Літо в самому розпалі і щедро дарує нам врожай. З кожним роком в Україні збільшується виробництво овочевого та фруктового консервування. Займаються ним і вдома, та навіть найдосвідченіші господині не знають всього різномаїття рецептів, адже їх дуже багато. Поділилася рецептами з усіма й пані Анна, яка консервує вже 35 років і знає стільки смаколиків, що аж дух захоплює. 

Огірочки

Миємо молоденькі огірочки, в заздалегідь підготовані баночки розкладаємо кріп, петрушку, корінець хрону, листя чорної смородини, декілька горошин чорного перцю та головку часнику. Складаємо наші огірочки і заливаємо холодним розсолом, на трьохлітрову ємкість кладемо 100 грамів солі. Закриваємо звичайною кришечкою і ставимо в темне місце на дві доби, а потім зливаємо розсіл і ставимо кип’ятити.  Після цього  додаємо один листочок дуба, одну столову ложку цукру, заливаємо гарячим розсолом і консервуємо.

Варення з агрусу 

Відбираємо плоди, видаляємо хвостики при цьому проколюючи кожну ягідку голкою і засипаємо цукром на 10 годин. Ставимо на повільний вогонь і доводимо до кипіння тричі. За четвертим разом кип’ятимо 2 хвилини. Розкладаємо в баночки і консервуємо. На один кілограм ягід йде один кілограм цукру. 

Варення з чорної смородини

Відбираємо ягоди і перемелюємо. Далі засипаємо цукром, перетираємо і складаємо в баночки під звичайну кришку і відправляємо в холодне місце. На 1 кілограм смородини йде 1 кілограм цукру. Так само робимо й варення з ягід малини.

Консервуємо яблука

Миємо яблука та розрізаємо на чотири частини, видаляємо при цьому серцевину. Складаємо в банки, заливаємо гарячим сиропом і 15 хвилин стерилізуємо, а далі консервуємо. На трьохлітрову ємкість кладемо одну склянку цукру. Так само консервуємо і груші.

Кабачки мариновані з зеленню

Беремо 5 кілограмів кабачків та ріжемо кубиками, солимо і даємо їм дві години, щоб пустили сік. Потім сік зливаємо і додаємо 100 грамів цукру, 200 грамів олії, стакан оцту та одну велику головку дрібно нарізаного часнику, а в кінці кріп та петрушку. Добре перемішуємо, розкладаємо в банки та стерилізуємо 15 хвилин і консервуємо.

Легкого вам консервування та приємного смаку!

Підготувала Вікторія Махнюк