Незважаючи на поважний 86-річний вік, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет активно проводить пастирську місію. Минулого тижня Предстоятель Київського Патріархату побував з візитом у Кіровограді та Бобринці. За роки незалежності це був перший візит високого духовенства на Бобринеччину.

Так 19 червня увечері в обласному центрі на площі Героїв Майдану Святійший Владика очолив молебень за мир в Україні, де зібралося кілька сотень кіровоградців, щоб разом зі Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом, помолитися за мир в Україні.

Молитва за мир перейшла у проповідь Патріарха всієї Русі-України, в якій Святійший порівняв сучасну українсько-російську війну з Другою світовою. «Незважаючи на те, що російська армія чисельніша за українську, правда на нашій стороні», – наголосив Філарет.

Після молитви Патріарх Філарет і єпископ Кіровоградський та Голованівський Марк вручили кіровоградським військовим і волонтерам відзнаки за мужність та відвагу у захисті вітчизни.

Коли урочистості закінчилися, кіровоградці почали масово підходити до Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета за благословенням. І ніхто не залишився поза увагою його Святійшиства.

Наступного дня Патріарх Філарет на запрошення єпископа Кіровоградського і Голованівського Марка відвідав храм Миколая-Чудотворця в Бобринці.

Очільники району з хлібом-сіллю зустрічали Патріарха на межі Бобринеччини. «Я розчулений від такої теплої зустрічі, — сказав Святійший. — Я приїхав до вас на Кіровоградщину, аби разом з вами помолитися за те, щоб Господь дав нам Перемогу над нашим ворогом».

Цьогоріч віряни Св.Миколаївської церкви відзначають 15-річчя приєднання до УПЦ КП. Перед початком богослужіння Святійший Владика поклав квіти до пам’ятного хреста на території храму біля Арки Пам’яті на честь полеглих борців за волю України. З болем у серцях говорили про те, що Бобринеччина понесла великі втрати, захищаючи Батьківщину від агресора, на Донбасі загинуло дев’ять воїнів з Бобринеччини, наймолодшому з яких було лише 19 років.

На богослужіння зібралося понад тисячу бобринчан різного віку, сюди приїхали православні й з інших районів. Святійший Патріарх Філарет звернувся до парафіян храму з архіпастирським словом.

“Бог випробовує нас — чи достойні ми мати свою незалежність, свою державу, чи знову нам повертатися у рабство. І наш народ доводить, що ми достойні мати свою незалежну державу, і доказом цього є те, що наші воїни з усієї України пішли на Схід, для того, щоб захищати нашу Українську землю. І в цьому виявляється їх любов до своєї рідної землі, до свого народу, до своєї Батьківщини. І воїни, і увесь наш народ об’єднався в єдиній меті — перемогти агресора. Переможе наш народ агресора чи не переможе? Наш народ засвідчив, що він переможе. А чому він переможе? А тому, що на нашому боці правда. А правда ця полягає в тому, що ми — країна миролюбива. Україна ніколи не захоплювала чужі території, але вона завжди боронила і захищала свої землі. На чиєму боці Бог? На боці агресора чи на боці жертви агресора? Звичайно, що Бог — там, де правда, там, де добро і там — де любов. Ми — захищаємось, ми не нападаємо. Ми хочемо миру, але нам пропонують війну, і тому Бог з нами. А там де Бог — там завжди перемога. Ми знаємо, і твердо знаємо, що наша перемога. Одного не знаємо: коли вона буде. Але вона буде і ми повинні твердо вірити, і не сумніватися в тому, що на Україні наступить мир”, — звернувся Патріарх до присутніх вірян. На його переконання, бідою для України й нині залишаються несправедливість і корупція, з якими треба боротися усім миром.

Після богослужіння єпископ Марк разом з Владикою нагородив медалями “За жертовність і любов до України” бобринецьких волонтерів, які допомагають Збройним силам України: Петра Панібратця (директор ДП «Червоний землероб»), Миколу Пелеша (керівник агроформування «Червонопілля»), Сергія Якубенка (підприємець з Бобринця), Олександра Вороного (підприємець з Бобринця).

Також Святійший Патріарх благословив бобринчан та освятив три автомобілі, які відремонтували та модернізували підприємці Бобринця і активісти місцевої самооборони, щоб передати їх для потреб 3-го полку СпП ЗСУ. Зокрема працівники фермерського господарства Володимира Рижкова капітально відремонтували і забронювали “Урал”. Господарство постійно допомагає армії, в тому числі й технікою. Цього разу на ремонт і переобладнання вантажівки витратили 250 тисяч гривень. Інший олексіївський фермер Сурен Акоп’ян того ж дня передав військовим 12 бронежилетів і 20 глушників до зброї на 26 тисяч гривень.

На завершення візиту на подвір’ї храму за участі директора Кіровоградської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Людмили Салоїд відбулося спеціальне погашення марок та конвертів, які присвячені візиту Патріарха Філарета до Бобринця. На них зображені Миколаївська церква й Арка Пам’яті загиблим за Україну бійцям біля храму.

(За матеріалами обласних видань)