Відповідно до постанови міністерства соціальної політики України від 16 травня 2014 року № 134 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” бюджетні кошти спрямовуються на:

- надання медичної допомоги громадянам, захворювання яких пов’язані з наслідками Чорнобильської катастрофи, та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у закладах охорони здоров’я;

- придбання ліків, витратних матеріалів медичного призначення, реактивів для стаціонарів спеціалізованих лікувальних закладів, що надають медичну допомогу громадянам.

З метою ефективного та цільового використання державних коштів визначено перелік спеціалізованих медичних закладів області та кількість ліжок, виділених в них для лікування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 8 серпня 2014 року № 301-р в області за зазначеною програмою фінансується 10 спеціалізованих медичних закладів: обласна лікарня, дитяча обласна лікарня, комунальний заклад “Кіровоградський кардіологічний диспансер”, комунальний заклад “Кіровоградський онкологічний диспансер”, комунальний заклад “Обласна туберкульозна лікарня”, комунальний заклад “Кіровоградська психіатрична лікарня ”, комунальний заклад “Кіровоградський обласний шкірно- венерологічний диспансер”, ДУ “Сектор медичного забезпечення УМВС України в Кіровоградській області”, комунальний заклад “Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги”, комунальний заклад “Центральна міська лікарня м. Кіровограда”. У разі потреби громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у високовартісному лікуванні, необхідно звернутись до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації.

Також нагадуємо, що відповідно до Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76-VIII від 28 грудня 2014 року внесено зміни до ряду статей ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Компенсації та пільги громадянам, віднесеним до І категорії, залишилися без змін. Для потерпілих ІІ категорії вилучена пільга щодо безкоштовного отримання санаторно-курортних путівок, інші пільги залишилися без змін. Для потерпілих ІІІ категорії та потерпілих дітей вилучена пільга щодо безкоштовного отримання санаторно-курортних путівок, а починаючи з 1 липня 2015 року, пільги щодо придбання ліків, зубопротезування – надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (на сьогодні ця сума складає 1710 грн.).

Звертаємо увагу! Потерпілі ІІІ категорії та батьки потерпілих дітей, які користуються пільгами на безкоштовне придбання ліків та зубопротезування, звертайтеся до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації щодо своєчасного отримання довідок, які надають право користування даними пільгами.

За детальнішою інформацією звертайтесь до управління соціального захисту населення, що розташоване за адресою: смт. Петрове, вул. Ілліча, 32, телефон „гарячої лінії” - 9-63-33.

Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації