Американський білий метелик багатоїдний карантинний шкідник. Пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найулюбленішими культурами є шовковиця, клен американський, бузина, волоський горіх, хміль, вишня, слива, яблуня, айва та інші плодові культури.

Американський білий метелик - білосніжний, із шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовто-коричневими цяточками на крилах. 

Метелик розвивається у двох генераціях. Літ метеликів другого покоління починається у другій половині липня.

На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють. Винищувальні методи: 2–3-кратна обробка гусені 1–2-х поколінь інсектицидами з інтервалом 7–10 днів препаратами Карате, 5% к. е. (0,2–0,4 л/га); Дімілін, 25% с. п. (0,1–0,2 кг/га); Фосбецид, 50% к. е. (0,5–1,5 л/га) тощо. 

Повитиця польова — карантинний бур’ян, який живиться повністю за рахунок рослини-господаря, на якій паразитує. Повитиці не мають ні коренів, ні листків. Поширюється бур’ян з насіннєвим матеріалом сільськогосподарських культур, засмічених відходами. Насіння починає проростати, коли ґрунт добре прогріється. При ураженні основна маса стебел повитиці знаходиться у середній і верхній частині рослини-господаря. Повитиця, що розвинулася з однієї насінини, дає більше 20 тисяч насінин, які можуть зберігатися в ґрунті, не втрачаючи схожості, тривалий час. Ефективним засобом боротьби є дотримання сівозміни з висівом культур, які не уражуються, або слабо уражуються повитицею — зернових, соняшника, гарбузових; а також застосування пару. Обробіток пару слід починати з осінньої оранки. Весною перед посівом слід провести 2-3 культивації. Протягом вегетації прополювати міжряддя і знищувати окремі уражені повитицею рослини. Вогнища уражених посівів необхідно викошувати з захватом півтораметрової гарантійної зони навколо цвітіння бур’яну, обробляти гербіцидами. Скошену масу висушувати, виносити за межі поля і спалювати.

Амброзія полинолиста - карантинний організм, обмежено поширений в Україні. Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів та її пилок є одним з найагресивніших алергенів. 

Амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, яке утворюється у великій кількості. Невеликі рослини продукують 50-3000 насінин, а великі 30-40 тис. насінин, які зберігають схожість від 5 до 40 років. Тому всі заходи мають бути направлені на недопущення утворення насіння, повторного засмічення грунту та зниження запасів насіння в ґрунті. Період цвітіння амброзії полинолистої досить розтягнутий, але масове цвітіння починається з кінця липня, триває весь серпень і аж до вересня.

Агротехнічний метод має ключове значення на сільгоспугіддях. Це дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами. В населених пунктах - у вогнищах амброзії полинолистої створення газонів із багаторічних трав. Багаторічні трави пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої.

Хімічний метод доцільно застосовувати в промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4-х справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку амброзії ефективність дії хімічних препаратів істотно знижується.

Механічний метод - бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними  вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні майданчики, промислові території і інші) виключене застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом виполювання або скошування.

Г.Білаш, заступник начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації

Дотримання вимог використання отрутохімікатів

На виконання доручення Міністерства аграрної політики та продовольства України від 09 липня 2015 року № 37-14-2-12/11568, у зв’язку із збільшенням випадків отруєння і загибелі бджіл в результаті обробки посівів отрутохімікатами.

Так, згідно розділу VI статті 30 Закону юридичні та фізичні особи, які провадять діяльність, що впливає, або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону. Зазначені особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» порушення законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством. 

І.ДЕМЕНТЬЄВ, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації