арбітражу. Не можна сказати, що дії суддівської бригади були непрофесійними, однак рішення головного арбітра в полі, киянина В.Дороша відверто розчарували своєю упередженістю та однобокістю. І, певне, звинувачувати самого лише арбітра в даній ситуації складно, адже за умови, коли власником «Черкаського Дніпра» є нині чинний віце-президент Федерації футболу України Володимир Лашкул, який, окрім іншого, може мати й безпосередній вплив на процедуру призначення арбітрів, маємо відвертий конфлікт інтересів Тож не беруся стверджувати, як в цій ситуації повів би себе будь-який інший арбітр. Швидше за усе – так само. Саме тому члени делегації гостей могли дозволити собі з лави запасних зневажливо супроводжувати нецензурною лайкою будь-які дії арбітра, якщо він, на їх думку, не досить інтенсивно «допомагав» черкащанам вирівняти гру, не боячись при цьому вилучення за межі ігрової зони. Та й арбітр боявся помилитися лише в один бік, тож усі ігрові зіткнення трактував виключно на користь гостей. І хай на остаточний результат гри це вплинуло не так сильно, як, очевидно, розраховували гості, однак рахунок 1:2 перед грою-відповіддю вони мають вважати для себе цілком прийнятним, особливо враховуючи, що на Черкащині якість арбітражу навряд чи суттєво відрізнятиметься від тієї, яку ми побачили на стадіоні «Інгулець». Певний докір в не надто переконливому для нас результаті, очевидно, маємо висловити і тренерам нашої команди, які просто психологічно не налаштували хлопців, що суддівство може бути саме таким, а не інакшим. Тож просто досадно було спостерігати, коли збиті не надто церемонними захисниками «Зорі» гравці атаки «Інгульця» з надією підводили очі до арбітра, просто не розуміючи, що цього дня арбітр і надалі таких порушень «не помічатиме». Разом з тим перевага в технічній і тактичній підготовці нашої команди дала б їм змогу більш упевнено перемагати й не йдучи на індивідуальні обіграші чи силову боротьбу, а використовуючи лише тактику швидкого пасу і стрімкого відриву в розріз між захисниками. Дивно, що наш тренерський штаб не націлив своїх підопічних на таку манеру ведення гри, здається, в цьому випадку підсумок першого матчу міг би бути для нас більш заспокійливим.

І все ж, навіть за таких обставин перемога, здобута завдяки голам Давида Акопяна та Михайла Денисова, залишає нам непогані шанси для продовження виступів у наступному колі. Головне, щоб тренери врахували усі не лише футбольні, а й навколофутбольні чинники, і тоді навіть суддівське свавілля не спроможне буде завадити здобути путівку до наступного етапу команді, яка на сьогодні є об’єктивно сильнішою за усіма показниками. Що це за команда – гадаю, сотні уболівальників, які минулої середи прийшли повболівати за красиву гру на стадіон «Інгулець», можуть зробити висновки самі.

Уже найближчої неділі «Інгулець-2» зіграє досить складну і принципову виїзну гру першості області в Головківці з місцевою однойменною командою, а наступної середи в матчі-відповіді в Білозір’ї визначиться команда – учасник наступного кола Кубку України серед аматорів.

А вже сьогодні, на момент виходу цього номера з друку, ми маємо стати свідками мега-події: першої в історії району гри 1/16 Кубку України з футболу між командами ФК «Інгулець» - ФК «Волинь» (м. Луцьк).

Про перебіг цього історичного поєдинку ми розповімо  у наступному номері районки.

Володимир Кіфенко.