Інтерв’ю напередодні свята

Сергій ЗавалійВже майже півроку на посаді голови Петрівської РДА перебуває С.Завалій. В щоденному щільному графіку керівника району знайшовся час для інтерв’ю напередодні головного свята держави – Дня Незалежності та Дня Державного Прапора України.

Сьогодні наших співвітчизників хвилюють події на Сході України та безліч інших проблем, з яких складається повсякденне життя. Зокрема, мешканців району турбують соціальні питання, рівень заробітної плати, підготовка соціальної інфраструктури до роботи взимку, бездоріжжя, адміністративна реформа та безліч інших клопотів. Всі ці проблеми, так чи інакше, в полі зору і в межах впливу голови райдержадміністрації та його команди, тож про це наша розмова з Сергієм Володимировичем.

- Сергію Володимировичу, що спонукало Вас змінити успішну кар’єру в бізнесі на посаду державного службовця?

- Країна зараз переживає не найкращі часи. Ситуація в державі - і політична, і військова, і економічна дуже складна. І тому стати корисним нашій країні, нашій  області й нашому району, зокрема, мені хотілося б саме зараз. Що маю на увазі? Це і допомога волонтерам, і допомога нашим бійцям, конкретні добрі справи, які покращать життя людей. Всі ці речі, ці чинники спонукали мене змінити місце роботи.

- Олександрійський і Петрівський райони – сусіди. Що Ви до свого призначення знали про Петрівський район, чи бували тут?

До свого призначення я не раз бував на Петрівщині. Про те, як тут живуть люди, знав не з розповідей, а з особистого спілкування. Добре знаю і здобутки, і проблеми.

- Компаніївський район, де Ви народилися, і Петрівський, в якому працюєте,– проводячи паралелі між ними, які асоціації виникають?

- Я дякую Вам за запитання. Дійсно, народився і виріс я на Компаніівщині. Це невеликий район, такий, як і Петрівський, з чудовою природою, мальовничими краєвидами та річкою Сугоклеєю. Ці райони, як і Олександрійський район, де я довгий період працював, славні, крім природних ландшафтів, працьовитими, гарними людьми, тому є близькими і зрозумілими мені.

- От Ви з Компаніївки, як відомо, з Компаніївки й нещодавно призначений директор національного антикорупційного бюро Артем Ситник. Майже водночас, з різницею в кілька років Ви закінчили школу й вступили до Харківського вузу?

- Я навчався в Харківському державному педагогічному університеті імені Г.Сковороди на юридичному факультеті. Ми, звичайно, з Артемом товаришували в шкільні роки та під час студенства, адже він теж навчався у м. Харкові, але у юридичній академіїї. Я вважаю, що це дуже добре, коли на такі високі державні посади призначають молодих, добре освічених людей, які хочуть змін на краще в країні і знають, як це зробити.

- Сергію Володимировичу, чи були у Вашому дитинстві, юності захоплення, які збереглися і зараз?

Захоплення завжди були, є і будуть! (посміхається – прим.авт.) Але, на жаль, реалізовувати їх часу немає. В дитинстві захоплювався риболовлею, на першому місці, звичайно, був спорт - любив грати у футбол, баскетбол. Зараз, якщо з’являється якийсь вільний час, присвячую його сім’ї. Поганяти в дворі м’яча з сином – це те, що можу зробити зараз, і те, що надихає.

- Дякуємо за відверті відповіді на дещо особисті запитання, завдяки відповідям на які  наші читачі трохи більше знатимуть про людину, що очолює район. Отже, продовжуємо. Знаючи добре район, його проблемні питання, що Ви ставите в пріоритети своєї роботи?

- Є пріоритети, є завдання, а ще є повсякденні питання, які диктує життя. Першим пріоритетом вважаю  питання, пов’язані з оборонездатністю нашої країни. Це також питання, пов’язані з допомогою учасникам війни на Сході. Тобто тісна взаємодія, дієва допомога волонтерам. Саме тому першу офіційну зустріч після свого призначення я провів з головою волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» Аллою Павлівною Горністовою. Ми познайомилися, окреслили ті питання, якими повинні займатися. Пізніше я побував у волонтерському центрі, де більш детально ознайомився з роботою волонтерів, зараз постійно підтримую з ними  зв’язок та надаємо конкретну допомогу.

Особливу увагу приділяємо демобілізованим воїнам АТО та їхнім сім’ям. Часто зустрічаюся з ними, тож багатьох знаю особисто. Цього літа ми успішно почали застосовувати практику проведення «круглих столів», де збираємося, щоб надати роз’яснення, вирішити ті чи інші проблемні питання або почути важливу інформацію.

Займаємося організацією оздоровлення учасників АТО разом із сім’ями: дехто вже встиг побувати на Закарпатті та в інших, не менш чудових куточках країни. Будемо продовжувати.

Однією з моїх ініціатив є відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання учасникам АТО, на що будуть передбачені кошти у відповідній районній програмі, що буде прийнята на найближчій сесії районної ради.

Також відповідаючи на питання про пріоритети, хотів би додати, що переді мною, як керівником райдержадміністрації, стоять питання виконання бюджетів, їх наповнення, виконання програми соціально-економічного розвитку, питання, пов’язані із субсидіями, підвищенням рівня середньої заробітної плати тощо.

- Наш Петрівський район – сільськогосподарський. У цьому році сільгосппідприємства зібрали непоганий урожай, також будемо з хлібом, відтак постає питання: чи отримують працівники аграрного сектору гідну зарплату?

- Хочу сказати, що я провів особисто не одну зустріч з керівниками сільськогосподарських підприємств. При спілкуванні доносив їм свою позицію і пояснював, що рівень заробітної плати – це ті доходи, які будуть отримувати працівники підприємства, це і питання збільшення і наповнення бюджету, це ті кошти, які будуть направлені на розвиток – ремонт дитсадків, шкіл, ФАПів, ремонт доріг, освітлення тощо. Розуміння важливості цього питання у керівників сільгосппідприємств є. Якщо подивитися динаміку, то станом на початок квітня, на жаль, в Петрівському районі в галузі сільського господарства середній розмір заробітної плати був нижчий від середнього рівня по області і становив 2020 грн. Тому ми розпочали цю роботу, вона триває і зараз. На даний момент уже маємо показник 3100 грн. Я вважаю, що це значний прогрес і, користуючись нагодою, хочу подякувати тим керівникам сільгосппідприємств, котрі підвищили рівень заробітної плати  і зараз гідно оплачують роботу своїх працівників.

Однак неправильно вважати Петрівщину суто хліборобським краєм. Петрівський район – унікальний на Кіровоградщині. Тут на одній території поєднується потужне сільгоспвиробництво і не менш вагоме видобувне підприємство – кар’єри 3,4 ПАТ ЦГЗК.

На останньому я ще не встиг побувати, але при нагоді обов’язково познайомлюся з його роботою. Петрівські кар’єри не тільки дають роботу і достаток багатьом петрівчанам, а й постійно допомагають району. Як відомо, завдяки співпраці з ТОВ «МЕТІНВЕСТ ХОЛДІНГ» Петрівський район має змогу брати участь у конкурсах соціальних проектів. Як результат такої участі – отримання грантів, залучення сільгоспвиробників, громадськості, клопітка робота, наслідком якої стали і оновлений парк відпочинку, і набережна. Зараз спільно з головою районної ради Світланою Тилик втілюємо в життя нові проекти – облаштування скверу ветеранів, розчистку річки Інгулець та ремонт терапевтичного відділення Петрівської ЦРЛ. Сільськогосподарські підприємства підтримують соціальну сферу на селі та реалізують масштабні проекти, такі як відбудова стадіону «Інгулець» тощо.

Я вважаю, що співпраця і взаємна довіра – це сучасна, цивілізована форма співіснування влади і бізнесу в нашій країні, це те, до чого нам потрібно щоденно рухатися, аби робити наш край кращим.

- Ну і, звичайно, тепер переходимо до наступного блоку питань – це розвиток територій. Ви особисто побували на території кожної сільської, селищної ради,  познайомились з їх інфраструктурою та визначили, які питання потребують вирішення. Що вже зроблено з програми енергоефективності цих територій, заходження туди інвестицій в рамках виконання ПРООНівських програм, які дають можливість акумулювати кошти з різних джерел, та що ще буде зроблено найближчим часом?

- Якщо мова зайшла про інвестиції, то сьогодні зранку, перед нашим спілкуванням, ми зустрічалися з керівництвом товариства «ВЕСТСОЛАР», які планують будівництво сонячної електростанції на території Балахівської селищної ради. Ми докладемо всіх зусиль для того, щоб цей проект був реалізований до кінця 2015 року. На даний момент питання, пов’язані з отриманням відповідних дозволів і технічних умов, оформлення оренди землі вирішені, позитивно вирішуються питання отримання дозволів по розробці проектної документації. Реалізація цього проекту - це нові робочі місця, це податки, які наповнюватимуть бюджет Балахівської селищної ради.

Якщо говорити про ті проекти, які заплановано на цей рік і які, я вважаю, повинні бути реалізованими: багато заходів заплановано виконати по нашій районній лікарні. Це реконструкція даху інфекційного корпусу, яка наразі вже майже завершена, реконструкція водопровідної та каналізаційної систем головного корпусу. Спільними зусиллями із  районною радою, знову ж таки в особі голови районної ради Світлани Олександрівни Тилик, разом з компанією «Метінвест» та завдяки підтримці сільськогосподарських підприємств  району реалізується проект по частковому ремонту приміщень в інфекційному та терапевтичному відділеннях - це заміна вікон, дверей, ремонт палат. Користуючись нагодою, хочу подякувати Світлані Олександрівні, адже приємно визнавати, що є продуктивна взаємодія між районною радою та райдержадміністрацією. Хочу подякувати усім, хто долучився до цього проекту, адже разом ми зробимо цю добру справу.

Маємо багато планів - ремонт покрівлі та стелі в музичній школі, капітальний ремонт адміністративної  будівлі територіального центру.

Є цікава ідея - моя особиста і моїх заступників - і з’явилась вона саме після спілкування з жителями району. Це ремонт спортивного залу в приміщенні колишньої школи № 2 з тим, аби заняттями фізкультурою і спортом могли займатися абсолютно усі бажаючі. Гадаю, реалізація цього задуму піде на користь як дітям, так і дорослим. Це у нас в планах. Серед найближчих завдань, які ми плануємо втілити в життя - реконструкція водопровідної мережі в Петровому по вулиці Леніна, на яку необхідно витратити значні кошти в розмірі 2 мільйони 987 тисяч.

Не знімаємо з порядку денного питання ремонту аварійного мосту в Петровому. Турбує нас і стан доріг, які знаходяться в критичному аварійному стані, і ці роботи необхідно розпочинати вже сьогодні, бо завтра може бути пізно.

Багато проектів буде здійснено по всьому району: це ремонт покрівлі лікарської амбулаторії у Володимирівці, заміна вікон в навчальних закладах району. До речі, вже  другий день триває процедура об’їзду шкіл, щоб бути впевненими щодо їх готовності до початку нового навчального року. У нас заплановані також і реалізація ПРООНівських проектів, про які ви згадали, це і енергоефективні, інноваційні заходи в Чечеліївці, це й енергозберігаючі заходи в Новостародубській школі та в Іскрівській лікарській амбулаторії. Запланована велика кількість проектів по всьому району, бо ми повинні наводити лад всюди. 

- В країні триває складна територіальна реформа, що вже зроблено в цьому напрямку?

- Дійсно питання це складне, але ми всі розуміємо, що воно на часі. На мою думку, об’єднання громад повинно бути добровільним, на першому місці - бажання громад, економічна складова, а на кінцевому етапі - все повинно бути відображено на покращенні рівня життя жителів району. Ми провели не одну зустріч робочої групи, де обговорювались різні моделі, проводились і виїзди на території району, і спілкування з жителями. Було багато різних думок щодо громад. Спочатку оптимальним здавалось утворення трьох територіальних громад: Петрівської, Ганнівської та Новостародубської. Під час обговорень були пропозиції і про одну громаду, і про шість, сім і навіть вісім. Але після роботи, проведеної у районі, на роз-гляд депутатів обласної ради, були подані пропозиції щодо утворення чотирьох громад. Це Петрівська, Новостародубська, Зеленська та Ганнівська територіальні громади.

Зараз, в межах законодавства, в сільських та селищних радах відбувається підготовка до сесій, на яких також приймуть певні рішення, і потім документи подадуть на сесію обласної ради, де приймуть рішення. Тобто ми діємо виважено, в рамках чинного законодавства, притримуючись при цьому принципу добровільності.

- Ми говорили про основні напрямки діяльності, одним із головних напрямків в економіці є бізнес. Як тут у Вас складаються взаємини, чи є взаєморозуміння, чи виділяються кошти на соціальні проекти?

- Однією з перших зустрічей після мого призначення, була зустріч з представниками бізнесу, і я хочу сказати, що влада і бізнес повинні взаємодіяти на основі партнерських відносин, це мій принцип. В рамках знайомства з районом я зустрічаюся з керівниками всіх підприємств, які працюють на його території, і, хочу сказати, що в нашому районі є соціально-відповідальний бізнес. На ті роботи і проекти, про які йшлося раніше, велика левова частка коштів виділяють саме сільськогосподарські підприємства району. Влада повинна бути прозорою, публічною, а з бізнесом повинні бути чіткі правила гри.

- Що б Ви хотіли побажати жителям району з нагоди наближення головного державного свята, яке відбудеться в таких надскладних умовах?

- Напередодні свята, хочу побажати всім жителям району, землякам, добра та щастя в кожен дім, згуртованості, звичайно ж миру і любові, хотілося б, щоб ми усвідомили, що незалежність – це високе поняття і лише спільними зусиллями, ми досягнемо позитивних результатів. Я вірю, що всі випробування укріпили наш дух і нашу надію, Сподіваюся, що ми житимемо в дійсно європейській державі, де кожен матиме роботу і достаток, де діти будуть щасливими і матимуть перспективи у своїй державі вдома, а наші батьки матимуть гідну і забезпечену старість. Щоб жити так, як ми того заслуговуємо і мріємо, в процвітаючий країні, в центрі Європи та всього світу. Хочу побажати всім миру і процвітання.

- Дякуємо Вам і бажаємо сил, наснаги у перетворенні всіх планів, у практичне русло на покращення добробуту жителів нашого району, а в цілому і всієї нашої країни.

- Дякую і вам, хочу додати, що реалізувати всі ці плани ми зможемо тільки разом. Тільки разом ми зможемо здійснити усі задуми і зробити, щоб Петрівщина стала процвітаючою!

Спілкувався наш кор.