зустріч голови РДА С.Завалія з працівниками управління Держпраці та ЕТЦВ нашому районі побувала група провідних спеціалістів управління Держпраці в Кіровоградській області та державного підприємства «Кіровоградський експертно-технічний центр Держпраці». Делегацію очолював начальник управління Держпраці С.М.Подорожній, разом з ним прибули заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду в області В.А.Заніздра, начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці Р.І.Зябліков, головний державний інспектор управління Держпраці С.В.Дерев’янко, заступник директора ДП «Кіровоградський ЕТЦ» С.С.Подорожній.

З гостями зустрівся голова райдержадміністрації С.В.Завалій. У зустрічі взяли участь начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації І.Г.Дементьєв, Петрівський селищний голова І.В.Педан, начальник КП «Петрівське» В.О.Висоцький.

С.М.Подорожній представив учасників своєї команди, зауважив, що головною метою візиту є налагодження тісної взаємодії з органами районної влади задля забезпечення на виробництві належних умов праці, охорони здоров’я і життя працівників.

С.С.Подорожній розповів про напрямки роботи ДП «Кіровоградський ЕТЦ». Воно створене у 1994 році з метою науково-технічної підтримки державного нагляду в галузі охорони праці та промислової безпеки, має висококваліфікованих працівників з багаторічним досвідом роботи, лабораторії, відповідне обладнання і прилади, автотранспорт, учбові класи, наглядні посібники, науково-технічну бібліотеку нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки.

Навчально-методичний центр підприємства проводить навчання та атестацію керівників, посадових осіб, спеціалістів служб охорони праці підприємств на знання законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, пожежної безпеки та санітарно-епідеміологічного забезпечення; правил будови і безпечної експлуатації парових та водогрійних котлів, посудин, що працюють під тиском, вантажопідіймальних кранів, компресорів, трубопроводів пари та гарячої води тощо; правил безпеки систем газопостачання; правил безпечної експлуатації електроустановок; правил охорони праці під час виконання робіт на висоті; правил охорони праці під час розробки родовищ корисних копалин відкритим способом; проведення технічного навчання фахівців служб спостереження з питань нагляду за безпечною та надійною експлуатацією виробничих будівель і споруд. Навчально-методичний центр надає і інші послуги, в тому числі методично-правову допомогу, розробку інструкцій, положень та інших документів з питань охорони праці для підприємств всіх галузей господарювання.

Відділ експертизи забезпечує проведення експертизи та видачу висновків щодо додержання суб’єктами всіх галузей господарювання вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

Електротехнічна лабораторія проводить експертизи та видачу висновків електротехнічним лабораторіям на відповідність нормативно-правовим актам з питань охорони праці та промислової безпеки для отримання дозволу Держ-гірпромнагляду. Також проводить лабораторні електровимірювальні та електровипробувальні роботи, експертне обстеження (діагностування) електроустановок з метою визначення їх технічного стану та встановлення можливості і терміну подальшої безпечної експлуатації (до 1000В та більше 1000В).

Виробничо-випробувальна лабораторія проводить огляд, випробування та експертне обстеження (технічне діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, визначення технічного стану металоконструкцій, зварних швів, заклепкових з’єднань тощо, проводить держані технічні огляди великотоннажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, інші обстежувальні та вимірювальні роботи.

Санітарно-промислова лабораторія проводить лабораторно-інструментальні дослідження факторів виробничого середовища та трудового процесу, надає методичну допомогу з оформлення матеріалів атестації робочих місць за умовами праці.

С.М.Подорожній зазначив, що управління Держпраці не є фіскальним органом, але контролює забезпечення умов праці, охорону здоров’я і життя робітників. Головну увагу звертають на превентивні, профілактичні заходи з метою недопущення аварій, травматизму і загибелі робітників на виробництві. В даний час розпочалися жнива, люди працюють з великим напруженням, мають обмаль часу на повноцінний відпочинок, тому слід особливо прискіпливо ставитися до створення безпечних умов праці. Саме це, а не виробничі показники повинне бути на першому плані. Особливу увагу слід звернути на невеликі агроформування, де мало працівників і нерідко використовується техніка, яка не повною мірою відповідає сучасним вимогам.

Сергій Михайлович нагадав і про те, що слід добитися того, щоб на підприємствах не було неоформлених працівників, бо штраф лише за одну людину (30000 грн) може деякі підприємства поставити на межу банкрутства.

С.В.Завалій цілком погодився зі сказаним, зауважив, що районна влада готова до співпраці. Нинішнє законодавство орієнтоване на дерегуляцію, обмеження впливу владних структур на бізнес, підприємництво. Тому основним засобом є роз’яснювальна робота.

Сергій Володимирович зауважив, що його хвилює досить низький рівень середньої заробітної плати по району в галузі сільського господарства. Робота з керівниками сільгосппідприємств щодо її підвищення ведеться.

- Ми всі робимо одну справу, тож будемо сприяти проведенню семінарів, інших форм навчання спеціалістів з охорони праці, бо здоров’я і життя працівників, забезпечення їх нормальними умовами праці і достойною заробітною платою – це те, що завжди буде в зоні нашої постійної уваги – сказав голова райдержадміністрації.

Петрівський селищний голова І.В.Педан запевнив, що з працівниками житлово-комунального господарства проводяться як планові, так і позапланові інструктажі, докладаються зусилля щодо недопущення виробничого травматизму і, тим більше, загибелі робітників на виробництві.

Спеціалісти управління Держпраці та ДП «Кіровоградський КТЦ» відвідали  СВК «Агрофірма «Маріампільська», де на місці ознайомилися з роботою служби охорони праці,  побували у виробничих підрозділах господарства, висловили свої рекомендації щодо заходів з охорони праці. Вони залишилися задоволеними станом роботи, побажали подальшої успішної і безаварійної діяльності працівникам провідного господарства району.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: зустріч голови РДА С.Завалія з працівниками управління Держпраці та ЕТЦ.

Фото автора.