(фоторепортаж)

на пшеничному поліНа завершальному етапі збирання ранніх зернових у СВК «Агрофірма “Маріампольська». У цьому господарстві зерновиробництвом займаються вже понад  вісімдесят років. Безцінний досвід передається від покоління до покоління, адже працьовита луганська громада багата на хліборобські династії. Ще з часу свого заснування, а це середина тридцятих років минулого століття, маріампольці високими досягненнями у рослинницькій та тваринницькій галузях прославили Петрівщину на державному рівні. Сьогодні на полях і фермах у виробничому процесі зайняті більше 350 чоловік. В більшості це молоді люди, яких об’єднує бажання продовжити трудові досягнення своїх попередників та зберегти цілісність господарства.

Готуючи цей репортаж, ми зустрілися на жнивному полі з головним агрономом господарства Володимиром Міщаніним та молодим спеціалістом рослинницької галузі Михайлом Голубовим, котрий нині заочно здобуває вищу фахову освіту. Слід зазначити, що до цього юнак вже встиг попрацювати на цих полях механізатором, як у минулому його дід Михайло, ветеран війни та праці, а згодом і батько Віктор Михайлович, механік господарства. Володимир Іванович, представляючи хлопця, з гордістю зазначив, що його підопічний вже знає деякі тонкощі хліборобської науки, якими ділиться ще й з іншими, аби мати собі надійну зміну.

жниварі: Микола Негря, Віктор Голубов і Григорій Самодід

У цей час до краю поля рухався комбайновий екіпаж Григорія Самодіда. Йдучи до загінки, я запитав у Михайла Вікторовича, чи не важко йому поєднувати працю і навчання. «Та ні, - відповів він, – дякуючи своїм досвідченим наставникам я отримав багато ще й практичних знань, тепер залишилось лиш отримати диплом». Привітавшись із жниварями, Михайло Вікторович додав: «Ось Григорій Олексійович також допомагає мені слушними порадами. Ми разом працювали на тракторах і він вчив мене орати і сіяти». 

Нині на жнивному полі агрофірми працює вісім комбайнових екіпажів, які поділені на два транспортно-збиральні загони. З самого початку жнив маріампольці взяли високий темп робіт, адже в господарстві під озимими культурами налічується 2400 га, серед них понад півтори тисячі озимої пшениці. Найбільші намолоти у комбайнерів Анатолія Семенюка, Володимира Сидоренка, Анатолія Коваленка та Григорія Самодіда. У кожного з них майже по 10 тисяч центнерів намолоченого збіжжя. Спілкуючись з іншими хліборобами, які зупинили на кілька хвилин свої потужні агрегати, аби пообідати, стало зрозуміло, що таким щирим та працьовитим людям під силу будь-яка справа.

Сергій АНДРУСЕНКО.

 працівники току Богдан Коваленко та Наталя Ліник водій Іван Михайлюк

На знімках: на пшеничному полі; жниварі: Микола Негря, Віктор Голубов і Григорій Самодід; працівники току Богдан Коваленко та Наталя Ліник; водій Іван Михайлюк.