Шановні петрівчани та гості нашого району!

Петрівський РС УДСНС України у Кіровоградській області закликає вас дотримуватися елементарних правил відпочинку поблизу водойм!

Досить часто громадяни нехтують елементарними правилами безпеки, що стає причиною трагічних наслідків.

З початку цього року кількість загиблих на водоймах України вже сягає 576 людей, 364 осіб врятовано. Трапилося 2 нещасних випадки і на водоймах району.

Саме тому закликаємо вас під час відпочинку біля водойм дотримуватися елементарних правил безпеки, а також проводити профілактично-роз’яснювальну роботу зі своїми дітьми.

Варто пам’ятати:

- купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання;

- температура води повинна бути не нижче +17 С, в більш холодній - перебувати небезпечно. Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 - 5 хвилин;

- не входьте, не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці;

- не входьте у воду в стані алкогольного сп’яніння;

- якщо немає поблизу обладнаного пляжу, вибирайте безпечне для купання місце з плавним схилом та твердим і чистим дном. У воду заходьте обережно;

- ніколи не пірнайте в незнайомих місцях;

- не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах;

- якщо вас захопило течією, не намагайтеся з цим боротися. Треба плисти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега;

- не панікуйте, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і зробивши сильний ривок вбік, спливти;

- дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках. Вітром або плином їх може віднести дуже далеко від берега;

- купання дітей в жодному  разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати;

- за будь-яких умов не лишайте біля води дітей;

- не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.

Співробітниками Петрівського РС У ДСНС України в області  проводиться значна інформаційно-профілактична робота серед громадськості щодо дотримання безпеки на водоймах району. З початку літнього періоду було проведено 14 рейдів на водойми. Відпочивальникам роздано листівки, проінструктовано щодо правил безпечної поведінки на воді.

Тож, дорогі відпочивальники, пам’ятайте ці нескладні правила, і тоді відпочинок біля водойм залишить у вас лише приємні спогади.

Гриби

Гриби - це дарунок природи, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі власного  гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів;

- неправильне приготування умовно їстівних грибів;

- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застерігаємо: Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

- «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

Не пригощайте в жодному разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: «Усі їстівні гриби мають приємний смак». «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний». «Усі гриби в молодому віці їстівні». «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів». «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби». «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні». «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин». «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Настійливо радимо всім: не збирайте та не їжте грибів зовсім. Без грибів можна прожити.

 Володимир Малюта, начальник Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області