Арсеній Яценюк не лише відвідав Білий дімКанада відкриє ринок для українських товарів, Великобританія допоможе Україні реформувати митницю, а американці готові вкласти в українську економіку сотні мільйонів доларів. Такими є підсумки візиту Арсенія Яценюка одразу до трьох світових столиць – Вашингтону, Оттави та Лондону, який відбувся минулого тижня. Вперше за історію незалежної України очільник уряду за одну поїздку зустрівся із лідерами одразу трьох країн-членів Великої сімки. І водночас зміг так сильно роздратувати Росію, адже ці візити показали: цивілізований світ на боці України і готовий допомагати їй будувати незалежне майбутнє.

Підтримка нашої країни у збройному конфлікті із Кремлем була однією із головних тем зустрічей української урядової делегації як із іноземними чиновниками, так і з бізнесменами, і з представниками української громади. Західні політики одностайні: поки Росія не виконає умови Мінських угод, про жодне зняття санкцій мови бути не може. Захід підтримує нас, бо бачить реальні результати роботи нової команди реформаторів. Саме тому Яценюк провів за кордоном всього 72 години, а привіз із собою стільки угод і планів, що на кілька тривалих візитів вистачило б.

Чи провів би американський президент Барак Обама зустріч із українським прем’єром, якби не бачив позитивних зрушень в економіці країни? Певно, що ні. А тут Обама не просто прийшов побачитись із Яценюком, але й зробив це поза програмою – цієї зустрічі у графіку нашого премєра не було. Однак американський президент, попри зайнятість, знайшов час сказати голові українського Кабміну, що США будуть непохитно підтримувати Україну у її боротьбі з російською агресією. А віце-президент Джозеф Байден не просто високо оцінив зусилля українського уряду з реформування і відродження економіки, але й назвав Арсенія Яценюка своїм другом. Такої прихильності з боку американських лідерів ще не досягав жоден український політик.

Втім, дипломатичними заявами успіхи нашої команди за океаном не обмежились. Арсеній Яценюк не лише відвідав Білий дім, але й очолив нашу делегацію на першому американо-українському діловому форумі. В Росії чимало видань писало, що на форум цей зберуться компанії-невдахи і жодних успішних контрактів на ньому не підпишуть. Мовляв, українську економіку без Москви ніяк не підняти. Та насправді вийшло все інакше: участь у форумі взяли справжні гіганти бізнесу. І попри те, що Україна досі перебуває у стані війни і все ще бореться із спадком, залишеним «сімейкою» Януковича, ці фінансові і промислові монстри готові вкладати в український бізнес мільйони гривень. Так, Cargill, найбільша у світі компанія, що займається продуктами харчування, готова інвестувати понад 100 млн. дол. у будівництво зернового терміналу в порту «Південний». Ще кілька проектів з розвитку аграрного ринку буде підписано найближчим часом – це і будівництво нових заводів, і надання техніки на пільгових умовах.

Яценюк впевнений, що Україна разом із США зможе визначати продовольчу політику світу. «Україна є тією державою, яка фактично може диктувати свої умови на світових ринках аграрної продукції», - відзначив президент. Те, що така можливість існує реально, підтверджує не лише зацікавлення американських компаній, але й завершення переговорів щодо зони вільної торгівлі із Канадою. Угоду про це підписали під час візиту Яценюка до Оттави. Відтепер для українських підприємців відкриється 98% канадського ринку – наші бізнесмени зможуть без мит постачати за океан олію, цукор, одяг, метал і ще чималий перелік продукції. Ця угода – найбільший успіх українського уряду з часу підписання угоди про асоціацію із ЄС.

Україна не лише збирається завоювати провідне місце на світовому ринку харчування, але й за допомогою західних партнерів активно злазить з російської газової голки. Так, одразу кілька великих американських компаній заявили про намір почати видобуток газу в Україні – уряд створив для цього всі необхідні умови. І омріяне здобуття газової незалежності може статись не через 10 років, як прогнозував прем’єр Яценюк, а вже найближчим часом.

Важко навіть уявити собі, якими гнівними спічами поливатиме тоді Україну російська преса. Втім, і на цьому фронті Україні допоможуть – під час зустрічі із британським прем’єром Девідом Кемероном йшлося про те, що Великобританія допоможе Україні не лише озброєнням – країни разом опиратимуться російській інформаційній агресії. «Пропаганда у стилі Геббельса – це зараз основна зброя РФ на просторах всього світу», - відзначив Арсеній Яценюк. Втім, як свідчать результати турне українських урядовців, іноземні політики і бізнесмени вірять не російському телебаченню, а реальному стану справ. І, судячи з їхнього оптимізму, реформи в Україні закінчаться успіхом. Бо хто б вкладав гроші у країну, що не має майбутнього?

Тетяна Козакова