Наближається найбільше свято мисливців — 1-го серпня відбудеться довгоочікуване відкриття полювання на пернату дичину. Вже в котрий раз перевірено і перепровірено рушницю і набої, дещо закуплено для «тормозка». Справжні мисливці з нетерпінням очікують отой час “Ч”, коли з’явиться можливість з рушницею вийти в степ чи на водойму і добути перепілочку, чи качку.

Жене туди мисливця не бажання наживи, а сам процес полювання. Особливо красиве, захоплююче полювання з мисливською собачкою. Ось вона знаходить перепілоньку, стала в стійку в напрямі до того місця, де сидить дичина. Мисливець приготувався до пострілу - і ось тоді собачка піднімає дичину, лунає постріл, і є трофей, який вам підносить чотирилапий друг. А яка краса відкривається перед вашими очима вранішньою порою в степу! Цього не опишеш пером, потрібно побачити самому. Або ж коли ви виходите до степового ставочка чи Інгульця. Вранішня прохолода дає можливість вільно вдихнути на повні груди. Сивий туман залишає по вашому сліду росяну доріжку, де роси - ніби розсипи діамантів. І ось на горизонті з’являється сонце, перші промінчики якого ніби бризнули на вас, посрібливши вранішню росу. Вас зачарує ця краса. Підійшовши до водойми, ви побачите, як випливає сімейка качок. Лунає постріл - і ви тримаєте в руках красеня крижня. Оце і є — справжнє мисливське щастя. Отак до вечора ви ходите полями і долинами, шукаючи голуба чи перепілочку, милуєтеся красою наших степів. Вже зайшло сонечко, вечоріє і ви насилу приносите свої ноги додому. І якщо щось застрелили, то вся сім’я втішається вашим трофеєм, а ви щасливий розповідаєте, як це трапилось. Коли ж відкриття полювання на пернату проводиться колективно, то обов’язково вариться юшка, і за чарчиною пригадуються усі мисливські пригоди чи небилиці. Ці розмови затягуються далеко за північ. Ось таке воно, мисливське щастя.

Це я пишу про справжніх мисливців, які мають необхідну дозвільну документацію для полювання:

сплату членських внесків, відстрілочну картку, лісничу картку, щоб в набоях був відповідний шрот. А в кого з цим проблеми — то він зветься бракон’єром. Не так давно держава до них запровадила великі штрафи: за незаконно добуту гуску — 1500грн., фазана — 2000грн., куріпку - 1000грн., качку і голуба — 800грн., перепела, лиску, кулика — 400грн. Також доведено норми добування на одного мисливця дичини: гусей – 3 гол., качок – 5 гол., лисок - 6гол., голубів, куликів - 10 гол., перепелів – 15 гол., куріпок, фазана (по ліцензії) - 3гол. Справжній мисливець ніколи не порушить правил полювання і не дозволить нікому їх порушувати, буде берегти природу, не залишить не погашеним багаття. Ми знаємо, якої шкоди може принести вогонь, знищуючи на своєму шляху флору і фауну степу. Мені доводилося бачити спалених зайчиків і перепілок. Звертаємо увагу фермерів і керівників сільгоспгосподарств на заборону спалення стерні. Правилами пожежної безпеки ст. 12 Закону України “Про охорону навколишнього середовища” це тягне за собою адміністративну відповідальність — штраф від 10 до 20 мінімальних доходів. Тобто від 5100 грн. до 8500 грн., або позбавлення волі від 2 до 5 років (час.1ст.245 КК України). Відповідальні - орендарі, чи керівники с/г виробництв. Єгері мають право на складання протоколів порушення.

Тож зі святом вас — мисливці.  Ні пуху, ні пера!

В. Паладько, голова президії Петрівського УТМР.