На державному рівні є розуміння, що рішення щодо підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги непопулярне і викликало серед громадян панічні настрої: як, мовляв, можна вижити, якщо сума, нарахована за спожиті газ, електроенергію та комунальні послуги, перевищує розмір пенсії чи зарплати? Тому надзвичайно важливо, щоб всі, хто має на те право, отримали субсидії, правильно оформили відповідні документи. Ця робота ведеться працівниками управління соціального захисту райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування.

Днями під головуванням заступника голови райдержадміністрації Т.Панети відбулося засідання координаційної комісії районної державної адміністрації з питань організаційної діяльності та методичного забезпечення спеціальних служб для надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Комісія розглянула заяви громадян на призначення субсидій та на призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Під час розгляду заяв було виявлено певні неточності в документах, відсутність деяких довідок, які було рекомендовано долучити до пакету документів. Члени деяких сімей, які претендують на отримання державної соціальної допомоги, не працюють і не перебувають на обліку в центрі зайнятості, що може бути підставою для зменшення розміру допомоги, а в подальшому – і припинення її виплати. Тож цим людям слід мати на увазі, що слід дбати про своє працевлаштування.

Відбулося також засідання районної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми. Було розглянуто питання проведення профілактичної роботи у сім’ях, де вчинено насильство та затверджено план роботи координаційної ради на ІІІ квартал 2015 року.

Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації В.Сибіра, яка доповідала з зазначених питань, повідомила, що в сім’ях, які стали предметом розгляду, зафіксовано психологічне, а не фізичне насильство. Ведеться профілактична робота щодо попередження насильства, але нерідко самі жертви насильства не мають бажання співпрацювати з правоохоронними та іншими органами, приховують факти насильства.

Пояснення деяких громадян були заслухані на засіданні координаційної ради, їм дали певні рекомендації, попередили, що ситуацію в сім’ях триматимуть в зоні уваги.

Координаційна рада прийняла відповідні рішення.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми веде Т.Панета.

Фото автора.